När vi skrev om Näringslivsenheten på kommunen och visade hur det är mycket klent ställt med både relevant erfarenhet och utbildning bland medarbetarna där (undantag fanns), så lovade vi att återkomma till tillväxtchefen.
Ja, en sådan finns. Hur skulle det annars se ut? En kommun utan en tillväxtchef? Det går förstås inte. (Jo, det gör det).
Tillväxtchefen heter Vanja Östman. Till dags dato har vi tagit del av ett ansenligt antal dokument i form av avtal, beslutsförslag och utredningar som kommunen producerat. Inte sällan har dessa burit Vanja Östmans signatur. Betydligt oftare än hennes chef, kommundirektör Magnus Haglund.
Titeln ”tillväxtchef” säger förstås ingenting. Det är en hittepåtitel. För att förstå vad tillväxtchefen gör, måste vi titta på vilka verksamheter som ryms inom ”tillväxtavdelningen” på kommunen.
Det finns fyra enheter på tillväxtavdelningen: Avdelningsresurs, Näringslivsenheten, Mark- och planerigsenheten och Folkhälso- och kompetensenheten. Den intresserade kan läsa vidare här.
Folkhälso- och kompetensenhetens arbete beskrivs så här:
”Enheten ska bidra till att skapa ett attraktivt samhälle där människor och företag vill vara och utvecklas. På så sätt bygger vi ett hållbart samhälle för framtiden. Detta sker genom att i folkhälsoarbetet verka för människors förutsättningar att göra goda val för hälsa och livskvalitet, samt genom att skapa förutsättningar för att rätt kompetens ska finnas tillgänglig för arbetsgivare i Örnsköldsvik och regionen.”
Säkerställa att kompetens finns tillgänglig för kommunens arbetsgivare, alltså. Vilken är Örnsköldsviks kommuns största arbetsgivare? Det är, förstås, kommunen. Över 6000 anställda, vilket får Metsä (715) eller Hägglunds (649) att framstå som små fritidsgårdar. Av de ungefär 30 000 invånare som befinner sig i åldersspannet 20-64 år, så arbetar 20% på kommunen.
Den helt naturliga frågan infinner sig: vad har kompetensernas överbeskyddare – tillväxtchefen – själv för kompetens?
LinkedIn vet.
Vanja Östman anger noll erfarenhet från utanför kommunförvaltningens trygga famn. Gymnasieutbildning barn och ungdom på vårdskolan. Därefter ”socialt arbete” på Umeå Universitet. Vi får förmoda att det betyder en socionomutbildning, med eller utan examen. Därefter ”socialsamordnare” på kommunen. Följt av ”jämställdhetsutvecklare”, biträdande projektledare för ”Världsklass 2015” och fr.o.m. 2013 biträdande tillväxtchef, sedermera upphöjd till tillförordnad dito och slutligen 2015 rätt och slätt tillväxtchef.
Har det då varit någon tillväxt under Vanja Östmans tid? Nej. Öviks invånarantal ökar endast genom invandring. Men, kanske nu någon invänder, det byggs ju så i centralorten? Jajamen. Det är kusthöjder, solsidor och tillbyggnader på simhallar. Nu verkar det bli kulturhus också. Nog är det tillväxt i centralorten. Men inte i kommunen som helhet. Därför blir tillväxten ett nollsummespel. Ökar det i centralorten, så minskar det någon annanstans. Du som bor i Mellansel, Bredbyn, Bjästa, Husum, Långviksmon, Björna, …, och inte fått det här att gå ihop: misströsta inte, din intuition är helt riktig. Det är centralorten som gäller.
Varje gång Örnsköldsviks kommun använder uttrycket ”kompetens”, så är det svårt att inte brista ut i ett riktigt vulgärt gapflabb.
Är det inte dags att granska Arena Höga Kusten Destination Utvecklings AB? Fyra kommuner tillsammans i en veritabel gyttjebrottnings match om skattemiljonerna.
Åtta heltidsanställda som själva gett varandra stjärnstatus. Och kostar skjortan därefter. För skattebetalarna, du och jag! Styrelseordförande idag ingen mindre än det socialdemokratiska kommunalrådet Per Nyhlen, Örnsköldsvik.
Här finns intressanta saker att förmedla kommuninnevånarna. Riktigt rysligt spännande saker om hur miljonrullningar som rullar och rullar ut i det okända. Och…allt pågår i det tysta. Styrelsearvoden som får en pensionär drägla vid blotta tanken…Undersök! Konstatera och Rapportera!
Och så föreslår jag att vi också ska granska hk.dest.Turistbolaget som ska vända Ångermanland från ett industriland till ett turitstland och skapa 800 fler jobb i framtiden. Kommer att behövas nu när dom indiska ägarna till Domsjö fabriker kukar ur satsningen på mer produkter ur samma massa. En bekant som hade jobbat hela sitt liv på Domsjö passade på att ta sin pension och gå hem 2011 så då när jag frågade: – Vad händer nu med Domsjö och deras produkter? – Han svarade: – Det går bra i cirka 10 år framåt. Produkten, viskos, är eftertraktad men vi kommer att snart bli omkörda av andra. Pannorna som producerar ånga för processen är på väg att ta slut. Varje panna kostar mellan 1- 2 miljarder att bygga nya så det krävs rejält med stöd och aktieägartillskott för Domsjö om den fabriken ska vara konkurrenskraftig. Så nu är det snart 2020 sen Tore Erken och grabbarna kasserade in 2.1 miljarder och tog sitt pick och pack som nyblivna pensionärer och gjorde högt five. Tore delade med sig till Modo Hockey av vinsten. Malcol m Nordin använde en del av sina till att investera i returpappersbruk i södra Sverige. Varför bearbetade inte Örnsköldsviks tillväxtavdelning med dåvarande Peter Holmqvist dessa aktieägare som alla fick övet 2.1 miljarder att lägga något på blivande satsningar i Örnsköldsviks kommun? Och tror någon att den nuvarande tillväxtchefen har ett sånt kontaktnät att hon kan påverka någon företagare överhuvudtaget med sin så kallade feministiska ståndpunkt? Nej bort med både Vanja och Fredrik och ragga upp riktiga människor som har varit egna företagare och tagit risker. Mats Ove Eriksson är mitt förstaval.