25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

När vi skrev om Näringslivsenheten på kommunen och visade hur det är mycket klent ställt med både relevant erfarenhet och utbildning bland medarbetarna där (undantag fanns), så lovade vi att återkomma till tillväxtchefen.

Ja, en sådan finns. Hur skulle det annars se ut? En kommun utan en tillväxtchef? Det går förstås inte. (Jo, det gör det).

Tillväxtchefen heter Vanja Östman. Till dags dato har vi tagit del av ett ansenligt antal dokument i form av avtal, beslutsförslag och utredningar som kommunen producerat. Inte sällan har dessa burit Vanja Östmans signatur. Betydligt oftare än hennes chef, kommundirektör Magnus Haglund.

Titeln ”tillväxtchef” säger förstås ingenting. Det är en hittepåtitel. För att förstå vad tillväxtchefen gör, måste vi titta på vilka verksamheter som ryms inom ”tillväxtavdelningen” på kommunen.

Det finns fyra enheter på tillväxtavdelningen: Avdelningsresurs, Näringslivsenheten, Mark- och planerigsenheten och Folkhälso- och kompetensenheten. Den intresserade kan läsa vidare här.

Folkhälso- och kompetensenhetens arbete beskrivs så här:

”Enheten ska bidra till att skapa ett attraktivt samhälle där människor och företag vill vara och utvecklas. På så sätt bygger vi ett hållbart samhälle för framtiden. Detta sker genom att i folkhälsoarbetet verka för människors förutsättningar att göra goda val för hälsa och livskvalitet, samt genom att skapa förutsättningar för att rätt kompetens ska finnas tillgänglig för arbetsgivare i Örnsköldsvik och regionen.

Säkerställa att kompetens finns tillgänglig för kommunens arbetsgivare, alltså. Vilken är Örnsköldsviks kommuns största arbetsgivare? Det är, förstås, kommunen. Över 6000 anställda, vilket får Metsä (715) eller Hägglunds (649) att framstå som små fritidsgårdar. Av de ungefär 30 000 invånare som befinner sig i åldersspannet 20-64 år, så arbetar 20% på kommunen.

Den helt naturliga frågan infinner sig: vad har kompetensernas överbeskyddare – tillväxtchefen – själv för kompetens? 

LinkedIn vet.

Vanja Östman anger noll erfarenhet från utanför kommunförvaltningens trygga famn. Gymnasieutbildning barn och ungdom på vårdskolan. Därefter ”socialt arbete” på Umeå Universitet. Vi får förmoda att det betyder en socionomutbildning, med eller utan examen. Därefter ”socialsamordnare” på kommunen. Följt av ”jämställdhetsutvecklare”, biträdande projektledare för ”Världsklass 2015” och fr.o.m. 2013 biträdande tillväxtchef, sedermera upphöjd till tillförordnad dito och slutligen 2015 rätt och slätt tillväxtchef.

Har det då varit någon tillväxt under Vanja Östmans tid? Nej. Öviks invånarantal ökar endast genom invandring. Men, kanske nu någon invänder, det byggs ju så i centralorten? Jajamen. Det är kusthöjder, solsidor och tillbyggnader på simhallar. Nu verkar det bli kulturhus också. Nog är det tillväxt i centralorten. Men inte i kommunen som helhet. Därför blir tillväxten ett nollsummespel. Ökar det i centralorten, så minskar det någon annanstans. Du som bor i Mellansel, Bredbyn, Bjästa, Husum, Långviksmon, Björna, …, och inte fått det här att gå ihop: misströsta inte, din intuition är helt riktig. Det är centralorten som gäller.

Varje gång Örnsköldsviks kommun använder uttrycket ”kompetens”, så är det svårt att inte brista ut i ett riktigt vulgärt gapflabb.

 

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!