Få som följer lokal och regional media har väl missat att stiftstyrelsen har önskat sparka biskop Eva Nordung Byström. Saken blev ett unikt ärende i Svenska Kyrkans överklagandenämnd, där stiftstyrelsens beslut upphävdes.
Stiftstyrelsen är sammansatt av 10 kyrkopolitiker och en kyrklig ordförande. S har fem ledamöter, C har fyra och POSK respekive KR har en ledamot vardera.
För en blogg vars blotta existens handlar om att driva opinion mot S, vore det här frestande att utbrista: Ha! Återigen är S ute och cyklar!
Men det vore inte intellektuellt hederligt, ty något är skevt i den bild media förmedlar av biskopsaffären.
Stiftstyrelsens kyrkliga ordförande är just samma biskop som stiftstyrelsen önskat sparka. En annorlunda framställning är alltså att styrelsen ville bli kvitt sin ordförande. Ett inte helt ovanligt förhållande i föreningslivet och den som har erfarenhet därav, kanske kan fundera på var felet brukar ligga när så inträffar.
I media har mest diffusa bilder av ”arbetsmiljöproblem” på stiftskansliet presenterats som något som skulle kunna ligga biskopen i fatet. Den saken lär inte handla om dålig ergonomi, arbetarskydd och tunga lyft.
De politiska ledamöterna i stiftsstyrelsen är fritidspolitiker och deras kyrkopolitiska uppdrag hjälper knappast vare sig deras eventuella övriga politiska karriärer eller lyfter deras partier till högre valresultat i kommun- och regionalval. En spelteoretisk slutsats är att de enskilda politiska ledamöterna i stiftsstyrelsen har allt att förlora på konflikten och endast sinnesfrid att vinna.
Överklagandenämnden var enig när man upphävde stiftstyrelsens beslut. Men man ska förstå att nämnden inte tog ställning till den grund för uppsägning som stiftstyrelsen anser sig ha (vad den nu är). Det man gjorde var att fastslå att en stiftstyrelse inte äger rätt att sparka en biskop, alldeles oavsett vilka skäl styrelsen anser sig ha. Sålunda får biskop Eva fortsätta förgylla sin omgivning, såväl på stiftstyrelsemötena, som på stiftskansliet.
Kyrkoval hålls vart fjärde år och då året före ordinarie riksdagsval. Det är alltså kyrkoval i år och senaste kyrkovalet hölls 2017. Eva Nordung Byström biskopvigdes 2014. Sittande politiska stiftstyrelseledamöter har alltså haft, låt oss kalla det, tålamod i flera år, innan man landade i rådande situation.
För en organisation som säger sig gå armkrok med evigheten, är det nog en smal sak att ha tålamod drygt ett år till. Biskopen fyller nämligen 64 år till våren och vi håller det för mycket sannolikt att hon vid 65 års ålder blir biskop emerita – det vill säga går i pension.
(För kännedom: En biskop skall både andligt och administrativt leda stiftet, samt utöva tillsyn på detsamma).
Fler inlägg