5 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Så många kan dö – regionrådet Glenn Nordlund som bortblåst

Kris i vår tid.

Ja, så är det. Historia skrivs framför våra ögon, när coronaviruset letar sig in i Europas alla vrår. Detta i en tid när vi genom internets förtjänst inte längre är beroende av maktlojal massmedia, för att ta del av vad som händer i omvärlden. Internet visar den osminkade verkligheten.

Svt Västernorrland befinner sig i ett stadium där man försöker göra seriös journalistik om virusets effekter på samhället, men ändå undviker man noga pudelns kärna. Som vore döden skamlig.

I gårdagens kvällssändning fick kris i besöksnäringen illustrera det ekonomiska jordskred världen nu utsätts för. Civilsamhällets förvirring visas genom en idrottsförening som upplever vag och bristfällig information från såväl myndigheter som förbund.

Och Vårdförbundet – facket måste få komma till tals – bävar inför ett större utbrott av corona i Västernorrland.

Men var är den politiska ledning som skall föreställa vara folkets företrädare? De människor som skall stå med rak rygg och leda, när invanda föreställningar om offentlig sektors förmåga att fullgöra sin uppgifter, slås sönder framför våra ögon?

Vi frågar en första gång: var är regionrådet Glenn Nordlund?

På måndagseftermiddagen meddelade Finland att man stänger skolor och universitet. Undantagsförhållanden utlyses.

Och Svt intervjuar sin korrespondent Hasse Svens i direktsändning, när något går väldigt fel. Han talar om vad finska myndigheter kalkylerar med för scenario i termer av antal smittade och döda. Se nedan klipp:

Det som inte får sägas, blir sagt.

Finland har 5,5 miljoner invånare. 35% av dessa, betyder 1,925 miljoner smittade och om 10 000 av dem skulle dö, så betyder det en dödlighet på 0,5%.

Översatt till svenska förhållanden, skulle det motsvara 17 500 döda. Detta är vad vi riskerar.

Vad blir vår andel i Västernorrland, om döden skulle drabba oss jämlikt i god socialdemokratisk anda? 430 döda, varav 98 i Övik. På varje död går många fler svårt sjuka som överlever. Ett enormt vårdbehov.

Ett enormt lidande.

Vi frågar en andra gång: var är regionrådet Glenn Nordlund?

Hur kan det politiska ledarskapet gömma sig, när det som bäst behövs? Är detta vad vi får, när partierna utser ledarna och inte väljarna? Var det inte roligt längre att vara välbetald yrkespolitiker, när mod och rådighet skall visas?

Ironiskt nog är Glenn Nordlund tjänsledig från en anställning som hälsoplanerare.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.5 / 5. Vote count: 53

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!