25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Kommundirektören: inga skyddskläder i hemtjänsten – ”det är ett problem”

Fullmäktigesammanträdena inleds nuförtiden med en genomgång av kommundirektör Magnus Haglund. Ämnet är hur corona direkt och indirekt påverkar kommunens verksamheter.

Efter genomgången kan ledamöterna ställa frågor. Få frågor ställs, trots att det är ett utmärkt tillfälle för oppositionen att blottlägga brister i hur kommunen styrs. Och trots att sådana frågor är av intresse för oss kommuninvånare.

Det går att se två förklaringar till att så få frågor ställs. Båda kan vara bidragande parallellt. Den ena är att ledamöterna helt enkelt inte har tillräckligt mycket vett i huvudet för att kunna ställa frågor. I vissa (inte så få) enskilda fall kan nog så vara fallet, men det kan inte ensamt förklara det kompakta ointresset inför frågeställande.

Den andra förklaringen är att det genom social kontroll och decennier av sossehegemoni, har infunnit sig en slags självpåtagen begränsning och undfallenhet hos oppositionen. Vänsterpartiet undantaget, möjligen.

Vid senaste fullmäktige ställdes endast en fråga av oppositionen. KD-ledamoten Göran Brorsson tog upp frågan om äldreomsorg och corona, om än på ett litet trevande – men i högsta grad mänskligt – sätt. Ledamoten hade noterat att vid ett rutinbesök på sjukhuset, så hade personalen full skyddsutrustning och undrade med anledning av det, hur det såg ut i äldreomsorgen i kommunen?

Svaret från kommundirektören är inte betryggande:

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 27

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!