12 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Emil Källströms folkbokföring

Fallet med den fuskande riksdagsmannen Erik Bengtzboe har valsat runt i riksmedia de senaste dagarna. Se t.ex. DN. Han har i praktiken bott med fru och barn i bostadsrätt i Stockholm, men varit folkbokförd hos sin mor i Nyköping. Upplägget har medgett att den snåle ormen har kunnat sko sig med 158 000 kr i ersättning för boende och traktamente. Åklagare har nu börjat granska saken.

I Övik har vi vår egen variant på detta. Emil Källström. Centerpartiets ekonomiska talesperson. Fullmäktigeledamot i Örnsköldsvik. Son till oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind och LRF:s VD Anders Källström. Den senare oppositionsråd för C en vända på 90-talet, därefter VD för Allehanda Media innan tillträdet på LRF.

Folkbokförd på släktgården på Sundåsen. Men var bor Emil Källström egentligen?

Låt oss börja i en annan ände. Skatteverkets regler för var man ska vara folkbokförd. Huvudregeln är att man ska vara folkbokförd där man har sin huvudsakliga nattvila. Men så uppstår problem när man har dubbelt boende. Många människor veckopendlar till arbetet. T.ex. riksdagsmän som Emil Källström. Då gäller en annan bedömning. Tidningen Hem&Hyra förklarar:

AD0419EC-0798-4A54-882C-7B1884066C9B

Frågan infinner sig: var har Emil Källström sin arbetsplats och sin familj?

Jo, Emil Källströms arbetsplats ligger i Stockholm och hans fru är folkbokförd i Stockholm. Närmare bestämt mitt i Stockholms innerstad. Frun arbetar enligt LinkedIn på Migrationsverket – i Stockholm:

D564896D-4041-4978-A59E-A215704E351F

Fruns folkbokföringsadress i Stockholm är också angiven av Emil Källström som ”särskild postadress”. Vad är en särskild adress? Ratsit förklarar:

CB6E2C41-B75D-47E7-A3CB-765224EF9C5A

Emil Källström vill förstås ha sin post till den adress han vistas nästan all tid på. Samma adress hans fru är folkbokförd på. Stockholms innerstad. Så mycket landsbygdsfolk är detta.

En märklig omständighet är att utöver Emil Källströms fru, är 6 personer till folkbokförda på samma lägenhet.

Folkbokföringslagen säger uttryckligen att en person inte ska behöva ändra folkbokföringsort p.g.a. ett riksdagsuppdrag. Men då borde väl allt vara ok då? Nja. Vore det så att Emil Källströms familj eller fru bodde i Övik, ja då hade allt varit i sin ordning. Men nu är det inte så. Paret Källström lever sina liv i Stockholms huvudstad och frun är folkbokförd där. Arbetar där.

Så varför folkbokför sig inte Emil Källström i huvudstaden?

Jo, för då skulle han inte kunna sitta i Öviks fullmäktige. För att vara kandidat i valet och kunna bli invald och fortsatt tjäna som ledamot i kommunfullmäktige, måste du vara folkbokförd i kommunen.

Det här är demokratiskt bedrägeri. Emil Källström borde lämna sin plats i fullmäktige och folkbokföra sig i Stockholm. Det är där han bor. Det är där han har sin fru.

Vänder man på steken och säger att det källströmska hushållet har minsann sitt verkliga hem på Sundåsen och både make och maka arbetspendlar till Stockholm, då blir förstås frågan varför fru Källström inte är skriven i Övik på makens folkbokföringsadress? Förmodligen för att skillnaden i skatt mellan Övik och huvudstaden är betydande.

Men Emil Källström anser sig väl ha en hävdrätt som står över de regler som omfattar och gäller för vanligt folk. För det är väl ingen som på allvar tror eller anser att paret Källström är särbo?

 

 

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!