Här följer något spretiga funderingar kring demokrati, med regional relevans.
Västernorrland har 245 000 invånare, varav 195 000 var röstberättigade i årets val till regionfullmäktige. 160 000 av dessa valde att avlägga en röst i regionvalet och av dessa godkändes 157 000 röster.
Antalet ledamöter i regionfullmäktige är 71. Sålunda ska 157 000 röster projiceras ned i 71 ledamöter. Ungefär 2200 röster per ledamot.
Endast partier som erhåller 3% eller mer, får deltaga i fördelningen av mandaten eftersom 3%-spärr råder i regionval. I senaste valet motsvarade det 4700 röster.
Jo, det är fullt möjligt att 10 partier får vardera 2,5% av rösterna i regionvalet, varpå inget av dem får deltaga i mandatfördelningen och 25% av de avlagda rösterna därför inte tas med i fördelningen av mandaten.
På nästa regionfullmäktige ska de 71 valda ledamöterna sätta igång och välja framförallt sig själva till makalösa 196 ordinarie förtroendeuppdrag och 95 ersättare till dessa. Det är viktigt att förstå att vi väljare har en enda uppgift: vart fjärde år ska vi rösta på de stjärngossar och -flickor som politiskt lojala SVT regelbundet visar upp i TV-rutan och där stryker medhårs. Allt annat väljs av fullmäktige.
Region- eller kommunfullmäktige kan jämföras med den stora ideella föreningens årsstämmoombud. Den enda egentliga skillnaden ligger i att fullmäktige delar upp årsmötet i cirka tiotalet möten under året. Din demokratiska insats i valet är alltså att du vart fjärde år får deltaga i valet av årsstämmoombud till det kontinuerliga årsmöte som styr över dig och samhället du är en del av.
Att framställa saken sånedlåtande är både korrekt och fel på samma gång. Fel därför att i ett litet sammanhang – tänk den verkligt lilla kommunen – så är en sådan demokrati önskvärd och bra. Rikets minsta kommun Bjurholm hade runt 1900 röstberättigade. En helt ok storlek på en förening och folkviljans projektion ned i fullmäktige är jordnära. Den kan påverkas med rimliga medel och sant ideellt politiskt arbete.
Så lades också grunden till svensk demokrati under en tid då riket hade tio gånger fler kommuner än idag, på en folkmängd som var hälften av dagens. Makten i varje medborgares kommunala röst i demokratin Sveriges första val på 1920-talet, var enormt större än idag.
Stockholms Stad har i jämförelse med Bjurholm 770 000 röstberättigade.
EU har 350 miljoner.
Känner du värdet av din demokratiska insats när du lägger din röst i Europaparlamentsvalet, där allt fler av rikets lagar stiftas? En av 350 miljoner.
Bland regionens 196 förtroendeuppdragen återfinns bl.a. följande:
Viltförvaltningsdelegationen, Kvarkenrådet, diverse kostnämnder, Nätverket Hälsa och Demokrati, Partnerskapet Atlantbanan, …
Vi har en favorit.
”Beredningen för medborgardialog”
En demokrati som behöver skapa en institution för att makten ska ha en dialog med medborgarna, har redan misslyckats i demokratiskt avseende.
Kommunslakten påbörjades 1946 genom riksdagsbeslut. 1952 verkställdes den första reduktionen. 2498 kommuner blev 1037. Så fortsatte det och efter en generation av oinskränkt sossemakt, landade vi på 278 år 1974. Genom en handfull delningar har vi kommit att få dagens antal om 290.
Inom ramen för detta system är det fullt möjligt att en region fortsätter producera balett samtidigt som sjukvården lider finansiell kollaps och allt tyder på att den inte kommer att återhämta sig inom den genomsnittlige väljarens återstående livstid.
På sätt och vis är det skönt med uppgörelsen mellan S, M och C om att styra regionen. Nästa gång det är val finns inte längre någon för dessa kretiner att peka finger på.
Nästa val kommer ni förmodligen att fullständigt haverera.
Lite utanför ämnet enligt texten ovan, men ändå en politiskt stor sak i lilla Örnsköldsvik. Domen mot den nämndeman från Örnsköldsvik. Man undrar varför Granskning Örnsköldsvik undviker att granska den politiskt valde nämndemannen från Örnsköldsvik, som i veckan, v 47, vid Ångermanlands Tingsrätt, dömdes till 2 års fängelse samt 123.000 kr i skadestånd till de två kvinnorna han våldtagit. Handlar det om släktskap, eller kan den dömde ha samma politiska färg som granskarna?
ÖA refererade domen nog så väl, men undvek att nämna personens partitillhörighet. Kanske av hänsyn till den nya politiska ledning som om någon månad tar över styret av Övik. Kanske inte så klädsamt för Anna-Britta Åkerlind att ha en partikamrat som våldfört sig på två kvinnor i dessa dagar.
GÖ har ju tidigare i text varit väldigt kritisk till ÖA för att de inte nämnt dömda rattfylleristers politiska hemvist, (t. ex. den kvinnliga centerpartisten som hösten 2017 krockade med bil på överstan med katastrofalt hög promillehalt i blodet).
Nu verkar GÖ gå på samma linje. Skydda de dömdas politiska bakgrund och undvik publicitet. Slut på en era?
Det har gått oss förbi helt enkelt.
Tyvärr har Ångermanlands tingsrätt ändrat sina rutiner. Idag lägger de upp ”veckans mål” varje måndag, i form av en pdf. Där endast vilket/vilka brott varje mål gäller, inget annat. Tidigare har man kunnat beställa en uppropslista, som visar schemalagda mål flera veckor in i framtiden. Sist vi bad om en sådan ville rätten inte lämna ut den, utan hänvisade till ”veckans mål”. I uppropslistan stod namn på respektive åtalad och man kunde därför oftast bilda sig en uppfattning om målet, genom att söka på personens namn, t.ex. folkbokföringsort.
Vi ber att få (kanske) återkomma i det specifika mål du nämner.