16 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Klansamhället – inte en kommun som alla andra

[Sammanfattning: Örnsköldsviks politiska liv är unikt, på så sätt att släktskapen i kommunfullmäktige och nämnderna är mycket omfattande. Politikerna lyfter skamlöst fram sina egna barn eller andra släktingar till positioner i politiken. Och det är inte vilka politiker som helst det handlar om. Här finns kopplingar till högt uppsatta rikspolitiker i både S och C. ]

När rösterna efter kommunalvalet 2014 räknas i Örnsköldsvik så visar det sig att S gjort ett historiskt dåligt val med 45% av rösterna. Största oppositionsparti är C med 16,6%. Motsvarande siffror för valet 2010 var 52,1% respektive 14,1%. Fiaskot med SEKAB och kommungranskarnas reportage strax före valet kostade S egen majoritet i fullmäktige.

Örnsköldsvik är en inte så liten ångermanländsk kommun med 56 000 invånare, belägen i norra delen av Västernorrlands län. Ishockey är största publiknöjet, högskola saknas och industri har varit stadens signum sedan länge. Stefan Löfvens fackliga karriär startade här och f.d. centerledaren Maud Olofsson är bördig från kommunen.

Valet 2014 i Örnsköldsvik var historiskt på fler sätt än att S gjorde dåligt ifrån sig. In i fullmäktige tar kommunalrådet Glenn Nordlund med sig både syster Anna-Belle Strömbergoch sonen Erik Nordlund. Ja, kommunalrådet hade både syster och son på vallistan och båda kom in. Detta torde vara unikt i svensk politisk historia.

Men det stannar inte där. Glenn Nordlund kunde lugnt luta sig tillbaka, trygg i vetskapen att ingen opposition kommer påpeka det olämpliga. Detta då oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind även hon hade sin son med sig in i fullmäktige. Ingen mindre än centerpartiets ekonomiska talesperson, riksdagsledamoten Emil Källström.

Toppa det, den kommun som kan.

Tänk er att Stefan Löfvens son satt i riksdagen, liksom hans syster. Och på moderatledaren Ulf Kristerssons högra sida finner vi hans son under riksdagsdebatterna. Väljarna – både till höger och vänster – skulle skrika okvädningsord och samfällt skylla politikerna för att hemfallit åt nepotism och nyadelskap.

Inget sådant sker i Örnsköldsvik. Här är det tyst. När Erik Nordlund valdes in i fullmäktige 2014, så presenterades han som fullmäktiges yngsta ledamot av lokaltidningen 7:an – och man utelämnade helt släktskapet. Man ansåg inte att läsarna behövde känna till saken.

Det bör här för formens skull nämnas att betydligt fler släktskap står att finna i fullmäktige och nämnderna, än de som redogörs för ovan. T.ex. har det andra kommunalrådet, Per Nylén, sin fru i samhällsbyggnadsnämnden. För nytillkomna läsare hänvisar vi till serien blogginlägg vi kallar för ”Sossesåpan”. Se t.ex. avsnittet om Erik Nordlund.

Kan man finna en förklaring till tystnaden? Det tror vi.

Vilka ska granska makten? Ifrågasätta den när den tillsynes uppför sig omoraliskt? Media.

Vad finns det för media i Örnsköldsvik? Ja, det är enkelt. Utöver riksmedia, som saknar intresse i sammanhanget, så finns här: lokaltidningen Örnsköldsviks Allehanda, Sveriges Radio P4 och SVT Västernorrland.

Vad har politikerna för relation till media i Örnsköldsvik? Omfattande, kanske den kan beskrivas.

