[Sammanfattning: Kommunen anställer f.d. hockeyspelare helt utan arbetslivserfarenhet som äldreboendechef]
Meritokrati (av latinets meritus, förtjänst, och kratein, styre) är en rörelse, ideologi eller samhällssystem där begåvning, utbildning och utbildningsresultat i kombination med prestationer under karriären spelar den dominerande rollen vid befordran. – Wikipedia
Vi nås av ett rykte. För drygt ett år sedan anställdes en ny chef för äldreboendet i Bjästa. Rekryteringen väckte både knorr och muntrationer hos personalen. Varför då? Jo, för att den nya chefens enda tidigare arbetslivserfarenhet var som professionell hockeyspelare.
Men detta kan väl ändå inte vara sant? Det visar sig att det kan det visst vara. Vi skriver inte ut hockeyspelarens namn i klartext här. Men den som vill veta, listar nog enkelt ut det själv med hjälp av google. Nedan en bild av hockeyspelarens CV:
Idel hockey och sedan…enhetschef på kommunen. Däremellan en universitetsutbildning bestående av en fil kand i psykologi och en fil mag i psykologi, ledarskap och organisation.
Hur är det möjligt att en 39 år gammal person, helt utan relevant arbetslivserfarenhet – ja, helt utan arbetslivserfarenhet alls – får en tjänst som chef för ett äldreboende? Dessutom utan utbildning inom vård och omsorg. Det är möjligt, därför att i Örnsköldsviks kommun belönar man f.d. MODO-iter. I kommunen råder inte meritokrati.
Vi skickade ett mail till chefen som anställde hockeyspelaren och fick detta svar:
”… Sökande till denna tjänst var det 15 och av de fyra i urvalet som jag valde ut för intervju så var det två av mina ordinarie chefer som sökte. En av dem tog tillbaka sin ansökan. Ytterligare två valde jag ut att intervjua, däribland [hockeyspelaren].
Den som fick tjänsten var en av mina ordinarie Enhetschefer som ville byta arbetsställe men eftersom hon var med barn och skulle vara föräldraledig så behövde jag istället en Vik. Enhetschef i Bjästa.
Jag hade då två aktuella personer att erbjuda vikariatet och den ena tackade nej eftersom denne hade blivit erbjuden en annan tjänst. Jag erbjöd [hockeyspelaren] vikariatet då han också uppfyllde kravprofilen gällande Högskoleutbildning, [hockeyspelaren] har gått en 3 –årig Filosofieexamen i Psykologi, kurser med ledarskap ingick, gick också direkt efter en 1 –årig Filosofie magisterexamen, magisterprogrammet i ledarskap och organisation båda utbildningarna på Umeå Universitet.”
(Det vikariat som nämns har övergått i en tjänst som chef över ett annat äldreboende i kommunen).
15 sökande och jobbet går till en 39-årig f.d. professionell hockeyspelare som helt saknar arbetslivserfarenhet! Ni må förstå att personalen på golvet himlade med ögonen.
Vad sänder det här för signaler till framförallt kvinnor som arbetar i äldreomsorgen? Jo, detta: det är int lönt. Ansträng er inte. Glöm ambition, här klättras inte på karriärstegen genom flit, naturlig ledarskapsförmåga och bevisad duglighet på golvet. Dina ansträngningar belönas inte, bli vid din läst. Så här, kära läsare, fungerar en kommunförvaltning styrd av socialism i flera generationer. Enpartistatens signum visar sig ännu en gång. Exit meritokrati.
När politikerna tar sina barn med sig in i fullmäktige, sätter det nivån på allt annat – ingenting är omöjligt, allt går an. Även det oanständiga.
(Örnsköldsviks Allehanda jönsar för övrigt med i charaden, genom att publicera ett födelsedagsporträtt av hockeyspelaren med den lätt absurda rubriken ’Efter en lång hockeykarriär – nu är [hockeyspelaren] kapten på Eken i Järved: “Intressant att få jobba med människor”’. Sök och I skolen finna. )
Vi kommer förmodligen återkomma på temat meritokrati. Då i andra delar av kommunens verksamhetsområde.
Fler inlägg
Då och nu
Tabberas
Perspektiv på äldreomsorgslyftet