Det behöver påminnas om att när den finansiella delen av kommunens ekonomi går ihop, betyder inte det att kommunens ekonomi nödvändigtvis är god.
Ekonomi är ett halt begrepp. Det har olika betydelser för olika människor. Beroende på sammanhang omfattar det olika saker. Låt oss därför återkomma till den kommunala ekonomin och vad ordet ekonomi där betyder – eller bör betyda.
Kommunens ekonomi är god, säger kommunalrådet Per Nylén. Vad menar han då egentligen? Han är politiker och talar alltid med väljare i åtanke. Därför anspelar han på det stora flertalet väljares uppfattning om vad god ekonomi är: att ha mycket pengar.
Eller kanske ska man skriva tillräckligt med pengar. Tillräckliga intäkter i form av kommunalskatt, egenavgifter och statsbidrag för att täcka utgifterna. Titta, vi höll budget och nådde det planerade överskottsmålet, kommunens ekonomi är god.
Det här är bara en illusion av god ekonomi. Man har inte god ekonomi för att man klarar av att betala de allra nödvändigaste utgifterna och därmed slipper att hamna hos inkasso. Att leva ur hand i mun är inte välstånd.
Glöm därför för ett tag det där finansiella med pengar, intäkter, räntor, lån och allt vad det är. Öppna istället en stund ögonen och betrakta den materiella verkligheten. Se vägarnas skick. Fundera över hur växtligheten i stan sköts. Visst finns det helt nya skolor, men hur ser övriga ut? Ska vinterns grus ligga i rabatten ovanför E4:an mitt i stan…på sommaren? Döda träd och djungel i mittremsan på E4, återigen mitt i stan. Några väl skötta skådeparker, javisst, men resten av grönytorna präglas inte av omsorg. Snarare av direkt illa utförd skötsel. Savannen breder ut sig på refuger och i rabatter. Vägmarkeringar och övergångsställen verkar man ha upphört att underhållsmåla.
Låt oss ta en specifik väg som exempel. Vetevägen löper från Sundskolan vidare förbi oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlinds hem i det Källströmska residenset och sedan ned mot Svedjeholmsvägen och Brogatan. Den ser i stora delar ut som skit. Värst är den där den ansluter mot Svedjeholmsvägen. Kanststenen på refugerna är sönderkörd. Asfalten sprucken. Vägbanan är så vågig att de flesta bilmodeller slår i backen om föraren är ouppmärksam. Björk har växt ett tag på refugerna. De som bor där och kör den vägen är förstås vana. Kanske t.o.m. hemmablinda.
Längs samma vägs ena del löper en relativt ny gång- och cykelväg parallellt med körbanan, men separerade med ett rejält dike. I diket börjar nu lövslyet se ut som på ett hygge. Bilden är slående. Nyanläggning, men inte adekvat underhåll av det man har. Mitt utanför oppositionsrådet, ja.
Dessa betraktelser var alla ifrån centralorten. I de mindre tätorterna i kommunen är det förstås betydligt värre. Frågan blir nu: har en kommun god ekonomi när det ser ut så här? Bara på vägnätet är underhållsbehovet mycket stort. Lägg till det vattenledningsnätet, skolorna och gymnasiet. Och ovanpå det behovet av nyproduktion av förskolor, skolor och omsorgsboenden. Att det byggs bostadsrätter sjönära i stan, hjälper inte ett dugg. Inte heller att bostadsmarknaden är glödhet, som Allehanda uttrycker det.
Som privatpersoner kan vi ha mycket låga inkomster, bo i förfallna hus där taket läcker och vi kan leva på havregrynsgröt 6 dagar i veckan. Kanske kan vi då ändå lägga undan en slant. Se, vi når överskottsmålet, budget går ihop!
Men vår ekonomi är inte god.
Till sist: notera att mycket av det som är eftersatt och nu är i stort behov av underhåll, är resultatet av lång tids vanskötsel. Det här är inte problem som uppstod nyligen på något sätt.
