12 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Inte vindskydd…igen!

Så var det dags igen.

Vindskydd. Dessa förbannade vindskydd.

Vi har skrivit om det sist det begav sig. Läs gärna detta inlägg. Det skrevs innan bloggen började få större spridning och förtjänar fler läsare.

Nu kanske någon undrar: vilka j-a vindskydd? Då slår du lämpligen upp sidan 8 i gårdagens (fredag) gratisexemplar av Örnsköldsviks Allehanda – även känt som ”annonsbladet”. Där återfinns en artikel med rubriken ”Dags för arkitekturfestival”.

(…och snälla Örnsköldsviks Allehanda: vi bor i Norrland. Det ser så förbannat illa ut att kalla tre spelande orrtuppar för ”Tjädrar i skymningen”. Se sid 20. Om en norrlandstidning inte kan skilja orrar från tjädrar, vad kan de då överhuvudtaget uträtta?)

Snabb rekapitulation av vad som hände förra året:

Arkitekturfestivalen arrangeras av den ideella föreningen ”ARKNAT”. Ett antal arkitektstudenter samlades under en vecka för att rita och bygga tre vindskydd. Ett av dessa uppfördes vid Köpmanholmens badplats. Det visade sig vara ett svartbygge, likaväl som fult, fuskbygge och opraktiskt.

ARKNAT gavs skattemedel från kommunen (190 000 kr under 2016-2017) och från kommunägda ”Höga Kusten Destinationsutveckling” (100 000 kr per år under tre år). Det senare bolaget ägs av kommunerna Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik.

Det var också kommunen som – via friluftsstrateg Bo Edman – sökte bygglov retroaktivt för vindskyddet i Köpmanholmen. Kommunen agerade alltså bulvan för ARKNAT, vilket med största sannolikhet strider mot kommunallagen.

Bakom ARKNAT står den s.k. friluftsentreprenören Jerry Engström och hans bekant Martin Björklund. Den senare anställd på SWECO. Vi är helt övertygade om att ARKNAT startats endast för att Jerry Engström skall kunna söka diverse bidrag och sedan fakturera ARKNAT från sitt eget bolag. Jerry Engström är nämligen mycket duktig på att erhålla bidrag. Ja, alltså våra pengar. Både kommun och Länsstyrelsen öppnar regelbundet börsen till Jerrys fromma. Se här.

Granskning Örnsköldsvik avslöjade svartbygget i Köpmanholmen och konstruktionens undermålighet. Till saken hör att man rev ett fullt fungerande vindskydd på platsen. Alltså stod man utan fungerande vindskydd. Därför fick kommunen gå in och bygga ett nytt vindskydd jämte det arkitektritade fiaskot.

Vi frågade kultur- och fritidschefen Sune Westberg vad det nya vindskyddet kostade. Svar:

Total personalkostnad: 30 400 kr

Total materialkostnad: 14 833 kr

Summa kostnad för byggnation: 45 233 kr

45 000 kr till i skattepengarullning sålunda.

I korrespondensen vi har haft med kommunen, har dessa hävdat att det gamla vindskyddet skulle varit slut och rivningsfärdigt. Det är inte sant. Gammalt? Ja, men med många fungerande år kvar. Det var ett timrat vindskydd med plåttak och jordgolv. Det nyuppförda vindskyddet – fyrtiofemtusenkronorskonstruktionen – är inte timrat. Dessutom har det en något märklig konstruktion. Det har bjälklag och står på plint – med trägolv. Inte ett tryckimpregnerat golv. Vi tippar att efter att hundratals barnfötter släpat in smuts och väta där på några få år, så kommer vindskyddet ruttna i golvet omgående.

I fredagens tidningsartikel påstås att ARKNAT fick riva det arkitektritade vindskyddet och sedan återuppföra det när bygglovet var klart. Det är osanning. Det är kommunen som utfört allt sådant arbete och ingen annan. Kommunen har också förstärkt och förstyvat den undermåliga konstruktionen. Återstår fulheten som skall förgylla köpmanholmenbornas vardag under många, många år.

Vi kan bara uppmana detta: läs vårt tidigare inlägg och läs Allehandas artikel. Kommuninvånarna måste komma till insikt om att de dagligen blir…lurade (som en trevlig läsare av bloggen uttryckte det). Ni och vi. Lurade. Om och om igen. Lurade av politiker, kommunala byråkrater, massmedia och låtsasföretagare som har snabeln jackad rakt in i skattehonungskakan. Du betalar.

För den dryga halvmiljon kr skattepengar som sölats ut på ovan projekt, kan man ge många fattigpensionärer en dräglig tandstatus under livets slutskede. Vad väljer du?

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!