Avslöjande: Kommunal chef och kollega åkte till Disneyland i USA – kostnad 182 000 kr

Paradisbadets chef David Berglund och en kollega – båda organisatoriskt tillhörande kultur- och fritidsförvaltningen – åkte i december 2018 på en ”inspirationsutbildning” till Disney Institute i USA. Kostnad för resa, hotell, utbildning, m.m., summeras till 182 000 kr.

Syftet ska har varit att med de nyfunna disneykunskaperna ta fram en internutbildning för alla medarbetare på badhuset. Medarbetarna ska ”arbeta i vardagen med bättre resultat”, som det heter i ett email från kommunen. Där står också att man ska skapa en ”bättre företagskultur” och ”nöjdare återkommande kunder, vilket gör att även intäkterna ökar över tid”.

Enligt LinkedIn så har David Berglund en masterexamen i sociologi. Han anger vidare att han inom kultur- och fritidsområdet har arbetat med allt från utställningar med Andy Warhol till ishockey. Berglund har varit anställd på kommunen sedan 2008 och redogör inte för någon annan arbetslivserfarenhet än sina uppdrag i kommunen.

Vi undrar varför sociologer blir badhuschefer? Ett badhus är en teknisk anläggning. Lämplig bakgrund för en chef vore en blandad kompott av erfarenheter från fastighetssidan och processindustrin. Gärna med tidigare personalansvar. I Örnsköldsvik finns en uppsjö med sådana personer.

Nu hade vi förstås inte intresserat oss för Berglunds sociologibakgrund, vore det inte för det där att han sätter sprätt på 182 000 kr på ”inspirationsutbildning” på Disney Institute i USA. Nej, nyp dig inte i armen läsare – detta är alldeles på riktigt.

Chefens chefs chef

Badhuschefen sitter inte högst upp i näringskedjan. Någon har godkänt detta. Denne någon är kultur- och fritidsförvaltningens chef Sune Westberg. Och han lär inte ha gjort det utan att få lov av sin husse. Han kanske inte ens har haft något att säga till om. Vem vet.

Den hussen är dåvarande kultur- och fritidsnämndens ordförande: Anna Sundberg (S). Tipsa gärna Anna Sundbergs man om Disneyresan. Han är nämligen en av SVT Västernorrlands två journalister i Örnsköldsvik. Sluta nyp dig i armen, detta är på riktigt.

Kommunen håller just nu på att upphandla den entreprenör som ska bygga ut Paradisbadet. Kanske är tilldelningsbeslutet redan fattat. Över 90 Mkr kommer kalaset i alla fall att kosta. (Kostnaden har stigit sedan tidningsartikeln skrevs). Det skulle kunna driva de nedläggningsaviserade skolorna i Hemling och Trehörningsjö i många, många år. Lägg därtill den ökade driftskostnaden som utbyggnaden medför.

I Uddevalla granskar SR P4 Väst faktiskt makthavare och chefer. Där har kommunfolk åkt på 34 studieresor i badhussammanhang de senaste 14 åren. Inget nytt badhus har byggts, trots att det har varit syftet.

En av resorna är en tripp till Tyskland, som kostade 70 000 kr för okänt antal tjänstemän. Det tycker statsradion i Uddevalla är en nyhet. Nämnde vi ovan att Örnsköldsviks badhuschef också varit till Tyskland? Med samma kollega som följde med till Disney. Den resan kostade 28 000 kr. Syftet var mässbesök hos EWA. Medlemskap hos EWA kostar 10 000 kr per år. Paradiset har varit medlem i 25 år.

Norrköpings kommun hade också en skandal med tjänstemän som åkte till Disney. Det var i november 2018. Sök och I skolen finna. 

Vi vill i sammanhanget påminna om detta: under 2018 hade Paradisbadet kostnader på 28,9 Mkr och intäkter på 19,2 Mkr. Skattemedel om 9,7 Mkr tillfördes alltså verksamheten – 34% av verksamhetens kostnader. Och badet är inget företag. Det är en del av kultur- och fritidsförvaltningen. Ändå uttrycker kommunen sig i termer av ”företagsklimat”. Man leker ånyo butik, sålunda.

Vidare kan vi konstatera att det är ett fasligt resande hos kultur- och fritidsförvaltningen. 2018 reste anställda för 611 000 kr inklusive resan till Disney. Fram till 18 november i år var utgiften istället 251 000:- . Vi påminner om att kultur och fritid inte hör till kommunens kärnverksamhet. Det gör dock den högaktuella skolpolitiken.

Nämnden är något mer återhållsam. 2018 reste nämnden för 37 000 kr. Fram till november i år för 60 000 kr. Skillnaden kan förmodligen tillskrivas en ”kick-off-resa” till Hola folkhögskola i Kramfors kommun. (Varför spenderar man inte pengarna i den egna kommunen? Skäms!).

