16 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Klansamhället – när Örnsköldsviks politiker bryter mot kommunallagen vill massmedia inget veta

I ett tidigare inlägg visade vi hur politikerna i Örnsköldsviks fullmäktige har brutit mot kommunallagen, år efter år. Detta genom att inte följa kommunallagens jävsregler. Istället har nära släktingar beviljat varandra ansvarsfrihet. Vi har också redogjort för just Örnsköldsviks obscena nära släktskap i fullmäktige. Både kommunalrådet Glenn Nordlund och oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind hade sina söner med sig in i fullmäktige efter valet 2014. Anna-Britta Åkerlinds son är ingen mindre än centerpartiets ekonomiska talesperson Emil Källström. Det andra kommunalrådet Per Nylén har sin fru i en nämnd. Och Glenn Nordlunds syster Anna-Belle Strömberg sitter i fullmäktige och är ordförande för omsorgsnämnden.

När vi påtalar kommunallagens jävsregler för kommunalrådet, bara timmar före det fullmäktigesammanträde där ansvarsfrihet för det gångna året skall beviljas nämndernas ledamöter, så väljer han att ändra sitt beteende: för första gången anmäler fullmäktigeledamöterna jäv utifrån släktskap.

Det här inlägget handlar om vad som händer när vi försöker tipsa massmedia om ovan förhållanden.

Vi börjar med att skicka vår emailkorrespondens med Glenn Nordlund vidare till Thomas Sundberg, journalist på Svt i Örnsköldsvik/Västernorrland:

Hej

Jag vill tipsa om följande:

Bifogad korrespondens med bl.a. kommunalrådet Glenn Nordlund visar att politikerna i kommunfullmäktige i Örnsköldsvik har agerat i strid med kommunallagen närmast rutinmässigt. Detta när det gäller jävsregler i sammanhanget att kf beslutar att bevilja ledamöter i kommunstyrelse och nämnder ansvarsfrihet. ”

Thomas Sundberg har – efter två veckor – ännu inte behagat svara. Kan det bero på att han är gift med Anna Sundberg, som är kultur- och fritidsnämndens ordförande i Örnsköldsvik, tillika en av kandidaterna till att bli kommunalråd för S efter valet? Har inte Svt regler för sådant här?

Vi skickade också ett tips till Ulf Häggqvist, journalist på Örnsköldsviks Allehanda:

Hejsan, jag ville bara skriva att senaste fullmäktige, så anmälde ledamöterna jäv utifrån släktbindningar, när beslut om ansvarsfrihet för nämndernas och kommunstyrelsens ledamöter skulle tas. Det är första gången det görs. Tidigare år har alltså syskon beviljat ansvarsfrihet åt varandra (Glenn och Anna-Belle) och det helt i strid med kommunallagen. Du som bevakat fullmäktige så länge, varför har du aldrig skrivit om politikernas ignorerande av kommunallagen? Och varför var denna ändring i praxis inte en nyhet?”

Ulf Häggqvist drar sig inte för att svara och det snabbt:

Om du talar om vad du heter, var du bor och ger mig ditt telefonnummer så ringer jag upp och ger dig ett svar. Jag kommunicerar inte med någon som är anonym.”

Men vad i h-e skall detta föreställa? Karln är alltså journalist. Det första han gör är att efterfråga källans namn, adress och telefonnummer. Bara storleken på kalsingarna som saknas.

Till saken hör att vi skickar mailet från en pseudonym. Inte från en namnlös emailadress.

Förvånade och, måste erkännas, lätt roade, svarar vi:

Oroa dig inte Ulf. Jag vill inte vara din kompis. Du kan betrakta frågorna som retoriska. Och tipset har du fått. ”

Ulf Häggqvist svarar:

Jag vill inte vara din kompis heller. Men det handlar inte om att vara kompis eller inte. Det handlar om att jag inte – som jag skrev – kommunicerar, utbyter åsikter eller svarar på frågor med någon som inte vågar tala om vem hen är och stå för sina åsikter.”

Så där då. Råkar Du som läser sitta på kommunen, ett större företag, en myndighet eller i annat sammanhang, där du ramlat på missförhållanden och vill tipsa media, men samtidigt är rädd att din person skall bli röjd? Bemöda dig då inte att kontakta Ulf Häggqvist. Ja, inte heller Thomas Sundberg – om socialdemokrater är inblandade.

Kan det förresten finnas en förklaring till att Ulf Häggqvist inte vill kännas vid släktskapen och traditionen av att bryta mot jävsreglerna i kommunallagen, i det fullmäktige han så länge bevakat? Kanske. Ty, även om det är spekulativt, så är det svårt att inte notera att Ulf Häggqvists far arbetade på Allehanda och så gör även Ulfs son. Är det samma andas barn vi har att göra med här?

Oavsett – lita inte på dessa människor. Och kom ihåg: både Svt och Örnsköldsviks Allehanda skiter i att politikerna i Örnsköldsviks fullmäktige brutit mot kommunallagens jävsregler.

[Vi får se om det blir en fortsättning på den här historien. Det borde bli det. Men å andra sidan…ja, ni vet vid det här laget hur det är ställt.]

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!