Förra veckan, den 10 mars, publicerade Statistiska Centralbyrån en rapport med rubriken ”Flyttningar mellan län, varifrån och varthän 2002-2021”. Det är den andra rapporten från SCB som belyser i rikes flyttningar.

Rapporten, som systematiskt går igenom situationen i rikets 21 län, återfinns här. Nedan följer några citat ur avsnittet som behandlar Västernorrland:
”Under perioden 2017—2021 är flyttnettot för Västernorrlands län starkt negativt. Det innebär att fler har flyttat ut än flyttat in. Av både in- och utflyttarna är 52 procent män och 48 procent kvinnor. Av inflyttarna är 18–30 åringarna den största gruppen och över hälften av utflyttarna är 18–30 år. 65-plussare flyttar minst. Flyttnettot är negativt för samtliga åldersgrupper, särskilt för unga vuxna.”
”Flyttnettot är negativt för både födda i Sverige och utrikes födda, oavsett hur länge de bott i Sverige. För utrikes födda är flyttnettot särskilt negativt för de som har varit i Sverige i en kortare tid, det vill säga många som varit en kort tid i Sverige flyttar ut ur länet.”
”När utbildningsnivå samt -inriktning tas hänsyn till kan det noteras att flyttnettot är positivt endast för de med minst tre års eftergymnasial utbildningsnivå och negativt för alla andra utbildningsgrupper, särskilt de med gymnasial utbildning. Flyttnettot är negativt inom de flesta utbildningsinriktningar, särskilt samhällsvetenskap. När sysselsättningsstatus beaktas kan det noteras att flyttnettot är negativt i samtliga grupper.”
”Stockholm är det vanligaste länet för in- och utflyttningen. Av inflyttarna kommer 24 procent från Stockholm, 15 procent från Västerbotten och 9 procent från Gävleborg och Jämtland. Av utflyttarna går 23 procent till Stockholm, 14 procent till Västerbotten och 8 procent till Gävleborg, Uppsala och Västra Götaland.”
”Västerbotten, där Umeå universitet ligger, är populärast för unga vuxna att flytta till för att studera. Jämtland är, tillsammans med Västerbotten, det näst populäraste länet att flytta till för 65-plussare. För utrikes födda är Stockholm, Västra Götaland och Skåne populärast att flytta till.”
[Källa: SCB, Flyttningar mellan län, varifrån och varthän 2002—2021 Demografiska rapporter 2023:1]
Fler inlägg
Det går bra nu
Premiär för transvestitsagoläsning(*) i Övik
LSS-bygget fortsätter spöka