25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Antalet inställda planerade operationer blir en enorm börda att arbeta igen

Via SPOR – Svenskt perioperativt register – kan man få statistik på antalet utförda operationer. Statistiken delar operationerna i akuta respektive elektiva (planerade).

För de tre sjukhusen i Västernorrland gällde år 2019 följande antalssiffror över utförda elektiva operationer:

Totalt utfördes 8737 elektiva operationer.

Media har meddelat att RVN skjuter upp 1500 planerade operationer under våren, p.g.a. corona. Om dessa skall arbetas igen under hösten, vad betyder det i så fall?

Om vi med höst räknar de fyra månaderna i perioden sept-dec, så utgör det en tredjedel av året. Förmodligen är de elektiva operationerna under året inte jämt fördelade normalt, med tanke på sommarsemester och julhelger. Men om vi ändå räknar så, borde minst en tredjedel av den förväntade totalen på 8737 elektiva operationer (förra årets total), utföras i höst. Det är 2912 till antalet. Om de uppskjutna operationerna skall arbetas igen under samma period, så skall alltså 1500 operationer läggas till knappt 3000 planerade operationer.

En ökning med 50%.

Om de uppskjutna operationerna istället arbetas igen över 10 månader, skall sjukvården ligga 20% över normal kapacitet under den tiden.

Dessa siffror gäller samtliga planerade operationer. Inom vissa specifika områden, så kan situationen vara ännu värre.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.6 / 5. Vote count: 15

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!