16 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Analys av politiken inför valet

Det går mot val.

Någon valkampanj är ännu inte igång. Kommentarer av det politiska läget finns det många av –men då rörande rikspolitiken i riksmedia. I lokalmedia är det sämre. En del ledare i Örnsköldsviks Allehanda berör den lokala politiska situationen, men då utan att gå ned på den jordnära nivån.

Låt oss göra det.

S förlorade 7%-enheter i valet 2014. Man tappade egen majoritet och klarade tillsammans med V majoriteten med minsta möjliga marginal: av Örnsköldsviks 61 mandat knep S 28 och V 3, så att de tillsammans erhöll 31 mandat. Valresultatet i procent var 45% för S och 5,7% för V.

Vi börjar med att fråga oss om den majoriteten kan bestå? Nej. Allt pekar på att S kommer att göra ett historiskt dåligt val. Både till riksdagen och i Örnsköldsvik. De opinionsundersökningar som gjorts i Västernorrland visar katastrofala siffror för S. Visserligen i regionvalsfrågan, men trenden lär spilla över till kommunpolitiken. Det är bara att slå fast: S kommer tappa mandat.

Något mandat kanske förloras till V. Hur märkligt det än kan låta för förnuftigt folk, så finns det S-väljare som i besvikelse går vänsterut. Men även tillsammans kommer S och V att förlora mandat och därmed majoriteten.

Kan man få hjälp av Mp? Nej. Det troliga är att Mp åker ut ur fullmäktige, då en 3%-spärr kommer gälla i valet. Det ödet riskerar även L att gå.

Så vilken majoritet kan tänkas bildas i fullmäktige efter valet? Tittar vi på Alliansen så har de ungefär noll chans att få egen majoritet. L åker ut och SD kommer öka. Alliansen måste i så fall söka stöd hos SD och det lär inte ske (åtminstone inte i Örnsköldsvik). Det enda troliga är att de som redan är kompisar, kommer att bli mer kompisar: Anna-Britta ”den stora tystnaden” Åkerlind gör upp med S och vi får ett S+C-styre.

Om någon tycker det är osannolikt, så bör det påpekas att Sundsvall har styrts av S+C+V innevarande mandatperiod.

En röst på C i Örnsköldsvik är alltså förmodligen en röst på fortsatt sossestyre.

En intressant vinkel på ovan är att desto närmare valet vi kommer, desto mindre anledning har V att vara lojal mot S. Göran Wåhlstedt kommer få lämna sin välarvoderade tjänst som politisk resurs och gå tillbaka till slöjdsalen.

Skulle nu S och C göra upp efter valet, så betyder det också att ett minst lika omfattande familjeföretag som det man finner hos S, skall in i värmen och erbjudas fler platser vid köttgrytorna. Att se centersläkterna bredarsla in sig mellan etablerade sossegamar, kan komma att bli ett underhållande spektakel.

Ett samarbete dessa partier emellan kan också komma att bli båda partiernas stora reducering i valet 2022. Ty under kommande mandatperiod kommer svensk ekonomi och kommunekonomi i synnerhet, att utsättas för en mycket obehaglig prövning. Synnerligen impopulära åtgärder kommer behöva vidtagas. Och dessa åtgärder kommer – i kombination med historiska beslut och ställningstaganden från S och C – att väcka breda väljarlagers vrede.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!