Skål, I bröder som i fullmäktige vilse har vandrat. Vad ska ni göra, när bröd och skådespel inte längre kommer att hålla ett folkligt missnöje undertryckt?

Offentligt möte i Björna

Tisdagen 26/11 är det offentligt möte i Björna med anledning av besparingsförslag och nedläggning av skolor. Vi hoppas björnaborna är på hugget och ställer svåra frågor till Kristoffer Park gällande kommunens prioriteringar. Medtag gärna kamera och filma föreställningen. Inskickade filmer till bloggen uppskattas storligen! Känns det lite besvärligt eller pirrigt att filma, så spela gärna in ljud istället.

Vi vill passa på att ge vissa tjänstemän på kommunen en stor eloge, för det professionella sätt de hanterar offentlighetsprincipen på. Vi frågar och vi får svar. Det finns ingen anledning att tro att det skulle bero på att de är sympatiska med bloggen. De sköter sitt arbete, helt enkelt. Tack.

(Till tipsaren: keep ’em coming).

Till Nordsverige: Varmt välkomna att ta för er av ytterligare ett avslöjande. (Allehanda gör sig nog icke besvär).

4 reaktioner till “Avslöjande: Kommunal chef och kollega åkte till Disneyland i USA – kostnad 182 000 kr

Lägg till

  1. Nu har så denna eminenta blogg upplyst befolkningen i Örnsköldsvik om ytterligare tilltag från en kommunal tjänstemanna nobless, en sosseadel, en korporativistisk klan eller helt enkelt banditer. Överallt i den kommunala verksamhetens övre tjänstemannanobless, en nobless tillsatt med lojalitet med den politiska adeln som viktigaste egenskapen, kan vi se i fall efter fall där egennyttan, girigheten och översitteriet gäller långt före allmogens, skattebetalarnas väl och ve. Principen att lojalitet inom sosseadeln också ger en frihet (utan risk att bli kritiserad när man inte granskas av varken ÖA,SVT eller intern revision) att disponera de gemensamma resurserna efter egenintresse, tycks vara väl implementerade bland sosseadeln. Det tycks inte ens vara ett moraliskt problem att samtidigt som kommunala potentater skall åka runt i kommunen och ägna sig åt ”medborgardialoger” (tex. säga till medborgarna att man skall finna sig i sämre kollektivtrafik av besparingsskäl) så åker andra i sosseadeln på ”inspirationsresa” till Florida på skattebetalarnas bekostnad. När man inför kostnadsberäkningar för storköksmat till skolor och äldreboenden, som baseras på kalori/krona (dvs. hålla sig på rätt sida om svältgränsen) så är det inget problem för sosseadeln att samtidigt besluta att för egen del på skattebetalarnas bekostnad, åka på ”inspirationsresa” till Florida för 182 000:- SEK.
    Ytterligare reflektioner som kan göras på temat parasiter, är hur ser en socialdemokratisk kärnväljare på saken? Någon, någonstans bland de drygt 15000 medborgare som i kommunvalet lagt sin röst på just socialdemokraterna måste det finnas medborgare som tycker att den i detta blogginlägg refererade ”insperationsresandet” är just ett exempel på när devisen om ”jämlikhet, solidaritet och broderskap” är som vackrast för en socialdemokrat. Jag tror denna eminenta blogg gärna tar in ett eller flera gästinlägg från någon socialdemokratisk kärnväljare som hyllar i denna blogg beskrivna beteende från en tillsatt chefstjänsteman med uppdrag att genomföra socialdemokratiskt bestämda beslut. Om ingen ställer sig upp och försvarar ”insperationsresor” till Florida för 182 000:- SEK mitt i en process med neddragningar i den kommunala kärnverksamheten, kan då någon i beslutande position vara så JÄVLA vänlig och kasta ut dessa figurer och låt dom också (som många andra i denna kommun) stå till arbetsmarknadens förfogande och inte längre utgöra en ryggsäck till alla hederliga medborgare som avstår drygt två dagar av arbetsveckans samtliga inkomster till Örnsköldsviks kommun.

  2. Rätta mig om jag har fel….men jag vill minnas att en hel delagation från kommunen åkte till Nya Zeeland också för att se vad ”Övik kunde lära sig av deras turism”, tror det var inför byggandet av Paradisbadet med. Men på den tiden har jag för mig det granskades lite saker i ÖA! 😈 Men inga huvuden rullade och inga följdfrågor ställdes har jag för mig.

  3. Å andra sidan vill Kommunen bygga en tävlingsbassäng, som komplement till badhuset, för den facila kostnaden av 100 miljoner kr. Den blir många lärarlöner det, eller mellanchefer, vilket verkar passa Kommunen bättre…

Var inte blyg, Kommentera!

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: