I höstas rapporterade Svt Västernorrland att “Våldsman får inte jobba på HVB-hem“. Man fortsatte att skriva:
“En person som misstänks för misshandel av föreståndaren och sedan tidigare är dömd för liknande brott får inte jobba på HVB-hem det menar IVO.
En 27-årig man anställd på ett HVB-hem i Ångermanland, förbjuds nu att befinna sig på sin arbetsplats. Mannen har åtalats för att han tagit strypgrepp på hemmets föreståndare.
Mannen är dessutom tidigare dömd för liknande brott. Han har till exempel dömts för misshandel av en kvinna på en restaurang, han slog henne med en flaska i ansiktet. Ett år tidigare dömdes han för olaga hot och skadegörelse och året före det för misshandel och olaga hot.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterar i sin utredning att barn och unga som vistas på HVB-hem är särskilt utsatta. De ska kunna känna sig trygga på hemmet men det är svårt när en i personalen tidigare utfört våldshandlingar.
Föreståndaren håller inte med IVO. Hen tycker inte att mannens delaktighet i verksamheten är olämplig eller en risk för de inskrivna ungdomarna.
Därför förelägger nu IVO hemmet med ett kännbart vite. Om mannen vistas på hemmet får verksamheten böta 200 000 kronor.”
Vi tyckte att denna artikel var märkligt formulerad. Den utelämnar mycket information. Vi får inte veta vad HVB-hemmet heter eller vad det har för inriktning (ensamkommande, tjejer, missbrukare, o.s.v.). Inte heller får vi veta könet på föreståndaren. Och Svt håller hemligt i vilken av landskapets fyra kommuner hemmet ligger.
Så vi gjorde som vi brukar: tog reda på uppgifterna själva.
Det visar sig att HVB-hemmet heter “Yrjas Regnbågsgård” och ligger i Kramfors kommun. På sin hemsida beskriver Yrjas Regnbågsgård verksamheten så här:
“Yrjas Regnbågsgård är ett familjärt HVB-hem för flickor mellan 15-20 år.
Regnbågsgården är en 1800 -tals villa och har rum för 6 flickor. Vi finns vackert beläget i den gemytliga byn Nyland, Kramfors kommun. Här finns det ett rikt utbud av diverse aktiviteter såsom skridskohall, skidspår, idrottshall, fotbollsplan, badhus, ridskolor, fiskesjöar.
Målgrupp
- Flickor med beteendestörningar med psykosocial karaktär såsom självdestruktivt beteende i form av självskadebeteende, suicid-tankar, depressioner och hemförhållanden.
- Tar emot flickor med hedersrelaterad problematik.
- Initialt skede av missbruk.”
Yrjas Regnbågsgård drivs av två systrar, varav en heter Ramona Yrjas och är den föreståndare som omnämns i Svt:s artikel vi citerar. Av IVO:s beslut (Inspektionen för Vård och Omsorg), så framgår detta:
Det visar sig att det är Ramonas 8 år yngre sambo som tagit strypgrepp på föreståndaren Ramona:
Man kan tycka att ovan borde stämma till eftertanke hos föreståndaren för HVB-hemmet. Men icke, ty i IVO:s beslut kan man läsa:
Ahmad Sultani är alltså sambon som är tidigare straffad och har varit våldsam mot Ramona. Och Ramona tycker inte det är olämpligt att han finns i verksamheten.
Det känns ju helt fantastiskt förbannat fel.
Så IVO utfärdar förbud mot Ahmad Sultanis närvaro. Men Ramona Yrjas får fortsatt förtroende att driva HVB-hem. Någon som delar vår uppfattning att hennes omdöme inte är tillräckligt för att hon skall få ha unga tjejer i sin vård? Någon som tycker det är märkligt att Svt inte skriver att “våldsmannen” i själva verket är föreståndarens sambo?
En sådan pellejöns som Ahmad Sultani tycker alltså föreståndaren Ramona Yrjas ska få finnas närvarande bland tjejer på HVB-hemmet. Tjejer som enligt företagets egen beskrivning kan vara offer för hedersproblematik och lida av självdestruktivt beteende.
Vad har då detta med Övik att göra? Yrjas Regnbågsgård ligger ju i Kramfors kommun?
Jo, Öviks kommun köper Yrjas Regnbågsgårds tjänster. Under perioden 20170602 till 20181023 har Öviks skattebetalare betalat Yrjas Regnbågsgård 1,8 miljoner kr.
Nu ska vi vara mycket tydliga med en sak: kommunen följer ett ramavtal som är upphandlat av Sundsvalls kommun. Det är inte ovanligt att kommuner samarbetar när det gäller upphandling, särskilt av tjänster som kan ha regional, snarare än kommunal, spridning. Öviks kommun kan alltså inte lastas för upphandlingen av Yrjas Regnbågsgård.
Vi har tagit del av Yrjas Regnbågsgårds prislista enligt avtalet och det var år 2015 ögonbrynshöjande 3300 kr per vårddygn och flicka. För 3300 kr per dygn får alltså tjejer bo på Yrjas Regnbågsgård och ta del av Ramonas och Ahmads lätt sadomasochistiska förhållande.
Ramavtalet tvingar nog inte Övik att köpa tjänster av detta etablissemang. Därför uppmanar vi kommunen att sluta spendera våra pengar på Yrjas Regnbågsgård.
Fler inlägg
Pride och profeten
En tur till stan
Glad midsommar! …och några vemodiga rader