Örnsköldsviks kommundirektör Magnus Haglund intervjuades nyligen av tidningen Ingenjören. Där får vi veta detta:
”I Örnsköldsvik kommun har man däremot valt en lösning där man inte ställer några krav på närvaro. Medarbetarna kan själva bestämma var de utför sitt arbete, utan krav på att närvara en viss tid på kontoret.”
Haglund uttalar sig sedan:
”– Varför skulle vi ställa krav på det? Vissa enheter och arbetsplatser har aldrig varit så effektiva och haft så stor medarbetarnöjdhet som nu, och då verkar det ju helt bakvänt att bestämma en sån sak, utan att kunna förklara varför man gör det, säger Magnus Haglund, kommundirektör i Örnsköldsvik.”

Stopp nu. Förstår vi det här rätt?
”Medarbetarnöjdheten” ökar när medarbetarna inte behöver infinna sig på arbetsplatsen? Oj vad förvånande. Den skulle stiga ännu mer om man också reducerar arbetsuppgifterna, tro det eller ej.
För den enskilde är det en löneförmån att helt plötsligt inte behöva inställa sig på arbetsplatsen. Utgifter för resor till och från arbetet upphör. Den verkliga tidsåtgången för inkomstens förvärv sjunker.
Kommunanställda arbetare får naturligtvis ingenting sådant.
Och tjänstemannakollektivet på kommunen har aldrig varit så effektiva som nu, får vi veta.Så bra. Då kan vi rimligen sparka en andel av tjänstemännen och dela ut de pengar det frigör till arbetarna. Eller? Ordet ”effektiv” betyder ju nämligen i sammanhanget att samma mängd människor nu producerar mer.
Tänk, vi kan dessutom säga upp eller avyttra lokaler. Med tjänstemännen arbetandes i hemmet behövs det förstås betydligt färre kontor. Nästa årsredovisning kommer att visa hur det blev med den saken.
Sluta köpa in kommunbilar till tjänstemännen också. De kan väl använda sina privata bilar? Det får ju nämligen en del personal i hemtjänsten göra.
Det går också att dra en annan slutsats. Inga tjänstemän ska tydligen vara tillgängliga för allmänheten med kort varsel. Magnus Haglund bygger vidare på den mur som vuxit upp mellan kommunala tjänstemän och det folk de ska tjäna.
Nu har ni nog tänkt fel eller rättare sagt tänkt i fel banor.
Till viss del rätt synpunker och kritik men några av dem lite svåra att förstå er kritik.
Vad vi (kommunmedborgare) i 1;a hand kan kräva, förvänta oss är att varje tjänsteman utför mer arbete när hen får jobba hemifrån.
Det blir då mer gjort helt enkelt och ärenden läggs inte på hög i samma utsträckning.
Tillgängligheten behöver rimligtvis eller ska inte påverkas i någon större utsträckning kan man tycka.
Men det är klart att du kan inte gå in på kommunkontoret och förvänta dig att få träffa tjänstemannen ifråga just då.
Och för att träffas måste det såklart (oavsett hemarbete eller ej) kunna utkrävas att det kan ske på ordinarie arbetsplats efter överenskommen tid och dag?
Men så har det väl alltid varit ?
Att det bör få konsekvenser på kontor och lokaler är väl självklart om hemarbete kmr att fortsätta. Eller vad säger herr Haglund om den saken?
Intressant se hur det kommer att hanteras!
Förresten vilka tjänstemän får en kommunbil? Är väl i princip bara hemtjänsten och anställda som behöver den i sin dagliga tjänsteutövning? Eller ?
Tidsåtgång för inkomsternas förvärvande är väl detsamma? Det ska väl arbetas 8 timmar/dag oavsett om det görs hemifrån eller på arbetsplatsen?
Det har inte påståtts att tjänstemän får en egen bil. Det får inte heller hemtjänstpersonal. I båda läger finns ”bilkollektiv” som nyttjas just kollektivt. Men endast i hemtjänsten krävs i vissa fall egen bil som används i tjänsten.
Det borde dessutom ha skrivits detta i texten:
När anställda inte behöver befinna sig på arbetsplatsen, så är det inte bara kommuninvånare som upphör att kunna förvänta sig att det finns tjänstemannabemanning på plats. Även kollegor emellan så upphör detta. Över tid blir det förstås en bisarr situation. Kollegor som kanske inte träffas fysiskt på arbetsplatsen annat än med några veckors mellanrum.
Tjänstemannabemanning på arbetsplatsen beror väl på vilken typ av tjänst det gäller.
Finns behov av att träffas fysiskt så kan det inte vara ett eget val av den anställde att få välja att vara hemma och nödvändiga arbeten inte utförs pga det!
Då ska självklart den anställde infinna sig på arbetsplatsen.
Allt annat verkar osannolikt.
Det är ju inte så att anställda SKA jobba hemifrån.
Man gör lite som man vill helt enkelt.
Det ligger liksom i tiden.
comme ci comme ça !
Que Sera, Sera
Heja och Lycka till !
Akta er för att ställa några krav !
Det förstör ordningen