[Signaturen Visselblåsare gästar idag bloggen. Ämnet kan beskrivas bl.a. som en fråga om vilka ekonomiska prioriteringar kommunen gör. De närmsta åren kommer innehålla mycket besparingar i kommunsektorn. Vi kommer med anledning av det, att inleda en förmodligen lång serie inlägg på just temat ekonomi, kommunala arbetsuppgifter, prioriteringar, m.m. Först ut blir ett inlägg tillveckan som förklarar begreppet nettokostnad. Idag tävlar partierna om att tala i termer av att nettokostnaden måste sänkas. Då är det bra att veta vad som avses.]
Onsdagen den 11 november kommer de kommunala bolagen att hålla stängt på eftermiddagen då samtliga medarbetare är bjudna på föreläsning. Den inbjudne föreläsaren, (eller rättare sagt; den som får betalt av Öviksbornas skattemedel) är Navid Modiri. Han kom till Sverige som 2-åring och är nu (återigen) inbjuden att hålla en inspirationsföreläsning om mångfald och integration. Navid använder samtalet som en brygga mellan kulturer. Han jobbar för att alla ska bli bättre på att prata med, och lyssna på varandra. Då många av oss ändå är inbjudna (trots att vi får betala) så är tid och plats oväsentligt. Längre ned i texten visas några av de övriga föreläsningar du [skattebetalare] får betala men inte gå på.
Även om man tycker att det låter fint och trevligt (för dem) så bör man nog ställa sig frågan om det är sånt här skattepengarna ska gå till? Vi har en skola i kris. En äldrevård som inte fungerar. Snart är snön här och efter två snöfall får vi höra att pengarna är slut. Kollektivtrafiken är för dyr. Omsorgen är för dyr. Listan kan göras hur lång som helst, men uppenbarligen tycker Örnsköldsviks kommun att det viktigaste just nu är; mångfald, integration, jämställdhetsintegrering. HBTQ-begrepp, lagar och mänskliga rättigheter. (Är dessa “problem” något som finns internt inom kommunen och dess bolag, då föreläsningarna riktar sig till särskilt inbjudna inom den egna organisationen)?
Ironiskt nog så verkar kommunens förhoppning med dessa “stängda” föreläsningar vara att fler människor blir inkluderade och får ett schysst bemötande, både i arbetslivet och i samhället i stort. Samt att alla ska bli bättre på att prata med, och lyssna på varandra.
Hallå kommunen!!! Vi är många (från olika kulturer och samhällsklasser) som försöker prata med er. Vi är många som lyssnar, läser och ser er alla. (Det har ni säker redan förstått och sett eftersom många av er läser Granskning Örnsköldsvik och det är “där” frågor som engagerar “vanligt folk” tas upp och relativt fritt kan kommenteras). Vi är många som inte känner oss inkluderade och får ett schysst bemötande, både i arbetslivet och i samhället. Vi är många som inte heller tycker att bemötandet från “kommunen” är bra. Vi är många som tycker att skattemedel inte används till det pengarna är avsedda för. Så vi hoppas att när ni “alla” varit på den skattefinansierade föreläsningen och fått lära er om att prata, lyssna och se, slutar upp med att bete er som de tre aporna. För vi kommer att fortsätta att prata med er även om ni inte vill lyssna. Höra er men inte tiga. Se er och ert agerande utan att blunda för en sekund. (Ta nu inte detta som ett hot utan som ett löfte).
Visselblåsare
Regnbågsveckan 18 november
Workshop: Hållbar jämställdhetsintegrering – vad innebär det för mig som chef/politiker?
Karin Sjöberg Forssberg är filosofie licentiat, seniorkonsult och utvärderare med stor erfarenhet av arbete med jämställdhetsintegrering i offentliga verksamheter. Karin föreläser om framgångsfaktorer för jämställdhetsintegrering, hur dagens forskning ser ut i ämnet, ledarskapets betydelse och verktyg och trix för dig som chef eller ledare för att lyckas i utvecklingsarbetet samt resonemang om hur du förhåller dig till ”alltid kön, men inte enbart kön”.
Workshopen arrangeras som ett led i kommunens deltagande i SKL:s satsning ”Modellkommun för jämställd styrning och ledning 2019” samt beslutet att följa CEMR-deklarationen för jämställdhet, vilket förutsätter kompetenshöjande insatser för beslutsfattare.
Tid: 13:00-16:30
Plats: Stadshuset Kronan, Järnvägsgatan 6, Kempesalen
Målgrupp: Särskilt inbjudna beslutsfattare och nyckelpersoner inom kommunkoncernen
Regnbågsveckan 22 november
Grundutbildning i HBTQ och normer
Anchela Signell, personalspecialist vid Örnsköldsviks kommun med fokus på jämställdhet och mångfald, bjuder in till fyra tillfällen att i grupp gå igenom RFSL:s webbutbildning. Kursen tar upp normer, HBTQ-begrepp, lagar och mänskliga rättigheter samt bemötande. Förhoppningen är att fler människor blir inkluderade och får ett schysst bemötande, både i arbetslivet och i samhället i stort.
Tid och plats:
Fredag 22 november kl 10:00-11:30, Kronan – Önskan (3:e tillfället som faller in under Regnbågsveckan)
Målgrupp: Särskilt inbjudna. Örnsköldsviks kommuns chefer med personalansvar samt medarbetare på personalavdelningen och Elevhälsan som inte har deltagit i certifieringsutbildningen för HBTQ.
Arrangör: Kommunledningsförvaltningen (Personalavdelningen) med stöd av Socialstyrelsens medel för kompetenshöjande insatser inom HBTQ
Fler inlägg
S-glädje när världens största diktatur etablerar fabrik i Timrå
Tips: Den gröna bubblan – uppläst text av ekonomen Christian Sandström
En påminnelse om hur ekonomin skötts