I mainstreammedia har det flimrat förbi en del artiklar och krönikor, där ett slags förakt för s.k. hamstring uppvisas. Bara genom att använda ordet hamstring, så anar man en nedvärderande syn på fenomenet.
Men civilsamhället agerar helt rationellt och dessutom i linje med vad MSB anser att man skall göra. Vår beredskap är i avseendet livsmedelsförsörjning outsorcad ned på varje enskilt hushåll. Någon egentlig kollektiv lagerhållning finns inte. Lagret är butiken, ekipagen som rullar på E4:an och våra egna skafferier, kylskåp och frysboxar.
(Det finns dessutom ett djur som utgör en bättre liknelse än hamstern. Ett djur som vi lever sida vid sida med och håller kärt: ekorren. Den överlever vintern genom att spara och planera. Så som våra förfäder gjort i tusentals år på våra breddgrader.)
Så här såg det ut på Coop och Willys på söndag kväll:






Det finns idag ingen anledning att tro att det kommer bli livsmedelsbrist inom någon slags, i sammanhanget, överskådlig framtid. Sådant kan förstås komma att ändras. Det är bra att hushållen tar situationen på allvar, samtidigt som man just nu inte skall oroa sig över möjlig livsmedelsbrist alltför mycket.
Däremot finns det all anledning att oroa sig över coronaviruset. När detta skrivs på söndagskvällen, har Italien några timmar tidigare rapporterat in 368 döda i sviterna av coronavirusinfektion. Detta för det senaste dygnet. Totalt har 1809 människor dött av viruset i Italien. På några få veckor.
Boris Johnson – Storbritanniens premiärminister – höll presskonferens i fredags. De brittiska experterna räknar med att epidemin kommer nå kulmen i Storbritannien om 12-14 veckor. Italien ligger uppskattningsvis 4-5 veckor före oss. Det betyder att det finns en möjlighet att Italien har flera veckor kvar till kulmen på epidemin där. Om det blir fallet kommer tusentals och åter tusentals människor att dö i Italien. Vår beredskap är om något sämre än Italiens.
Vi återkommer till viruset i fler inlägg. Tills dess några tips:
Utvecklingen i världen vad avser rapporterade nya fall av smittade, antal svårt sjuka och döda, m.m., kan följas på https://www.worldometers.info/coronavirus/ Siffrorna redovisas land för land. Skall man förstå vad som händer och att det är mycket allvarligt, så bör man följa utvecklingen där.
Hur antalet rapporterade smittade ökar i Sverige, kan följas på https://c19.se
Följ utländsk massmedia för att få en rättvisande bild av utvecklingen. Svensk massmedia håller inte måttet. I sin önskan att gå politikerna till viljes, undviker de frågorna som är de viktiga: just hur många människor kan komma att dö? Vad är det vi riskerar?
En av de bästa engelskspråkiga tidningarna att följa är https://www.aljazeera.com
Det går också utmärkt att besöka utländska tidningar och översätta dem till svenska. Fungerar förvånansvärt bra. Använd Chrome som webläsare och du blir tillfrågad om du vill visa sidan på svenska. Välj svenska och du får en (någorlunda) läsbar översättning.
Så här ser det ut:

Utländska tidningar för några länder:
Storbritannien https://www.dailymail.co.uk/home/index.html
Holland https://www.telegraaf.nl
Tyskland https://www.faz.net/aktuell/
Frankrike https://www.lemonde.fr
Spanien https://elpais.com
Italien https://www.repubblica.it
Fler inlägg
Ofri folkbildning – någon annan betalar
Pride och profeten
En tur till stan