Herrgårdsparkens moderna historia tar på allvar sin början 2012, när Lisa Hennström på Öviks kommun gör en förstudie om ”Konstdalen”.
Ja, det är så de kallar Nätra. Kunde salig Nätterlund se hur socialisterna förvaltat hans arv och sista vilja, skulle han rotera som en wankelmotor i kistan. Allt han i sin ensamhet önskade, var att torg och offentliga lokaler skulle smyckas med tavlor och statyer. Inte den, i de flesta fall, obehagligt fula modernism som politikerna som suttit i stiftelsens styrelse ställt till med och dessutom placerat på de mest märkliga platser.
Jajamen. Politiker. Konst. En kombination som gett oss skapelser som ”Kalejdoskop”, ”Klackspark med skruv” och ”Krokodronten med vänner”. Har du sett regnbågsplanket på östra sidan E4 i stigningen upp på Skuleberget i sydlig körriktning? Du kanske inte har förstått det, men det är alltså konst. Det har t.o.m. ett namn: ”Med näsan mot iskanten”. Vi erbjuder oss att uppföra en mer arbetarvärdig version i tryckt trallvirke. Den kan få namnet: ”Med tummen i arslet”.
Kasta en näve sossecyniker i grytan, följt av en rejäl slev naivism. Garnera med en tyst opposition. Voila: Krokodronten med vänner. From daghemmet Kronan with love.
Hennströms studie resulterar på något sätt i ett förslag på finansiering av anläggandet av Herrgårdsparken i modern tappning. Man får väl antaga att någon typ av förhandsbesked på finansiering fanns från Länsstyrelsen och Tillväxtverket, för så här presenteras den i studien:
9 Mkr och allt är skatt taget från befolkningen. Pengarna från Tillväxtverket tar en omväg via EU, men är icke desto mindre betalda av svenska skattebetalare (Tillväxtverket administrerar en rad ”EU-fonder”). Mindre portioner på omsorgsboendet Nådegåvan, rejälare sobrildoser och mer konst åt folket. Kan vi få bakelser också?
I slutet av november 2012 får kommunen bråttom. Dåvarande turistchef Siv Sandberg och näringslivschef Peter Holmqvist författar ett tjänstemannaförslag till beslut. Man vill anlägga park.
Vid årets sista kommunfullmäktige så klubbas så beslutet att anlägga en konstpark på och invid Herrgårdsudden. Strax innan har ärendet beretts i kommunstyrelsen, där Elvy Söderström sitter ordförande.
Det blir 2013. Projektering och anläggningsarbete går med blixtens hastighet. Sommaren 2014 är det invigning. Skrev vi att det var valår 2014? Ett modus operandi med alla Elvys kännetecken. Konstparker och bioraffinaderier. Same, same.
Siv Sandberg går i pension, men blir sedan företagare och ploppar upp i de flesta sammanhang som har med ”Bygdsam Nätradalen” att göra. Vi tvivlar starkt på att Siv Sandberg fakturerat någon annan kund än kommunen i sitt företagande.
2015 kliver Stina Haglund in på arenan och ska tjäna en slant på Herrgårdsparken. Läs Stinas studie.
Parken ligger där den ligger. Delar av den ser allt skabbigare ut. Förra årets torka gjorde nog sitt. Men framförallt ligger den inklämd mellan två förorenade områden. Det ena är gamla sågverksområdet och det har vi redan beskrivit.
Det andra är Herrgårdstippen. Den har av Länsstyrelsen givits den högsta riskklassningen som går att få. Vi beskriver den i nästa inlägg på miljötemat. Hennström, som sedermera gifte sig till annat efternamn och blev skofabrikör, har ovanpå den kvicksilverförorenade tippen ritat in ett ”innovationsfält för ny konst”.
Det är alltså dags för ännu en kvicksilversafari.