Vid kommunstyrelsens sammanträde 9/3 behandlades partiernas redovisning av hur partistödet använts. Mer om det nedan, men först:
Det har nu gått nästan exakt ett år sedan drygt 40% av de väljare som masade sig iväg och röstade, uppvisade det högst dåliga omdömet att ge S sina röster, med resultat att S och V fick majoritet. 31 av fullmäktiges 61 mandat tillföll dem. Den s.k. oppositionen reagerade genom att låta sig köpas till en patetisk uppgörelse med S, för att ”rädda” kommuninvånarna för vänsterpartisternas raseri. Samtidigt kastade en koalition mellan C, V och Västra Initiativet (lokalt parti) ut S ur kommunhuset i Sollefteå.
I Sollefteå vet man alltså hur det ska gå till.
Nog om det. Vad är det ekonomiska utfallet för S på de där dryga 40% rösterna? Rätt mycket. Sju heltidsarvoderade ordförande- och viceordförandeposter i kommunstyrelse och nämnder. En räcka deltidsarvoderade förtroendeuppdrag. Tillkommer en politisk resurs, vilket är den efterblivna omskrivningen sosseriet har för det som normalt kallas för politisk sekreterare.
Skulle Sveriges största kommun Stockholms Stad ha lika många heltidsarvoderade politiker som Övik i förhållande till invånarantalet, så skulle de vara 128 till antalet. Så många är de inte. Men i Övik är partikulturen att korpa åt sig. Försörjning, belöning.
Och så då partistöd. På sina 26 mandat i fullmäktige så får S detta:
Vi som valt att inte stödja S med våra röster, ska ändå vara med och finansiera deras parti. Det här brukar inte sällan saluföras som ”demokratiskt”. S fick 15 224 röster i kommunalvalet 2018, av totalt 44 004 röstberättigade. 65,5% av kommunmedlemmarna (finare ord för invånare) hade den goda smaken att inte rösta socialdemokratiskt.
Enligt partistödsredovisningen så använde S pengarna så här:
(88 laxar på kontorsmaterial? Antingen har den som konterat rökt på, eller så skickar partiet ut medlemsbreven med guldsigill, handskrivna med fjäderpenna på handtillverkat brevpapper av gammalt slag).
Eftersom totalsumman blir betydligt mer än partistödets storlek, är det svårt att förstå hur däckmontör Kristoffer Park och omsorgsnämndens ordförande, tillika arbetarekommunens kassör, har tänkt när de upprättade redovisningen. Är det själva arbetarekommunens omsättning som de redovisat kanske?
Hur fastställs partistödet? Genom att kommunfullmäktige beslutar att si och så mycket av skattebetalarnas pengar ska betalas ut till deras partiinterna angelägenheter. Så enkelt är det.
Fördelningsnyckeln man beslutat ska gälla i Övik är denna:
Vi tycket att miljonen kronor i partistöd till S kunde betalas av de 15 244 personer som röstade på partiet. Det skulle bli knappt 70 kr per skalle. Men nu vet vi att SSU – framtidens ”vuxna” socialdemokrater – istället avskaffat medlemsavgiften i ungdomsförbundet, för att på så sätt värva medlemmar på mycket svaga grunder, varpå bidragen från staten ökar. Om S får fortsatt maktinnehav så kommer flödet från skattebetalarna bara att öka.
Det finns ett gammalt fint ord som precis beskriver vad det här är.
Oanständigt.
Fler inlägg
Chefer och pappersvändare vinnare – arbetarkvinnor i omsorgen förlorare
Urbaniseringen visualiserad genom papperskorgar
Dina skattepengar: kommunen upphandlar förmånscyklar (eller?)