25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Företagare ombeds deklarera sin rättrogenhet – med regnbågsdekal

Det drar ihop sig till regnbågsvecka i kommunen. Här kommer ett första inlägg på temat. Fler följer.

På 1930-talet märkte de tyska nationalsocialisterna både folk och verksamheter med davidsstjärnan. Syftet var att synliggöra judar och judiska verksamheter. Det senare så att icke-judar skulle kunna göra det till en politisk handling att inte stödja sådana ekonomiskt.

Historien ger också exempel på när den politiska makten smetar ut sina symboler i vardagslivets alla rum, med totalitära anspråk. Kungaporträtt, hammare och skära, statyer av Lenin och idolporträtt av mysherrar som Franco och Pinnochet. Ett helt enkelt exempel kommer från tangentbordsknackaren själv: det tidigaste minnet av trapphuset i 40-talskåken som var föräldrahemhem, utgjordes av ett sopnedkast prytt med ett klistermärke i form av en socialdemokratisk ros. Politiskt säkrat hål för avyttrande av sopor.

Idag är det annorlunda, men ändå inte. Socialismen, inte minst dess prefixkusin nazismen, är på retur och det går inte att med symboler och social kontroll, tvinga medborgarna till inköp på Coop. Men nya gudar kan alltid ersätta de gamla och med dem kommer nya symboler.

Sålunda skickar Tillväxtavdelningen på Öviks kommun ut, via sin chef Vanja Östman, nedan uppmaning till kommunens företagare på email. Man vill att företagarna skall märka sina arbetsplatser – ”väl synligt” – med en regnbågsdekal.

4d090f4e-4851-4917-801a-1aa74afe0374

Vanja Östman skriver:

”Regnbågsveckan är en viktig del av Örnsköldsviks utveckling. När vi lyfter blicken så är det bara
att konstatera att vi fortsatt har mycket kvar att göra. Globalt kan vi konstatera att flera länder går
framåt och utökar rättigheter för HBTQ-personer, men samtidigt går en rad länder i motsatt riktning
och inskränker rättigheter genom ny lagstiftning. Högerextrema rörelser växer fram, även i Sverige,
det är ett orosmoment då det är tydligt att de inte är några organisationer som stöder HBTQ-rörelsen.” 

Om du inte omfamnar regnbågssymbolen och HBTQ-rörelsen, så är du högerextrem. Du är ett hot. Låter alltså kommunförvaltningen meddela. Inte den styrande politiska majoriteten. En nog så viktig observation i sammanhanget.

Man undrar vilka ”högerextrema rörelser” det är som växer fram, enligt Vanja Östman? Det enda fanbärande tramp på gator och torg vi märker av i Övik, är den allt glesare skaran första majdemonstranter.

Kommunens uppmaning fortsätter:

”Jag tror på ett Örnsköldsvik som är öppet och välkomnande. Jag är övertygad om att det kommer att locka nya invånare som vi så väl behöver för att skapa en plats som sjuder av liv. Våra verksamheter, både inom näringsliv och offentlig sektor, behöver kompetens för att kunna fortsätta utvecklas och i
öppenheten finns en del av svaret. Många har redan regnbågsmärkt sin verksamhet genom åren,
men det finns fortfarande möjlighet att beställa en dekal till er verksamhet. Det har betydelse att vi tillsammans visar att vi står för ett öppet och fördomsfritt Örnsköldsvik – därför bjuder jag in er
att delta under veckans alla aktiviteter och att bli regnbågsmärkt.”

Läs mer om ”regnbågsmärkning” här.

Ett budskap i klartext till Tillväxtavdelningen: Riktiga företagare har, till skillnad från kommunförvaltningen, inte råd att varken flagga sina egna politiska åsikter, eller rata kunder p.g.a. deras åsikter. Det kallas även folkvett, god uppfostran och respekt. En kommunförvaltning som är lojal mot sina invånare, ägnar sig inte åt vad som väsentligen är politiska ställningstaganden.

 

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 4

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!