5 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Snöberget på Sundåsen – bolaget bakom har stora betalningsproblem

Ulf Häggqvist rapporterar om snöberget på Sundåsen.

Hur är man möblerad på övervåningen om man lägger upp en +10 m hög snödepå 20-30 m från småhus? De boende på Rapsvägen, Majsvägen och Hamptjärnsvägen har fått ett skitigt snöberg som granne. Vissa så nära att snön kommer skugga bort morgonsolen ett bra tag framöver.

Det är fullständigt respektlöst att bete sig så här. Och den fullständigt impotenta kommunförvaltningen gör inte ett smack. Miljöfolket på kommunen är fullt upptagna med…ja, vadå? Med tanke på mängderna snö så är det troligt att Svevia och VTG tippar på Sundåsen, då dessa har snöröjningsavtal med kommunen. Men vi vet inte.

Vår omedelbara slutsats var att när ett företag beter sig så här, så står det inte rätt till. Så vi gjorde sedvanlig koll.

Företaget heter inte Sundåsens handelsträdgård längre. Det företaget gick i konkurs och den konkursen avslutades 2013. I Allehanda kan vi läsa att två barnbarn till en av de ursprungliga ägarna startade upp verksamheten igen. Det skedde 2013 och bolaget heter ”Östmans mark och trädgård”. Det är dessa två bröder som nu gör sitt bästa för att skapa riktigt dålig reklam runt sitt bolag.

I vår standardresearch ingår några enkla moment. För privatpersoner är det saker som att kolla folkbokföringsadress, taxerad inkomst, förekomst i Lexbase, m.m. För både personer och företag kan också ett telefonsamtal till Kronofogdens kundtjänst vara givande. Och här blev det napp.

Östmans mark och trädgård har för närvarande noll i skuldsaldo. Men, håll i er nu, de senste tre åren har 25 statliga ärenden inkommit på bolaget och leverantörer till Östman har vid ca 20 tillfällen ansökt om hjälp att driva in skulder. 5 ärenden var nu också ”på väg in” enligt kundtjänsten. På drygt tre år har alltså bolaget lyckats sköta sig så illa att 50 ärenden har gått till Kronofogden!

Att Östmans inte gått i konkurs får nog betraktas som något slags mirakel. Vem vill vara leverantör till en sådan firma…? Leverera idag, få betalt om ett halvår. Östmans verkar ”ha banken på bygden”.

Om det är så att entreprenörer tippar kommunsnö på Sundåsen, så kan det vara värt att påminna om att när kommunen upphandlar offentligt så ställs krav på anbudsgivarna vad avser att sköta inbetalningar av skatt och sociala avgifter. Men med underentreprenörer kan det kanske vara lite hur som helst…?

Inte en pensé kommer över tröskeln från Sundåsen om de behandlar sina grannar så här.

UPPDATERING:

Enligt en läsare tippar inte Svevia eller VTG på Sundåsen. Snön de forslar bort går tydligen till Må. Man kan tro att det gäller röjning i stan med omnejd. I Svevias avtal för Bjästa står det t.ex. så här:

Screenshot_20190327_135350

 

Det framgår tydligt att kommunen inte behöver vara inblandad i var snö från kommunal mark tippas.

Den viktiga frågan är inte vem som tippat på vems uppdrag, utan hur det kan vara möjligt att denna verksamhet kan få förläggas i direkt anslutning till bebyggelse med kommunens goda minne. Man tippar inte snö i havet längre av miljöskäl, men det går bra att lägga upp sådana här mängder 30 m från bostäder. De rester av oljor, drivmedel, fetter, glykol, partiklar från asfalt och bildäck, m.m., som finns i snön kommer bli kvar på platsen och när området torkar upp kommer partiklar med dessa föroreningar spridas i området. Nej, det är inte supergiftigt eller livsfarligt. Men det är illa nog för att inte läggas dikt an mot bebyggelse.

Och att som företagare bete sig så här mot sina grannar är bara fel.

 

 

 

 

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 3

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!