Bra att ni lyfter detta,har ochså reagerat på att det växt igen på välldigt många ställen runt om i kommunen.Det konstiga tycker jag är att på kommunen skryter man om att man anställt ex antal & startat upp nya ”röjarlag” som ska ut å göra det fint runt om i kommun men jag har levt här i snart 60 år och det har då alldrig varit så igenvuxet som det är just nu trots att på kommunen säger man att man har förstärk på rejält på den fronten.Vi har ju en massa nyanlända till synes friska starka män i vår stad som bara sitter å fikar å röker på dagarna dom skulle väll kunna få utbildning i motorsåg/röjsåg så kanske vi skulle fina vyer i kommun igen!
Har aldrig varit så dyrt som det är nu att leva i denna kommun ändå förfaller det som aldrig förr gator som knappt är körbara,igenvuxna kommunala skogsområde mm Vart tar pengarna vägen?!?!
Sååå…jäkla bra skrivet och så på pricken överensstämmande med verkligheten. Går genom stan varje dag och ser vanskötseln, förfallet, avsaknaden helt eller delvis av underhåll. Tills man kommer till storgatans centrala del. Där har vi öviks papperskorgstätaste område, ca.10st från citygruppen med handledare och en sopmaskin som kör gatan upp och ner och om igen och väcker folket kl.06.00 varje morgon. Resten av kommunen verkar inte behöva nått av detta iaf tycks sossarna som bestämmer detta tro det. Konstigt att inte oppositionen vaknar och använder sig av detta om dom VILL? ha maktbyte i övik.
Svar till DW:
Själva ordet EKONOMI betyder att man hushållar med begränsade resurser. Alltså är sparsam med det man har och därvid också prioriterar vad man finner viktigast, helt enkelt.
Just så gör ju vår politiska ledning i kommunen, värnar centrumkärnan och framförallt den förnämligaste av alla byggnader: KRONAN. Här vänds inte på kronan eller kronorna. Nej, de flödar fritt som ur ett ymnighetshorn, fint ska det minsann va’ och parkeringshus ska vi naturligtvis ha. Trots att vi i hemmet bli kvar. (Alla vi som tidigare satt och plattade ut rumpan i denna byggnad är ju glada över att självaste “Direktören för det hele” tycker att vi gör bäst i att stanna hemma.) Ett öde parkeringshus utan sus men mer dus. Jo, dus-ören, men förlåt parlören…
“50 öre hit och 50 öre dit, ja säg det blir ju en hel KRONA” (Hämtat ur den förträffliga tidningen Kalle Anka, någon av utgåvorna från tidigt 1950-tal och som därstädes tillskrivits Joakim von Anka.)
Förfallet breder ut sig med oanad styrka. Landsbygden förslummas och växer igen. Tomma, övergivna villor i tätorter som Mellansel visar på det förakt den socialdemokratiska ledningen i Örnsköldsviks kommun intagit mot orter belägna utanför hamnområdet.
I media, om vi nu längre kan kalla ÖA för media, ser vi Kommunalrådet (S) Nyhlén spatserar längs kajerna och drömmer om kommande bostadskomplex i hamnområdet.I centrum gapar ett trettio-tal butikslokaler tomma. Hjälpligt fyllda med allsköns krims-krams för att ge sken av en blomstrande och levande handels-och affärsverksamhet. Väg-och gatuunderhåll skall vi inte ens nämna. Det talar själv sitt tydliga språk. Skolor läggs ner och de som finns kvar lever under ett ständigt hot om nedläggning. Mellansel, Skorped, Norrflärke,Hemling, Banafjäl, Idbyn, Trehörningsjö. Ja listan kan göras än längre över hotade skolor.
Och en av de ansvariga, socialdemokraten och nämndordföranden Kristoffer Park, har tagit semester, eller skall vi säga “Time out” för att vårda sina behov av självförvållade “åkommor”. Och oppositionsrådet Åkerlind (C) ute på åkern i Sund som ingår i “la Politica Famiglia”, hon sover sig genom mandatperioden, fullständigt likgiltig om vad som sker i bygden runt henne. Huvudsaken är att lönen, av skattemedlen, drygt 60.000 kr/mån. att den erhålls i slutet av varje månad.Är det inte dags för henne att pensioneras?
Hur kan vi tillåta sådant här folk att utgöra ledning för vår kommun?