25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Ett första maj-tal: makten och dess maktfullkomlighet

Maktfullkomlighet som vi nu alla vet
här manifesteras i falska dekret
S sig själva förvilla
när mänskor tiger stilla
Upp till kamp! Mot en offentlig hemlighet

Så var det ännu en gång första maj.

S har suttit vid makten i Övik sedan kommunen bildades tidigt 70-tal genom sammanslagning av en handfull mindre kommuner. Dessa småkommuner hade i sin tur, de flesta av dem, styrts av S så länge någon då kunde minnas. I ett slag reducerades demokratin till ingenting. Varje väljares röst devalverades kraftigt. Kommunreformen, som den obehagligt nog kallas, drevs igenom när S stod på höjden av sin makt i landet. Då var respektive kommuns starke man en del av folket och tillgängligt för detsamma. Idag är kommunstyrelsens ordförande en flugbärande sprätt som på heltid företräder sitt parti, till ett månadsarvode om 75 000 kr.

Ingen levande människa minns idag av något annat än att partiet styr i kommunen. Och trots att det är länge sedan nu S hade egen majoritet i fullmäktige, agerar såväl partiet som en betydande del av folket, som voro så fallet. Det självpåtagna enpartisamhället. Som i sin tur leder till självcensur, tystnadskultur och oro. Rädsla att göra fel, att säga fel.

Att tycka fel.

Ett parti som alltså ännu en gång skall demonstrera såväl sin makt, som demonstrera mot de orättvisor det bär det politiska ansvaret för.

Makt? Hys inga tvivel om att det handlar om något annat. Slut leden till ljudet av marschmusik, fanbärare och gemensamma symboler. Visa styrkedemonstrationen offentligt. Byns sociala kontroll sköter resten. Krydda och garnera med falska ord om normbrytande, mångfald och öppenhet. Marschens deltagare förstår inte ens att de är det konforma samhällets försvarare.

Partiet är slutet, normen är socialdemokrati och någon politisk mångfald eller åsiktspluralism existerar inte.

Ändå är inte denna första maj som någon tidigare. När offentliga sammankomster med fler än 50 personer är förbjudna, kan inga tåg hållas.

Vad då göra? S trevar sig fram i denna nya och oförutsedda verklighet. Digitalt blir en lösning. Första maj-sammankomster kommer att hållas digitalt, såväl i kommunerna som i riket. Men hur det nu än är, så blir det sammankomster för de närmast sörjande och inte offentligt synliga som ett marschtåg genom stadskärnan.

Därför tar man även till andra grepp. I ett email uppmanar S sina medlemmar att uppdatera facebookprofiler med första maj-märke. Eller att hänga ut något rött från balkongen, fotografera och dela på facebook.

I Sollefteå har S-politikerna förinspelat tal inför tomma gator och torg. Dessa skall sedan sändas idag. Därtill skall man, på fullaste allvar, köra runt i en bil med megafon och ropa:

Nej, det är varken en ond dröm eller en sketch med Robert Gustavsson.

Bil. Megafon. Ropa. 2020. Inte Nordkorea. Sverige.

Vilka orättvisor skall man då demonstrera mot? De stötande låga lönerna i kommunens egna arbetaryrken? Är du kvinna och arbetar i barn- eller äldreomsorg i kommunen och tycker din lön är låg, läs då noga nu: sossarna är din arbetsgivare, sossarna kontrollerar ditt fackförbund Kommunal och idag demonstrerar dina fackliga företrädare mot sitt eget partis agerande som arbetsgivare.

Skall man protestera mot den totala skövling som vindkraftutbyggnaden medför? Lydiga mot sitt moderparti där i Stockholm – Stefan Löfven har meddelat att han inte tänker flytta hem efter karriärens slut – säger S i Västernorrland ja och amen till det mesta i vindkraftsväg. Resultatet är att utländska storbolag förfar nära nog hur de vill. Bygget i Viksjö i Härnösands kommun blev nyss rikskänt. Varselklädda underentreprenörer av båda kön som arbetar åt sig själva, står våldtagna av storpotäter vars bolag inte ens har säte i landet.

Maskiner återtas av banken, personliga tragedier utspelas och arbetarpartiet tiger still. På kort tid har två arbetsplatsolyckor i kommunen resulterat i dödsfall. Om vi inte är felinformerade hade båda arbetsmoment koppling till vindkraftsutbyggnaden.

Bolaget General Electrics ska inkvartera 200 vindkraftarbetare i Ramsele. Även utan corona, hade saken varit en absurditet. Vilka är det som säljer ut vårt land och via elcertifikaten subventionerar att Sverige blir utländska bolags att skövla och exploatera? Socialdemokraterna.

Om detta vet förstås kulturarbetare med släta handflator ingenting. De vill ha kulturhus för 300 Mkr. I en kommun med 56 000 invånare. Sådant var snacket för blott ett år sedan. Med lite tid och virus emellan, så står istället Sankt Stefan Löfven i TV-rutan och spelar teater med svenska flaggan som kuliss. Samma flagga som för inte alls länge sedan var den mest rasistiska symbol som gick att uppbåda efter svastikan. När får vi se socialdemokraterna i Örnsköldsvik ta efter partiledaren och börja nyttja svenska flaggan som symbol?

Makten före allt. Vägen dit går via att luras, bedra och förvilla.

Dig.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 40

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!