Hundratals renar har släppts på vinterbete i Husumområdet

Två norskregistrerade rentransporter har lastat av sina laster med renar i Fanbyviken norr om Husum. Detta skedde natten mellan lördag och söndag. Markägare har informerats brevledes om renarnas ankomst.

Det är oklart hur många renar det rör sig om. Ett vittne uppskattade antalet till 4-500. Huruvida det är rimligt är svårt att bedöma. Ett rättsfall beskriver hur 257 renar transporterades i ett ekipage, vilket översteg då gällande regler. Klart är åtminstone att det rör sig om hundratals renar.

Renarna tillhör dels rennäringsidkare i Vilhelmina sameby, vilka har påstådd hävdvunnen rätt till vinterbete i Öviks kustområde. Dels är det renar från en norsk sameby som utnyttjar en koncessionsrätt som föreligger.

Samrådsmöte skall ha hållits idag, där bl.a. representanter från Holmen och Vilhelmina sameby deltog.

Vår uppgiftslämnare låter också meddela att rennäringen har gjort ytterligare ett tekniksprång. Numera används drönare i renskötseln. Förmodligen en god utveckling, då det sparar landskapet terrängkörning både vinter- och sommartid.

Det är okänt hur länge renarna blir kvar.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

2 reaktioner till “Hundratals renar har släppts på vinterbete i Husumområdet

Lägg till

  1. Finns inget som heter Vilhelmina sameby. Lika lite som det finns något som heter Korea. Tala om det för er uppgiftslämnare.

Var inte blyg, Kommentera!

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: