10 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Sanmina byggde ut – betydande del av notan gick till skattebetalarna

Den 31 mars 2008 går kommunen ut med ett pressmeddelande där nedan lydelse finns med:

65A0CCF1-7251-48AF-A219-1F862F9DD648

Sanmina behöver expandera och det skall alltså ske genom att kommunen i egenskap av fastighetsägare bygger ut. Kostnaden ska därefter lastas Sanmina genom ett 10-årigt tilläggsavtal. 20 Mkr skall det kosta totalt och därför skall 2 Mkr årligen i 10 år läggas till grundavtalets hyra, som även den är 2 Mkr.

Först 2013 är byggnationer klar. 2012 kan man läsa nedan i Allehanda:

B6E08097-2B18-4CAD-81F8-6C722C751540C1D1CE0A-7FA9-4CAB-B406-374D84C108FE

Notera formuleringarna. Det skall minsann bli många fler anställda och av någon anledning är könsfördelningen hos de anställda viktig.

Vi blev naturligtvis fundersamma. Hade inte Sanmina pengar? Blev det någon speciell ökning av antalet anställda? Vad kostade om- och utbyggnationen i slutändan?

En titt på allabolag.se ger vid handen att Sanminas vinst efter finansnetto under åren 2013-2018 har varit 44,7 – 36,8 – 41,7 – 14,7 – 14,3 – 12,1 Mkr. I snitt 27,3 Mkr per år. Ackumulerad vinst efter finansnetto under perioden är 164,3 Mkr.

Men Sanmina kunde alltså inte låna i lågräntesamhället Sverige, för att på så sätt förvärva fastigheten och sedan bygga ut.

Över till antalet anställda. År 2008, när pressmeddelandet ovan skrevs, så hade Sanmina 207 anställda i medel under året. 2013, när nytt hyresavtal och tillägsavtal undertecknades och ett år efter VD Tord Berggrens uttalande i Allehanda om 500 anställda i framtiden, så var antalet 249. På ungefär den nivån höll det sig fram till 2015, varefter det började sjunka. År 2018 var antalet anställda 201. Tio år efter att kommunen beslutade att bygga ut åt Sanmina, så har företaget färre anställda än när beslutet togs.

Vad kostade då byggnationerna? Döm om vår förvåning när vi får detta svar från kommunen:

”…det var fråga om en utbyggnad på 1800m2 för budgeterade 35miljoner kronor. Bakgrunden var/är att Sanmina är en av kommunens större arbetsgivare och de hade tecknat nya ordrar och ville att kommunen skulle finansiera utbyggnaden som då skulle innebära möjlighet att anställa ytterligare ca 100 personer. Kommunstyrelsen beslöt att prioritera detta och budget i förslaget var ursprungligen en investering på 35 miljoner och utfallet blev lägre, 31.5 miljoner.

Investeringen bifölls och utbyggnaden färdigställdes. Företaget kommer att ha betalat 20 miljoner som extra-hyra, själva av dessa 31,5 som investeringen slutligen kostade. Ja visst var/är det stora pengar men kommunen har dock ett stort restvärde i en modern industribyggnad som fortfarande hyrs ut till ett internationellt högteknologiskt företag vilket är av stort ekonomiskt värde för kommunen såklart (skatteunderlag inte minst).  Arbetsplatsen har idag 300 anställda fördelat 50/50 mellan kvinna/man så det var/ är en lyckad investering…”

Hängde ni med  i turerna här?

Kommunstyrelsen beslutade att bygga ut åt Sanmina och budgeterade 35 Mkr för detta. Helt enkelt en gigantisk hyresgästanpassning. Men man tecknade avtal som bara skulle återföra 20 Mkr till kommunen i tilläggshyra under en 10-årsperiod. Utfallet på byggkostnader blev 31,5 Mkr. Man kan med gott samvete säga att Sanmina bjöds på 11,5 Mkr.

Samtidigt som ovan sker är den ordinarie hyran mycket låga 2 Mkr per år. Och ovanpå det så gör Sanmina god vinst varje år 2008-2018. Ackumulerat 164,3 Mkr.

Sist, men inte minst, så ljuger kommunen om antalet anställda. För vem som helst kan se på allabolag.se att det inte är 300 anställda på Sanmina, utan endast strax över 200. Men arbetar det inte fler där? Kanske, men då är det låtsasanställda (subventionerade jobb för nyanlända) eller via bemanningsföretag. Ja, vore det inte helt förbannat fantastiskt om sossarna skickar miljontals skattekronor i Sanminas riktning, bara för att sedan få se en expansion helt bestående av hyrpersonal? Exit ideologi.

Hela den här galenskapen formligen stinker modus operandi Elvy Söderström.

Så vad var tanken från sosseriet med denna affär? Samma som en tjänsteman redogör för ovan i hastigheten: fler anställda på Sanmina betyder ökade intäkter för kommunen genom kommunal inkomstskatt.

Är du företagare? Har du en restaurang, driver en elinstallationsfirma, blomsterhandel? Får du subventionerade lokaler till din verksamhet av kommunen för att dina anställda betalar kommunal inkomstskatt? Nej, just det.

Kom ihåg: Sanmina hade ju inte råd, ty det blev bara 164,3 Mkr på 10 år…

Vi rundar av med ett citat från 2 kapitlet i kommunallagen och en fråga som blir hängandes i luften:

Stöd till andra näringsverksamheter

8 §   Kommuner och landsting får genomföra åtgärder för att allmänt främja näringslivet i kommunen eller landstinget.

Individuellt inriktat stöd till enskilda näringsidkare får lämnas endast om det finns synnerliga skäl för det.”

Var fanns media och oppositionen?

 

 

 

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!