12 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Fiaskoartikel i Allehanda om Örnboet

Allehandas artiklar om ”Örnboet” har nått en ny lågnivå, som det verkar. I ett riktigt bottennapp ger man sig på stadsarkitekt Patrik Jansson, för att denne på ett försiktigt sätt kritiserat estetiken i projektet, liksom problematiserat vägen upp till den tänkta platsen för husen. Man förstår av Janssons uttalanden att han inte är överförtjust i Nicklas Nybergs planer.

Nybergs planer? Låt oss påminna om något riktigt j-a viktigt här: Örnboet är ett samarbetsprojekt med Övikshem och kommunen.

Man ger sig på arkitekt Jansson via bolaget Lättelements VD Ulf Strinnholm, som får smeknamnet ”näringslivsprofilen” i artikeln. I en intervju får Strinnholm förgylla läsarnas vardag med sina djupa analyser om Örnboet och mot stadsarkitekten riktade kritik. Inget svaromål från Jansson finns med i artikeln. Allehanda påstår sig ha sökt honom, men utan resultat.

Strinnholm säger:

”– Jag tycker satsningarna är mycket positiva och att det är bra att det satsas och byggs. Att bergshissen får möjlighet att byggas gör att tillgängligheten för turister och allmänheten förbättras. Att vi får en till restaurang och fler bostäder är enbart positivt i mitt tycke, säger Strinnholm…”

Han säger också:

”– Jag tycker det är beklagligt med stadsarkitektens åsikter i detta tidiga skede. Jag upplever att han vill motarbeta förslaget.”

Det här är så dumt. Strinnholm är lika relevant i sammanhanget som en bibliotekarie, en uska på sjukhuset eller mannen på gatan. ”Näringslivsprofil”, jo tjena. Han är utöver VD på Lättelement, också styrelseordförande i Modo Elithockey AB. Han tillhör alltså hockeyadeln. Och är kanske potentiell leverantör av fribärande prefabricerade takelement till de tre huskropparna i Örnboet.

Takelement som bygger på en smart uppfinning, där färdigisolerade taksektioner med bärande regelverk, underlagstak och ytpapp, kompletteras med en spiklimmad plåt på undersidan. Plåten tar upp dragkrafter vid nedböjning och gör att taksektionerna kan läggas med stora spännvidder mellan upplagen och ändå klara snölastkrav. Under byggnationen finns stora produktionsfördelar med lösningen, då taket läggs mycket snabbt.

Uppfinningen är inte Ulf Strinnholms och det var inte han som gjorde bolag av den. Nicklas Nyberg föddes in i företagarrollen. Lägg båda dessa faktum på minnet.

De flesta företag i samhället har sin(a) ägare genom arv eller förvärv. Få bolag drivs av den som startade från noll och med två skapande händer och genom träget och envist arbete, byggde något stort och lönsamt. De mycket speciella människor som lyckats med den bedriften, förtjänar uppmärksamhet. De flesta som försöker, misslyckas.

Varför inte lägga framgångssagan Gummigrossen och det excentriska slangtornsprojektet i ena vågskålen? I den andra, det med skattebetalarna sammanvuxna Örnboet. Är det i lag med Partiet som kommunen utvecklas? Eller sker det genom fria människors arbete och risktagande?

Örnboet är lika mycket ett politiskt projekt som en företagsidé. Prat om entreprenörsskap och ”satsningar” är direkt olämpliga i sammanhanget. Det går utmärkt att kritisera projektet ”från höger” – inget motsatsförhållande finns mellan att förespråka fri företagsamhet respektive att motsätta sig en exploatering på Varvsberget.

Vi återkommer till Örnboet och framförallt Övikshems och skattebetalarnas del i projektet. Så mycket kan sägas här, att någon allmännytta i 33 lägenheter i Övikshems regi på Varvsbergets topp, finns det förstås inte.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.9 / 5. Vote count: 44

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!