Socialdemokraterna går 2018 till val på två listor i kommunen; norra och södra. Dagens vice ordförande i kommunstyrelsen, kommunalrådet Per Nylén, är första namn på båda listor, då sittande kommunalråd Glenn Nordlund lämnar kommunpolitiken för att bli landstingspolitiker. På södra listan är Anna-Belle Strömberg andranamn. På norra är det Anna Sundberg, Kultur- och fritidsnämndens ordförande. S har meddelat att det inte är bestämt vem av dessa damer som blir kommunalråd tillsammans med Per Nylén (underförstått att man gör ett tillräckligt bra val). Det som dock är säkert är att Anna Sundberg är gift med Thomas Sundberg, som är journalist på SVT Västernorrland och gör reportage i bl.a. Örnsköldsvik för Mittnytts räkning. Vi har alltså en situation där det är fullt möjligt att efter valet 2018 så gäller att det ena kommunalrådet är gift med en Svt-journalist som skall nyhetsbevaka Örnsköldsvik. Makten gift med dess granskare.

Tredjenamnet på norra listan heter Mikael Hedin och jobbar med IT på Örnsköldsviks Allehanda. Han har så gjort länge. Med en så hög placering är det troligt att han kommer få en heltidsarvoderad nämndsordförandepost efter valet. Direkt från den media som ska granska makten, till att bli en del av makten. Och bli granskad av sina f.d. kollegor.

Intressantast är ändå centerpartiets förhållande till media och då Örnsköldsviks Allehanda. Under första halvan av 1990-talet var Anders Källström oppositionsråd för C i Örnsköldsvik. 1996 tillträdde han som marknadschef på Örnsköldsviks Allehanda. Några år senare blev han VD för AB Allehanda som 2006 uppgick i Allehanda Media. Där var han VD fram tills 2009, då han tillträdde som VD för LRF.

Alltså, redan på 90-talet blev det tidigare oppositionsrådet och centermannen Anders Källström högsta chef på lokaltidningen Örnsköldsviks Allehanda.

Dan Olsson tog över som centerpartistiskt oppositionsråd efter Anders Källström. Ett uppdrag han kom att ha i 17 år. Dan Olsson är Maud Olofssons bror.

När Dan Olsson lade av, övertogs stafettpinnen av Anna-Britta Åkerlind. Det skedde hösten 2013. Vid den tiden var Anna-Britta Åkerlind gift med Anders Källström. De har två barn, Emil och Karin Källström. Var arbetade Anna-Britta Åkerlind tidigare? Bl.a. som journalist på Örnsköldsviks Allehanda.

Allehanda Media har med tiden kommit att ingå i MittMedia. Anna-Britta Åkerlind meddelar på facebook att hennes dotter Karin Källström nu blivit krönikör på MittMedia. Och Emil Källström sitter som sagt i Örnsköldsviks fullmäktige, utöver att vara centerpartistisk riksdagsledamot och partiets ekonomiska talesperson.

När Du som läser nu har den historiska bilden klar, kanske Du förstår att på frågan ”vem skall granska makten i Örnsköldsvik?” finns inget svar i form av ”media”. Det ankommer på dig och oss, då media och politik helt uppenbart har vuxit ihop i en smet av nepotism och förmodad vänskapskorruption. Det senare av det där alldeles särskilda svenska slaget; korruptionen som inte finns. Humlan som inte kan flyga, men ändå flyger.

Det är ur ovan politiska kultur som både Maud Olofsson och Stefan Löfven är sprungna. Den senare genom att en gång lyfts fram till partiledarposten av dåvarande kommunalråd Elvy Söderström, som under lång tid var ledamot i socialdemokraternas verkställande utskott och därmed tillhörande partitoppen. Sålunda sammanfattas Stefan Löfven som politiker enklast genom detta: han är en produkt av Örnsköldsviks politiska liv.

Nu vet Du hur detta politiska liv ser ut.

Vi kommer i ett annat blogginlägg – publiceras inom kort – att visa på hur dessa släktskap har lett till att politikerna i fullmäktige har agerat i strid med kommunallagen år  ut och år in. Och att det är först när Granskning Örnsköldsvik gör påstötningar, som man ändrar sitt beteende.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.7 / 5. Vote count: 3

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!