5 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Hembygd till salu

Från kommunens hemsida i en alldeles färsk uppdatering:

Tillsammans ger vi bilden av Örnsköldsvik

Under vecka 46 startar en kampanj som syftar till att fler får upp ögonen för vårt gemensamma platsvarumärke och att fler invånare delar med sina bilder av hur det är att bo, leva och verka i Örnsköldsvik.

Genom att tagga sina bilder från exempelvis sitt idrotts- frilufts- eller -kulturliv med #mittornskoldsvik, så medverkar vi som invånare till att komplettera de berättelser och bilder som bland annat förmedlas till potentiella inflyttare via webbsidan Inspiration. En sida som allt fler arbetsgivare börjar använda sig av, säger Sven Alveryd, marknadsföringsansvarig vid Örnsköldsviks kommun.”

När ska vansinnet få ett slut?

Människor flyttar till Örnsköldsvik av sociala och historiska skäl (man är uppväxt där), av arbetsmarknadsskäl eller som invandrare. Det är det hela. Man gifter sig till bygden, återvänder hem, tar anställning här eller är invandrare. Det är det hela och det är enkelt att förstå. De människor som finner Örnsköldsvik intressant p.g.a. natur, aktiviteter, m.m., som de uptäcker på nätet och sedan i slutändan väljer att flytta hit p.g.a., är helt försvinnande få.

Vår bygd är inget ”platsvarumärke”. Människor i kommunförvaltningen som betraktar geografin och oss människor i den, som ett platsvarumärke, bör ställas till arbetsmarknadens förfogande omgående. D.v.s. få sparken. De reducerar ett historiskt och socialt sammanhang till ett perverst varumärkestänkande. Som vore vi ett blöjmärke eller bilmodell.

Hur stor är arbetskraftskostnaden för marknadsförare Sven Alveryd? Lek med tanken att han har en lön på 35 000 kr/månad. Till dessa skall läggas sociala avgifter om 11 000 kr och dras ifrån den skatteåterbäring kommunen får till sig själv om 22,44% på bruttolönen. Det blir mellan tummen och pekfingret en utgift för kommunen på 38 000 kr/månad. På året alltså 456 000 kr.

Hur många människor måste Sven Alveryd och kommunen locka att flytta hit för att hans lön skall bli finansierad? Gör följande antagande: alla som kommunen lyckas locka hit får anställning i privat sektor och av den kommunalskatt de betalar åtgår 75% av pengarna till att täcka kostnader de själva ger upphov till (skola och barnomsorg, snöröjning, …). Antag också att de har en årsinkomst på 350000 kr. Varje sådan person betalar alltså in 78 500 kr i kommunalskatt. Av dessa försvinner 75% i kommunala kostnader som personen ger upphov till. Kvar blir knappt 20 000 kr. Sålunda krävs det ca 23 inflyttare – alla produktiva och anställda i privat sektor – bara för att bekosta Sven Alveryds lön.

Är det någon som tror att Sven Alveryd lockar hit 23 personer till privat sektor, med genomsnittlig årsinkomst 350000 kr, årligen? Personer som dessutom inte konkurrerar med etablerade invånare på arbetsmarknaden (för då faller hela kalkylen)?

Ska vi titta på hur inflyttningen faktiskt ser ut?

I det produktiva åldersspannet 25-64 års ålder så är inrikes flyttningsöverskott för Örnsköldsviks kommun -53. Det betyder att det var 53 fler människor som valde att lämna kommunen 2016, än antalet människor som valde att flytta hit (i samma ålderskategori).

Hur räddar man ett fartyg där skrovet sprungit läck? Man reparerar skrovet. Örnsköldsviks kommun försöker installera en länspump istället.

Låt oss koncentrera oss på det som verkligen betyder något: att våra barn inte flyttar härifrån. Det är den, just den, diskussionen som måste tas och luftas.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!