25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Värdegrundsapologet föreläser åt kommunen – rent bedrägeri

Säg hej till Peter Svensson. Vem är det? Nej, det kan Du inte veta. Han är aktuell i en artikel i Örnsköldsviks Allehanda idag. Man skriver:

”Ett tjugotal åhörare inklusive kvinnojouren, polisen och socialtjänsten hade under tisdagseftermiddagen samlats i Kronan, för att lyssna till den ideella föreningen Huskurage, med grundaren Peter Svensson i spetsen.

Huskurage arbetar aktivt mot våld i nära relationer och hur man förebygger det.

– Vi står bakom en metod som handlar om att få lägenhetsgrannar att agera för våld i nära relationer, säger Peter Svensson.”

Peter Svensson kommer att hålla totalt tre föreläsningar i Örnsköldsvik, på två dagar med en övernattning. Två hölls igår och handlade om ”Huskurage” – ett begrepp vi förklarar längre ned – respektive idrott och då förmodligen på temat ”normbrytande” och ”machokultur inom idrotten” (vi hittar ingen kallelse till denna föreläsning, men dessa ämnen är vad Peter Svensson brukar avhandla). Den tredje föreläsningen hålls idag onsdag på Ungdomsforum och berör, förmodligen, normbrytande och dylikt identitetspolitiskt snömos av modernt vänstersnitt. Ungdomsforum är det återkommande evenemang för ungdomar som kultur- och fritidsavdelningen anordnar. Tidigare hette det ”demokratidagen”. Det har en kraftig vänsterpolitisk slagsida och arrangeras av kommunens socialdemokratiska ”demokratisamordnare”. Det var till ungdomsforum som sexualdåren Soran Ismail bjöds in att hålla två föreläsningar, till en kostnad av +100 000 kr.

Vem är Peter Svensson? Han gör sig känd för en bred allmänhet på tidigt 2000-tal, när han är deltagare i dokusåpan ”Big Brother”, där han på fyllan lyckas pissa i en väska inför kamerorna. På LinkedIn anger inte Peter Svensson någon annan utbildning än ”Politikerskola” (vad det nu är). Hans CV där är blankt på anställningar före 2011, trots att han är 40 år gammal. De få anställningar som finns omfattar endast några få år. Utifrån LinkedIn är det fullt rimligt att tro att Peter Svensson saknar både universitets- och yrkesutbildning, samt har ytterst få anställningar han vill visa upp, sin ålder till trots.

Han är också sambo och företagskompanjon med Nina Rung, som titulerar sig kriminolog och genusvetare. Men Nina Rung är inte disputerad och har inte några särskilda akademiska meriter inom dessa ämnen. Hon har en enkel universitetsexamen och en anställning bakom sig som utredare hos polisen. Men hon har varit synnerligen aktiv vad gäller att marknadsföra sin person i den offentliga diskussionen och har därför klippkort hos Sveriges Radio, Svt och andra vänsterinriktade medier.

Nina och Peter

Nina Rung och Peter Svensson driver tillsammans företaget ”Peace of us”. Företagets verksamhetsbeskrivning är:

”Företaget arbetar med att öka kunskap om norm- och jämställdhetsarbete genom konsultverksamhet, föreläsningar, work-shops, framtagande av skrivet material samt föreställningar. Företaget arbetar med att öka kunskap och medvetenhet om förebyggande arbete mot våld och övergrepp samt för inkludering och civilkurage. ”

Bolagsverket har inte höga krav på verksamhetsbeskrivningar, verkar det som. På ren svenska betyder ovanstående: Bolaget Peace of us suger på den stora skattetutten.

Tillsammans har Peter Svensson och Nina Rung lanserat konceptet ”Huskurage”. Det presenteras på hemsidan som:

”Huskurage är en ideell förening med mål att förebygga och förhindra våld i nära relation genom att ge grannar verktyg att agera. Det är den enda primärpreventiva metoden med direkt effekt för våld i nära relation. Det är en policy som uppmanar grannar att visa omtanke och omsorg vid oro för att någon far illa.”

