12 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Gröna lån – bara grön fernissa

I en av kommunens nyhetsnotiser, låter man under rubriken ”Gröna lån ett plus för Örnsköldsviks kommun” meddela detta:

”Örnsköldsviks kommun har nu tagit sitt första gröna lån, det vill säga ett lån som kräver ett projekt som ska ge positiva effekter på klimatet. Projektet handlar om säkrad dricksvattenförsörjning till centralorten och drivs av det kommunägda bolaget Miva.

Ett av kommunfullmäktiges mål är att Örnsköldsvikska vara en klimatsmart och hållbar kommun, säger Robert Sondell vid kommunens internbank. Det första gröna lånet är starten på en mångårig resa för att både minska kostnaden för kommunens medborgare och för att stötta kommunkoncernens arbete mot att bli en än mer klimatsmart och hållbar kommun att leva och verka i. Kommunens gröna lån skapar även ökat internationellt intresse bland klimatsmarta investerare att rikta sina blickar mot ett grönare Miva och ett grönare Örnsköldsvik.”

Robert Sondell jobbar vid kommunens internbank och torde då vara ekonom. Enligt en äldre artikel i Allehanda är han rent av internbankens chef. Han uttrycker sig entusiasiskt om klimartsmarthet och hållbarhet, må vi säga. Med tanke på att han är ekonom, alltså.

Vi blev lite nyfikna här. I notisen står inget om hur mycket pengar som skall lånas. Vad handlar detta om egentligen?

Av nyhetsnotisen framgår att det är Kommuninvest som ger ut de gröna lånen. Kommuninvest är en mycket märklig skapelse. Enkelt kan sägas att det är en ekonomisk förening där medlemmarna utgörs av nästan alla Sveriges kommuner. Föreningen lånar upp pengar på den globala kapitalmarknaden och ger ut obligationer och andra värdepapper, samt lånar sedan ut pengar till sina medlemmar. Räntan blir lägre än hos affärsbankerna och på ytan ser allt frid och fröjd ut. Men många varnar för att Kommuninvest är en orimlig skapelse och en lånebubbla i sig. Mycket finns att skriva om Kommuninvest som inte kan göras här och nu.

På Kommuninvests hemsida hittar vi mer information om gröna lån. Se här. Det visar sig att Kommuninvest ger ut en ”grön obligation” som placerare på världsmarknaden kan investera i. Spelet drivs av kommuners upplåning till ”gröna projekt”. På så sätt kan placerarna välja en ”miljösmart” och ”grön” investering.

Vi ställde oss omedelbart två frågor: vad kan klassas som ett grönt projekt och hur mycket lägre är räntan på lånet (som kommunen tar)?

Vi börjar med vad Övik verkligen lånar till. Det beskrivs av ekonomen Robert Sondell som ”säkrad dricksvattenförsörjning till centralorten”. Vi hittar faktiskt det projektet på Kommuninvests hemsida, här. Det visar sig att projektbeskrivningen är enkel:

”Miva planerar att bygga ett nytt vattenverk i Gerdal samt att öka leveranssäkerheten till kund genom att förstärka den huvudledning som tranporterar dricksvatten till centralorten. Projektet är en viktig investering för Örnsköldsviks invånare och säkrar medborgarnas viktigaste livsmedel för kommande generationer.” 

Lånebeloppet är hissnande – 150 miljoner kr. Kan detta verkligen vara nyupplåning? Det är det förstås inte. Robert Sondell bekräftar i ett email att saken rör omläggning av befintliga lån.

Det ”gröna projektet” är alltså att ersätta ett utrangerat reningsverk och byta ut en tappvattenledning som passerat bäst före datum och ger ständiga driftstop och problem. Det saluför man som ”grönt”, vilket är rent båg och bluff. Övik bygger reningsverk och byter vattenledningar, varpå gröna obligationer månglas ut på finansmarknaden och investerare kan köpa dessa, för att sedan stoltsera med sina klimatsmarta placeringar. Snacka om att sminka gris.

Men kommunen påstår ju att vi tjänar på detta? Vi ringde till Kommuninvest och frågade helt enkelt vilken ränta de gröna lånen ger. Svar: 0,2 procentenheter lägre än de vanliga lånen. På 150 miljoner kr i lån sparar kommunen alltså 300 000 kr. För att göra detta förståeligt, så motvarar det att en hemmansägare med bostadslån om 1 miljon kr, sparar 2000 kr. På året. 167 kr i månaden. Men det berättar inte kommunen och Robert Sondell.

Kommuninvest förklarar också varför räntan inte är lägre: investerare vill då inte köpa den gröna obligationen.

Så, vi sammanfattar:

Gröna lån är inte alls gröna och räntan är helt obetydligt lägre än hos vanliga lån. Snyggt presentpapper om tom kartong.

Just det, vi glömde nästan: Var han inte väldigt go och glad i det där med klimat och hållbarhet, herr ekonom Sondell? Nästan…politisk i sina formuleringar?

Jodå. Robert Sondell är gift med Carolina Sondell, som är socialdemokratisk kommunstyrelseledamot. Vid årskiftet blir hon nämndsordförande för humanistiska nämnden. I valet återfanns hon på plats 6 på sossarnas kommunlista för Övik Södra.

Sossearistokratin i Övik – lär känna den, läsare. Den styr din vardag. Den tar dina pengar. Den skiter ur sig politiska floskler, när du inte ens känner till att det är den som krystar.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!