[Allehanda har den senaste tiden visat ett sunt intresse för kommunens ekonomi och för personalfrågor med ekonomisk vinkel. Man har t.ex. granskat de högst betalda cheferna och även i klartext upplyst läsarna om antalet chefer inom välfärdsförvaltningen. Med anledning av detta återpublicerar vi ett tidigare inlägg.
Vi passar också på att lämna ett tillägg till Allehandas artikel. Den summerade årsbruttolönen för cheferna inom välfärdsförvaltningen anges där till drygt 50 Mkr. Detta är inte hela kostnaden för dessa chefer.
Till bruttolönen skall läggas dryga 30% arbetsgivaravgifter, pensionsavsättning (idag eller som en framtida skuldförbindelse) och andra till själva anställningen knutna kostnader (företagshälsovård, personalförmåner, m.m.). På detta får kommunen i förekommande fall 22% återbäring i form kommunal inkomstskatt (d.v.s. i de fall chefen är folkbokförd i kommunen).
Ovanpå dessa kostnader tillkommer en overheadkostnad i form av kontorsplats, dator, IT-tjänster, suddgummin och annan förbrukningsvara. Totalen blir långt över dryga 50 Mkr.]
Vi har fått oss tillsänt underlaget till en insändare som tidigare publicerats i Allehanda; Den kommunala administrationen bara växer och växer.
Underlaget är statistik som förts hos kommunen avseende befattningskoder och löner. Det täcker tidsperioden 2011-2021 och ur det kan följande förändringar i antal anställda och löner uttydas:
- Chefer ökning medellön ca 40%
- Chefer ökning antal 15.6%
- Administratörer ökning lön ca 30%
- Administratörer ökning antal ca 30%
- Vårdbiträde ökning lön 14.6%
- Vård och omsorgsarbetare antal minskning -6.2%
- Sjuksköterskor antal minskning -14.9%
- Undersköterskor antal minskning -35%
- Medellön undersköterska ca 27400:-
- Medellön telefonist ca 28600:-
- Medellön vårdbiträde ca 23400:-
- Medellön badpersonal ca 26600:-
- (Samtliga löner avser år 2021 och löneökningar avser tidsperioden 2011-2021)
Det är makalösa siffror och de kan enkelt sammanfattas:
Chefernas löner stiger snabbare än arbetarnas. Tjänstemännens löner stiger snabbare än arbetarnas. Samhällskritisk och tillika kvalificerad vårdpersonal har lägre löner än okvalificerad personal i okritisk verksamhet. Personal som producerar tjänster av stort värde för invånarna minskar i antal. Pappersvändare och annan administrativ personal bara ökar i antal.
Det hela är ett fullständigt haveri. På ren svenska: hur i helvete har det kunnat bli så här? Och under styret av ett påstått ”arbetarparti” dessutom?
Insändaren vände sig till oppositionen i kommunen och besvarades också av denna. Men oppositionen har sedan inte gjort politik av siffrorna. Alls. Trots att Moderaterna har fått hela rasket serverat på fat. Elaka och förmodligen helt sanningsenliga tungor, hävdar att det beror på att för många moderater i ledarskiktet i Övik själva är pappersvändare.
(Och hur få arbetare man finner i toppen hos sossarna, kommer läsarna att bli pinsamt varse imorgon)
I andra sidan av det politiska spektrat relativt M, finns V. De har också hållit snattran och lekt tysta leken. Vad är det fråga om? Vill ni ha det så här? Invånarna borde närmast ta fram faten med tjära, tända eldar och samla fjädrar. Uselheten hos partierna är fullständig. Från vänster till höger.
Minskningen av undersköterskor förtjänar en extra kommentar. Där har man slutat använda den befattningskoden, om vi förstått saken rätt. Och då minskar förstås med tiden antalet undersköterskor. Men varför slutar man med det? Jo, vi påstår att det bli för pinsamt annars.
Det är nämligen så här: sedan 90-talets början har antalet elever som påbörjat vård- och omsorgsprogrammet i förhållande till folkmängden, nästan halverats. Det som förr var undersköteerskor, ersätts nu med okvalificerad och företrädesvis invandrad personal. Därav det s.k. omsorgslyftet. Det är rena groteskerierna alltihop.
Notera särskilt att den samlade gruppen vård- och omsorgsarbetare har minskat hos kommunen. Eftersom Öviks kommun inte tillåter privata utförare, kan vi med säkerhet påstå att minskningen inte är ”lokal” hos kommunen, utan är en realitet i yrket som sådan.
Nedan följer en serie screenshots från själva excelfilen som datan är sammanställd i. Längst ned finns en nedladdningslänk, för den som vill ta del av hela filen.
Ledning, handläggare och administratörer:

