I kallelsen till kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde den 27/11 finns ett ärende med denna rubrik med:
“16. Driftstöd till icke statliga flygplatser (KS)”
Vad döljer sig under det ärendet? Nedan är en bild från Rodrets styrelseprotokoll. (Rodret är kommunkoncernens moderbolag, d.v.s. det helägda kommunbolag som äger övriga kommunala bolag). Protokollet finns med i kallelsen och återfinns på kommunens hemsida.
Övik Airport förväntas alltså att gå med 22,5 miljoner kr i förlust 2018. Om vi förstår texten rätt så är det efter att kommunen skjuter till 4,8 miljoner kr i driftbidrag.
Stämmer detta är det häpnadsväckande siffror. Flygplatsen har inte gått runt sedan den “köptes” från Swedavia (f.d. Luftfartsverket). I köpet ingick ett engångsbidrag på 52 miljoner kr. Det har Övik Airport sedan tuggat i sig med årliga underskott och i vintras tog de slut (om vi inte missminner oss). Läs mer om flygplatsen i ett av våra äldre inlägg.
Varför blir förlusten så stor? Vi vet inte exakt varför. Men att driftbidraget om 52 miljoner kr tog slut bidrar förstås. Nextjets konkurs bidrar också, då flygplatsen hade fordringar på flygbolaget.
Mer generellt kan dock Övik Airports ständiga underskott förklaras med: flygplatsens utfakturering är för liten. Vad betyder det? Jo, att flygplatsens kunder betalar för lite för de tjänster flygplatsen erbjuder. Prissättningen är för låg, helt enkelt. Vilka är kunderna? Det är inte resenärerna, utan framförallt flygbolagen. Nu SAS, tidigare Nextjet.
Vad betyder det här? Jo, skattebetalarna subventionerar resenärernas flygbiljetter. Eller så uttrycker man det som att skattebetalarna subventionerar flygbolagens vinster. Barn och gamla får stå tillbaka för att Öviks frälse och adel skall ha en flygplats. Typ.
Men är det inte bra och rimligt med en flygplats i Övik? Tja, tycker man att kommuner med 56 000 invånare ska ha en egen flygplats, så ok då. Men låt oss spela djävulens advokat här:
Sträckan Sundsvall – Umeå är 27 mil med bil. På vägen passerar man kommunerna Sundsvall, Timrå, Härnösand, Kramfors, Övik, Nordmaling och Umeå. Tillsmmans har de 350 000 invånare. Och 4 st flygplatser; Umeå, Övik, Kramfors och Sundsvall. Det är helt enkelt inte rimligt med 4 flygplatser på 27 mil och så få invånare.
Men är det inte så väldigt långt med 10 mil från Övik till flygplatsen i Umeå? Perspektiv: En boende i Nynäshamn har 9,5 mil till Arlanda och då är det inte raka rör på en glest trafikerad Norrlands-E4:a. Men Nynäshamnsbon kan väl åka kollektivt? Jovisst. Men det tar lika lång tid och är knappast billigt.
Det vore intressant att veta hur mycket 22,5 miljon kr blir per resenär under året. Tyvärr har vi inga uppgifter om resestastistik.
Däremot vet vi genom massmedias försorg att kommundirektörsfru Stina Haglund ska drifta lunchrestaurangen på flygplatsen, i form av ett socialt företag. Tjoho.
Förr eller senare måste flygplatsens dåliga ekonomi upp som politisk fråga.
Fler inlägg
Vattenläckan och frågorna som försvann
Modo, avtalen och kommunen
Så stor är din andel av regionens underskott