Region Västernorrland meddelar den 29 juni på sin hemsida att tre av regionens fyra MR-kameror stängts av p.g.a. hög luftfuktighet. Regioninvånarna lugnas med att patienter bokas om och att arbete pågår med att få ned luftfuktigheten och reparera apparaterna. En luftavfuktare instalkerades i Övik och där fungerar nu MR-kameran. Därtill får regioninvånarna veta att MR-kamera kan ofta ersättas med andra undersökningar.
Massmedia rapporterar pliktskyldigt men samtidigt avmätt. Ungefär som att det är naturligt att magnetröntgen bara slutar att fungera p.g.a. vädret.
Påföljande måndag, den 4 juli, är MR-kamerorna i drift igen. Vädret behagade att ändras till det bättre.
Låt oss först stöka undan en sak för eventuella yngre läsare: värme och hög luftfuktighet beror inte på klimatförändringar. Att det kan bli riktigt varmt och fuktigt på sommaren är alltå inget nytt. Ryssvärme är ett gammalt begrepp.
Finns det förresten inte fungerande MR-kamerainstallationer i den tropiska delen av världen?
Det är precis den frågan såväl Liselotte, 34 år gammal och arbetandes i kommunal hemtjänst, likaväl som den medelmåttige journalisten på SVT Västernorrland, P4 Västernorrland eller bonnierblaskorna, borde ställa sig själva.
Varför kan indier ha MR-kameror i drift, när lite ryssvärme hemma hos oss stoppar 75% av verksamheten?
Av samma anledning som patienter ligger och kippar efter andan varje gång en värmebölja drar förbi: våra sjukhus är överlag gamla och byggda med lägre krav på komfort och funktion.
Det är i och för sig inte konstigt. Sverige moderniserades framförallt under 50-, 60- och 70-talet. Tidigare i storstäderna, senare ute i landet. Sollefteå sjukhus byggdes 1961. Sundsvalls sjukhus stod klart 1975. Öviks sjukhus har en lång historia i olika skepnader, där en stor modernisering gjordes 1949. Fler har följt efter det. Universitetssjukhuset i Umeå har en historia som går tillbaka till tidigt 1900-tal, men den stora utbyggnaden till universitetssjukhus skedde på 60-talet. Södersjukhuset i Stockholm färdigställdes 1944.
Sjukhus idag består oftast av flera byggnader från olika tidsperioder. Installationer har i olika skeden moderniserats, lokaler uppgraderats och på andra sätt förändrats.
Konstigt är däremot detta: MR-kamerorna har inte installerats i lokaler med ett väl fungerande ventilationssystem, där avfuktning är möjlig även när det blir som varmast och högst absolut fuktmängd i utomhusluften. Sådana ventilationssystem är inte raketvetenskap. Det är en etablerad och väl känd teknik. Ja, själva anledningen till att det finns MR-kameror även i den tropiska delen av världen.
Vi, som får höra att vi är så rika, klarar däremot inte av att drifta känslig sjukhusutrustning när det blir riktigt varmt och fuktigt. För Liselotte i hemtjänsten leder inte detta förhållande till någon upprördhet. Hon fortsätter att rösta på S. Journalisterna som ska bygga broar mellan Liselottes okunskap i ämnet kondensavfuktning och den politiska inkompetensen i regionen, är istället gifta med politikerna.
Inkomstskatternas storlek är sådana – vi har skrivit det tidigare – att Liselotte arbetar hela måndagen åt kommunens skattkista, halva tisdagen åt regionen och sedan åt staten fram tills strax före lunch på onsdagen. Först efter lunchrasten på onsdag arbetar hon mot egen ficka och får behålla det hon tjänar. Trots det är sjukvården ett ständigt bekymmer, vägarna är spruckna och fulla med potthål och offentligt ägd egendom äldre än ett decennium ser oftast sliten och trött ut.
För sin väl skattade inkomst har Liselotte köpt en liten Renault Clio. Det är vad en socialdemokratisk hemtjänstlön klarar, såväl i inköp som i drift med socialdemokratiska drivmedelspriser.
Klimatet i bilen ger bättre komfort än på flertalet sjukhus i landet.
Problem som uppstår i sjukvården när värmen slår till, är inte nya. I augusti 2018 skrev Läkartidningen så här:
”I Sollefteå har, som Läkartidningen berättade om under onsdagen, alla operationer ställts in denna vecka på grund av den höga luftfuktigheten. På Sundsvalls sjukhus har personalen problem med höga temperaturer och är oroliga för patienterna. Den lagrade snön som används för att driva kylanläggningen är slut. Kylanläggningen drivs därför med så kallad nödkyla.
– Vi kör på nödkyla så tillvida att vi använder kyla för magnetröntgen. Vi ska säkerställa operation, röntgen och medicinrum och så. Det är väldigt varmt. Nu prioriterar vi de viktiga sakerna så komfortkylan är väldigt begränsad nu, säger Peter Boström som är tillförordnad chef för regionfastigheter, till P4 Västernorrland.”
I regionen styr samma partier som ute i kommunerna. De förstår fullt väl att kommun och region livnär sig på samma skatteutrymme. När kommunerna bygger kulturhus, ägnar sig åt hbtq-certifiering och använder skattepengar till att hålla idrottsliga vuxenlekar under armarna, så är det på kärnverksamhetens bekostnad, varav sjukvården är en. Vanskötseln har pågått länge nu och resultatet har endast börjat visa sig. Problemen i kärnverksamheterna – både i kommun och region – kommer bli mycket värre än idag.
(Olika budgetar, säger du? Du är korkad, alternativt hjärntvättad. Passera gå och sätt på dig dum(s)truten.)
Rösta på Sjukvårdspartiet i valet till hösten. Det är ett parti som är oberoende gentemot maktstrukturerna i kommunerna. Regionvalet passar utmärkt för ett sådant enfrågeparti, då regionens uppgifter helt domineras av just sjukvård.
Sjukvårdspartiets politik kan man läsa mer om på deras hemsida.
Fler inlägg
S tar verksamhetspolitisering till en ny nivå – startar ”Vårdanställdas S-förening”
Spretigt om demokrati och det bisarra antalet förtroendeuppdrag i regionen
Sjuk sjukvård: siffror och data på bemanningshaveriet