Vad består då denna policy av? Svaret är att du som boendes i ett flerfamiljshus skall ringa på din granne vid misstanke om våld i nära relation, ta hjälp av fler grannar om det behövs och ring polisen vid hot eller risk om våld. Det är allt. Denna policy anslås sedan i trapphus i skyltform. Om detta åker Peter Svensson och Nina Rung land och rike runt och föreläser. Ett A4-anslag i ett trapphus.

Den enda kritiska granskning vi hittar av ”Huskurage” har tidningen Hem&Hyra gjort. Se här, här och här.

Hela konceptet Huskurage är förstås ett slags modernt baggböleri, där skattepengar istället för skog förskingras för medborgarna. Syftet med Huskurage är att Nina Rung och Peter Svensson ska anlitas som föreläsare, så att sköna slantar trillar in. Konceptet påstås vara en ideell förening och visst finns den registrerad som sådan, men på hemsidan finns inga uppgifter om styrelsens sammansättning, hur man kommer i kontakt med styrelsen, hur många medlemmar föreningen har eller ens hur man blir medlem. Detta är rent bedrägeri.

Huskurages hemsida har inte uppdaterats med nyheter sedan juli 2017, trots att det var 9 uppdateringar första halvåret 2017. Under fliken ”Huskurage i media” kan man finna länkar till artiklar, inslag och reportage i media. Den sista uppdateringen är från september 2015. Därefter har man slutat uppdatera sidan. Undrar vad föreningens styrelse tycker om det…? Eller medlemmarna? September 2015 existerande inte ens föreningen Huskurage, då den registrerades 2016.

En sådana charlatan anlitar vår kommun som föreläsare. T.o.m. för att föreläsa för våra barn. Ska man skratta eller gråta? Både och, kanske är bäst för det psykiska välbefinnandet.

Beställare av Peter Svensson tjänster är Brå (Brottsförebyggande rådet) och kultur- och fritidsavdelningen. Här ska inte Brå förväxlas med myndigheten Brå. Nej, Brå är här en helt lokal sak, som framförallt kontrolleras av kommunen. Se här.

Vad kostar kalaset? Peter Svenssons arvode är 45 000 kr. Tillkommer ersättning för boende och resa, varför totalen landar på ungefär 50 000 kr. Samma som Per Brinkemo alltså. Fast Peter Svensson håller tre föreläsningar om 1h10min vardera. Han håller också i samband med sin föreläsning på Ungdomsforum ett ”miniseminarium”. Vad det nu är. Alltså är Peter Svensson timförtjänst lite lägre än Per Brinkemos. Förlusten för skattebetalarna är dock ungefär densamma – du betalar. Till Per Brinkemos försvar skall påpekas i sammanhanget: han har definitivt ett yrkeskunnande (det är hans fakturering som är uppseendeväckande).

Det går bra för Peter Svensson. 2017 hade han en inkomst av tjänst på 498 437 kr, samt överskott av näringsverksamhet på 278 912 kr. Total taxerad inkomst om 777 300 kr. Det motsvarar ungefär att han gör 17 sådana insatser han nu gör i Övik per år. D.v.s. inte ens varannan vecka åker han iväg och övernattar på annan ort och håller 2-3 föreläsningar.

Hårt liv? Näe. Det är väl därför han var utstyrd i rödrutig flanellskjorta med tillhörande Leninkeps på föreläsningen. Är man inte arbetare så kan man åtminstone klä sig som en. Tres chic på Södermalm i Stockholm. För det är där Nina Rung och Peter Svensson bor.

Närmare bestämt på Hornsgatan. Vi kan inte låta bli att undra vad Katarina Östholm (kulturredaktör på Örnsköldsvik Allehanda/MittMedia och känd för sina stockholmsantipatier) tycker om det? 45 000 kr som lämnar den lokala ekonomin i Ångermanland och dels går till pappa staten (9000 kr i form av moms), dels landar på Södermalm hos till värdegrundsapologeter maskerade bedragare.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 3

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!