5 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

I väntan på epidemin – skratta Pajazzo

Strax efter kl 18:00 på onsdagskvällen rapporterade de italienska myndigheterna det senaste dygnets dödsfall i covid-19.

475 döda. Det högsta antalet hitintills. Dygnsdödstalet stiger ännu, vilket betyder att coronaepidemin inte nått sin kulmen i Italien. En viral ättestupa rör sig från Lombardiet söderöver. Tidningen La Nazione rapporterar att av de dryga 20 000 konstaterade fallen häromdagen, var drygt 2000 sjukvårdspersonal. Antalet bekräftade fall är när detta skrivs knappt 36 000 i Italien. Det senaste dygnets antal döda i covid-19 i Italien, skulle i Sverige motsvaras av 80 döda på ett dygn. Som vi skrivit tidigare är dödstalet i Sverige i medel 246 döda per dygn, under normala omständigheter.

I Sverige befinner vi oss 4-5 veckor efter Italien och Stockholm är mest drabbat. Arbetsplatser töms. Offentliga platser glesnar.

Vi har efterlyst ledarskap. Senast i tisdags, då vi frågade vart Glenn Nordlund tagit vägen. Inte kunde vi då tro att vi skulle få tre till priset av en. Dessutom vardera en i olika medier.

Först hittar vi Glenn Nordlund i Svt Västernorrland, där han intervjuas om sjukhusockupation i coronatider. När han väl blir synlig, är det för att politiskt skada en samling besvärliga människor i entrén till (före detta) Sollefteå Sjukhus.

Från Svt Västernorrland

En betydande andel av ockupanterna är äldre och många förmodligen tidigare S-kärnväljare. De som har mest att riskera från viruset, p.g.a. såväl ålder som att de är folkbokförda i Glenn Nordlunds region, med dess fantastiska hushållning i sjukvården. 14 intensivvårdsplatser. Jasså, över 70 år gammal? Vill syster vara vänliga att styra fru Vestin till vänster och ut i korridoren. Jo, så tvingas man göra i Norditalien – ett rikare samhälle än vårt.

Från Svt Västernorrland

Det hade räckt så väl med att skicka ned en läkare i entrén och haft denne att förklara att ockupationen nu får ta paus tillsvidare, av smittskyddsskäl. Ockupanterna hade förstås lyssnat till detta. Men Glenn Nordlund skulle prompt dit med sin politiska näsa. Och Svt Västernorrland, med sina i socialdemokratin ingiftna journalister, är behjälpliga.

Därefter dyker kommunalrådet Per Nylén upp i Allehanda, med en uppmaning om att stödja restaurangerna i dessa tider. Förstår Nylén överhuvudtaget vilket medicinskt och ekonomiskt elände vi står inför? Eller utgår han ifrån att de som inte förstår, är…vi?

Från Örnsköldsviks Allehanda

Ledarskapet är fantastiskt. Känner inte ni som vi, att denna man vill man ta rygg på när skyttegravar skall rensas, barn förlösas och döden fördras?

Som vore det inte nog med ovan, så lyckas sedan kommundirektör Magnus Haglund hamna högst upp på Aftonbladets nätsida, med anledning av det märkliga beslutet att låta gymnasiets 3:or gå kvar i skolan. Regeringschefen Stefan Löven, tillika Övikssosse, manar till skolstängning och expressbereder lagändringsförslag för riksdagen att hantera. Men Öviks kommun med kommundirektör Haglund i spetsen, vet bättre. Fantastisk reklam för oss alla, på vår ära.

Från Aftonbladet

Man undrar onekligen varför Magnus Haglund tog risken att hålla 3orna kvar i gymnasieskolan? Den enkla, trygga lösningen vore förstås att lyfta bort även dem. Vi tror att Haglund vill ha det enkelt, tryggt och bekymmersfritt, med lön den 25:e. Svaret blir därför det helt triviala: han blev tillsagd. Och det är endast politiker som kan säga till Haglund. Han må framstå som en schackbrädets gambitspelare, men närmare sanningen är nog att det är han som är bondeoffret.

Aftonbladet utelämnar lämpligt nog också att det faktiskt inte bara är 3orna som skall bli kvar i skolan. Det gäller även hela introduktionsprogrammet.

Från kommunens hemsida

Varför detta programs elever skall undantagas regeringens uppmaningar, vore mycket intressant att få förklarat. En orolig förälder som varit i kontakt med bildningsförvaltningen, meddelar bloggen att inget svar givits på vem eller vilka som beslutat att behålla 3orna och introduktionsprogrammet i skolan. Utan personligt ansvar. Flockimmunitet i förvaltningen.

Sossarna själva ställer dock in alla vårens möten och sammankomster:

Från Allehanda

Nordlund, Nylén och Haglund. Tro, hopp och kärlek, dessa tre. Oavsett vad herrarna egentligen förstår av det mörker som sänker sig över Europa, så agerar de som vore de utan förstånd.

Sådant ledarskap är nu intet nytt i historien. Varje tid har sina herrar – ett uttalande vi inte förmår låta bli att upprepa med jämna mellanrum. Pudrade peruker, cylinderhattar eller illasittande Dressmanskjortor. Sekler går, mänsklig natur består.

Vi hedrar den italienska kulturen med ett i sammanhanget alltför passande operastycke: skratta Pajazzo ur Pagliacci. Clownen som måste upp på scenen och underhålla publiken, efter att nyss upptäckt sin hustrus otrohet. Berättelsen slutar (ej i nedan klipp) med att han mördar både hustrun och hennes älskare.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 24

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!