Vård och omsorg:

Lärare och teknik:

Vaktmästare och städ:

Hur jobbar Örnsköldsviks Kommun med jämställdhet när 86 av de 96 cheferna inom Välfärdsförvaltningen är kvinnor?
Schhh, nu berör du ett känsligt ämne…
Allt över 50% = jämställt..?
Avdelningen Arbetsmarknad och Försörjning är en ganska liten del som ändå ska ha en egen Avdelningschef. Denna har 3 enhetschefer under sig. Behövs alla dessa chefer. Av 7,5 tjänster bort hade det sett snyggt i att skära även på chefer
Under rubriken “Lärare och teknik” nämns inga titulaturer hemmahörande vid den enorma stab som idag utgör Skolförvaltningen. Varför finns inte denna månghövdade skara av pappersvändare med i statistiken?
Året var omkring mitten av 70-talet, förra århundradet, när jag erhöll anställning som lärare vid skolförvaltningen i Örnsköldsviks kommun. Då sköttes skolförvaltningskontoret av fyra personer. Det var Rune, titulerad som skoldirektör, där fanns Torsten som skötte ekonomi och personalfrågor, samt två kvinnor, Clary och Karin som titulerades som kanslister.
Kommunens folkmängd var då ca 60.500 innevånare. Idag är vi färre, ca 55.500 innevånare, men betydligt mer koncentrerade till färre tätorter.
Ett stort antal skolor har dessutom under denna tid försvunnit, några ex: Arnässkolan, Åsskolan, Svedjeholmskolan, Västerhus, Myckelgensjö, Solberg med låg-mellan och högskola, Rödvattnet, Hädanberg…listan kan göras än längre.
Antalet elever har också minskat i samma omfattning som befolkningsminskningen med påföljande skolnedläggningarna som har skett.
Trots detta har Skolförvaltningen utökat personalstyrkan till idag drygt ett 30-tal anställda, med titulaturer som ingen egentligen kan härleda till någon för oss känd arbetsuppgift. Administratörer, utvecklingsledare, biträdande utvecklingsledare, samordnare,enhetschefer…listan kan göras oändligt lång med titlar knutna till denna groteska organisation som tillåtits växa och växa hejdlöst genom åren.
Med andra ord, så kan man sammanfatta deras arbetsuppgifter till att vara, ja just det som nämns rubriken, ingenting annat än PAPPERSVÄNDARE. Alla avlönade med av oss inbetalda skattemedel. Här borde det finnas många miljoner att spara hem istället för att ge sig på de lågavlönade,arbetslösa som lever på existensminimum vid det av Örnsköldsviks kommun drivna, men ack så trevliga stället för oss övriga om dagarna sysslolösa att besöka, STARTPUNKTEN vid Sjögatan. Där gör de nytta! Betydelsen av ordet “göra nytta” torde vara ett fullständigt okänt begrepp inom denna skolförvaltning i Örnsköldsviks kommun.
Det här är lysande exempel på hur Parkinsons lag fungerar. De är skrivna av Northcote Parkinson, och han beskriver i sin bok hur administration alltid expanderar på bekostnad av det produktiva arbetet. En annan aspekt på Parkingsons lag är att en arbetsuppgift alltid tar den tid som står till förfogande. Med kunskap om de här processerna, borde klarsynta personer kunna genomlysa en organisation och ändra på de här vansinnigheterna.