Kommunalrådet Per Nylén har på sin politikerprofil på Facebook lagt ut nedan:

Socialdemokraterna i Örnsköldsvik delar i sin tur Nyléns inlägg på partiets facebooksida. Och kommunen har lagt upp en mindre artikel på den egna hemsidan.
Per Nylén och Paradisbadets chef David Berglund poserar på bild med de två ungdomarna och en skribentfantom på kommunikationsavdelningen låter meddela:
”Feriearbeten är värdefulla både för ungdomarna själva och för kommunens verksamheter. Det är Paradisets chef David Berlund (till vänster om ungdomarna) och kommunstyrelsens ordförande Per Nylén (till höger om ungdomarna) ense om.”
Det dryper politiskt flott om det hela. Att det är låtsasaffärsverksamheten Paradiset som får utgöra fond, är i sammanhanget passande.
Ungdomarna är nämligen inte 14 år, som man kan förledas att tro av såväl ordvalet ”feriearbete” som av den allmänna framställningen i sammanhanget. De är 16-17 år gamla. 1-2 år från myndig ålder. Rösträtt.
Den ene ungdomen, en tjej, läser vid frisörprogrammet. Hon har två läsår kvar. Därefter förväntas hon gå in i ett yrkesliv och försörja sig själv. Kontrasten mellan det och att i Per Nyléns politiska tjänst rensa lite ogräs, är skarp.
(En förtappad 70-talist började en gång i tiden extraarbeta i Ica-butik vid 15 års ålder. Fronta mjölkkyl, paketera köttfärs, fylla på varor och slava i kassan. PLU-koder, snattare och julkassor. Mycket arbetsmarknadsvatten verkar ha flutit under broarna sedan dess.)
Enligt Nylén är feriearbetet värdefullt för ungdomarna. Frisörtjejen säger:
”– Det är bra att ha något att göra. Om jag inte hade feriearbete skulle jag förmodligen sitta hemma och plugga eller kanske hjälpa en släkting i hans frisering, säger [hon].”
Skribentfantom var det, ja. För blev det inte lite galet här? Studier eller att praktisera i det blivande yrket – skulle det vara fel? Felet består förstås i att man då inte går i lära hos kommunen.
Det blev faktiskt så galet att kommunen raderade artikeln efter det att den här texten skrevs och ersatte den med en ny och där var inte bara citatet borttaget; hela personen var raderad. Google cash har dock sparat ursprungsversionen:

En mycket torr men helt allvarlig fråga är: om civilsamhället inte längre anser sig ha behov av sommar- och extraarbetande ungdomar i 15-17-årsåldern, varför ska kommunen tillhandahålla sådana syntetiska jobb? De enda skäl som går att se är av politiskt slag. Låtsasjobb är och förblir just låtsasjobb.
Ett seriöst motförslag är detta: ge ungdomar riktiga extrajobb. Riktiga betyder behovsstyrt. De arbetstillfällena kommer därför att vara betydligt färre, men ack så mycket mer värdefulla.
(Det bodde vid årsskiftet 1289 ungdomar 16 och 17 år gamla i kommunen. 380 feriearbetande utgör då alltså knappt 30% av dessa två årskullar. Hur urvalet till feriejobben går till vet vi inte. Efterfrågan kanske är sådan att det inte blir konkurrens om platserna? )
Vill tillägga att det förekommer ungdom som har tre olika sommarjobb, samma sommar… Är det många som gör så blir det lite annan statistik på antal sysselsatta..