16 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Skolnyheter: när medborgarna inte ges hela bilden

SVT Västernorrland rapporterar:

När skolåret ringde ut i Västernorrland på försommaren i år, var det 18,5 procent av niondeklassarna som lämnade grundskolan utan tillräckliga betyg för att kunna söka till gymnasiet. Motsvarande siffra för riket är 17,5 procent.

…[]…

Av Västernorrlands kommuner fortsätter Örnsköldsvik att utmärka sig som den bästa skolkommunen. Kommunen kan stoltsera med det högsta antalet behöriga elever i länet, 87,2 procent och 12,8 procent icke behöriga. Något som också ligger högt över riksgenomsnittet.”

I en annan SVT-artikel får grundskolechefen Mikael Breilin komma till tals:

”– Vi har en relativt hög andel utbildade lärare i Örnsköldsvik och det är avgörande för kvalitén på undervisningen, så det tror vi är en viktig faktor, säger Mikael Breilin, verksamhetschef för grundskolan i Örnsköldsvik

…[]…

Det gäller att identifiera de här eleverna – vilka behöver vi kraftsamla kring, och där tror jag att vi har blivit ganska duktiga. Sedan gäller det att identifiera de delar där vi missar i undervisningen ute på skolorna och utveckla de bitarna, säger Mikael Breilin.”

Västernorrlands kommuners skolresultat ser ut som följer nedan. Siffrorna avser andel elever som går ut högstadiet med gymnasiebehörighet:

Örnsköldsvik 87,2
Timrå 83,7
Sundsvall 81,6
Kramfors 80,5
Härnösand 77,3
Sollefteå 74,6
Ånge 72,3

Örnsköldsvik bäst och Ånge sämst alltså.

Kommer ni ihåg Mikael Breilin föresten? Han har passerat bloggen tidigare. Detta eftersom han är en politiskt tillsatt tjänsteman. Va? Vadå? Vad menas med det? Jo, han är aktiv socialdemokrat och styrelseordförande i Övikshem, samtidigt som hans lojalitet belönas med först rektorstjänst, sedan grundskolechef. Någon gång under nästa mandatperiod gissar vi att han klättrar ett pinnhål till i bildningsförvaltningen. Åtminstone om Birgit Olsson Johansson förblir nämndsordförande i Bildningsnämnen.

Nåja. Åter till detta inläggs ämne. Varför lyckas Örnsköldsvik? Eller annorlunda uttryckt: varför misslyckas de andra kommunerna? Och varför kommer Mikael Breilin att misslyckas?

Svaret är: invandring.

Det är ett obestridligt faktum att utlandsfödda presterar betydligt sämre i skolan. Hur hög andel utlandsfödda var det då i årskullen som gick ut 9:an försommaren 2017? Granskning Örnsköldsvik tog reda på det på Statistiska Centralbyråns hemsida:

(procent)

Härnösand 18,2
Kramfors 17
Sollefteå 14,4
Timrå 12,3
Ånge 11,8
Sundsvall 11,7
Örnsköldsvik 8,3

Tar vi med även inhemskt födda elever men med två utrikes födda föräldrar, så blir listan följande:

Härnösand 19,8
Kramfors 18,1
Sollefteå 16,7
Sundsvall 15,2
Ånge 14
Timrå 12,8
Örnsköldsvik 10,1

Utlandsfödda presterar sämre och knyter därför upp stora resurser i skolan. Därför påverkas också det övriga elevkollektivet. Örnsköldsvik har helt enkelt ett enormt försprång jämfört med t.ex. Härnösand, genom att ha få utrikes födda elever i årskullen som gick ut högstadiet 2017.

Allt Skolverket skriver om saken är dock:

”Elever födda i Sverige är i större utsträckning behöriga jämfört med elever födda utomlands.”

Då får man gå till källan och titta. Det vill säga Skolverkets databas. Varför inte då titta på Malmö kommun? Det är en av landets topp fyra kommuner när det gäller andelen utrikes födda invånare.

Där gick endast 65,7% av eleverna ut med gymnasiebehörighet. Motsvarande siffra hos de svenska eleverna var 84,1% och för de utrikes födda 42,7%. Total katastrof med andra ord. Andelen utrikes födda elever i årskulle är också helt makalösa 25%. Andelen utrikes födda tillsammans med inrikes födda med två utrikes födda föräldrar, är svindlande 52% bland 15-åringarna 2016 i Malmö. Inom ett decennium kommer Malmö i väsentliga avseenden att ha uphört att vara svenskt i kulturell bemärkelse. Kommunen blir den första att genomgå den transformation som så många förorter i de större städerna redan genomgått.

Nu kanske den uppmärksamme läsaren inser att då kan vi jämföra resultaten hos de svenska eleverna i Västernorrlands kommuner. Låt oss göra det! Siffrorna inom parentes avser de utrikes födda eleverna:

Härnösand 82,5 (39,2)
Kramfors 76,6 (61,1)
Sollefteå 73,8 (41,4)
Sundsvall 80,4 (42,9)
Ånge 81,3 –
Timrå 88,0 (45,8)
Örnsköldsvik 86,6 (45,9)
Malmö 84,1% (42,7%)

Plötsligt framstår inte Örnsköldsvik som avsevärt mycket bättre. Timrå har t.o.m. sprungit om. Kramfors som lyckas betydligt sämre med sina svenska elever, har ett lysande resultat med de utrikes födda jämfört med Örnsköldsvik. Katastrofstaden Malmö ligger obetydligt efter Örnsköldsvik – när man jämför respektive kategori elever. Men i totalen blir Malmö katastrof, p.g.a. den mycket höga andelen utrikes födda elever.

Det är värt att nämna några ord om ovan siffror, utöver det som avhandlats:

Det är fullständigt vanvettigt att av Härnösands 16-åringar så är 18,2% födda utomlands. Den siffran är förmodligen betydligt högre i centralorten Härnösand, då andelen utrikes födda torde vara lägre på landsbygden och i de små tätorterna. Det finns anledning att vara mycket orolig för utvecklingen i Härnösand och senaste tidens våldsamheter där visar också detta.

Det finns också skäl att tro att Migrationsverket kommer att anvisa ännu fler nyanlända till Örnsköldsviks kommun. När så sker, kom ihåg vilka som bär det politiska ansvaret. Kom ihåg vilka som uppenbarligen vill att Örnsköldsviks kommun skall utvecklas på samma sätt som Härnösand. Ingen Mikael Breilin i världen kommer att kunna rädda skolan då.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!