16 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Sossesåpan™ Avsnitt 3 – Sundelins, en dynasti

På Västernorrlands Läns Landstings hemsida från 2010-11-25 kan man läsa följande:

”Hela 32 personer lämnade fullmäktigeförsamlingen nu när man gick in i en ny mandatperiod. Till detta kommer att 6 personer lämnat fullmäktige under mandatperiodens gång. I samband med fullmäktiget i slutet av november avtackades de. Ungefär hälften av dem fanns på plats…[]… Allra längst tid i landstingsfullmäktige har Tord Sundelin (S), 74 år och från Bredbyn, suttit: 30 år. Han berättade bland annat i sitt tacktal om att även hans far satt i landstinget i många år.

(Vår fetning)

Vi vet inte vad Tord Sundelins far hette eller hur många år han satt i landstinget. Vi vet inte ens om han satt för socialdemokraterna. Men vi håller det för sannolikt gränsande till sanning att han gjorde det. Tord tog sålunda över den politiska stafettpinnen från sin far och lade sedan ett långt aktivt sossepolitiskt liv bakom sig i både kommun och landsting.

Tord skickade stafettpinnen vidare till sina barn, bröderna Tom och Jim Sundelin. Båda återfinns i kommunfullmäktige (ordinarie respektive ersättare) och har vardera tunga förtroendeuppdrag utöver det. Jim är styrelseordförande i både MIVA, Domsjö vatten och Övik Parkering. Tom är styrelseledamot i Övik Energi och Övik Energi Nät. Tillsammans har de direkt inflytande över kommunala bolag som totalt omsätter 940 miljoner kr.

Det senaste politiska tillskottet i dynastin Sundelin är Jims dotter Emma Sundelin. Född 1990 men redan invald till kommunfullmäktige. I valet 2014 fanns hon på plats 10. Före både fader Jim och farbror Tom. Emma kvalade också in på plats 9 på distriktsvalberedningens förslag till riksdagskandidater. Kontrollfråga: gör Emma Sundelin karriär på meriter och förmåga eller på stamtavla?

Den Sundelinska klanen har verkligen haft sosseslumpen med sig. Emma Sundelin är fjärde generationens socialdemokratiska politiker. Ja, alltså, socialdemokrater. Ni vet, partiet som tycker att monarkin skall avskaffas, för att ingen skall ärva sitt ämbete. Sosseadel må vara ett nedlåtande epitet, men det äger inte sällan sin riktighet.

Jim Sundelins maktbas är inte bara socialdemokraterna. Han är ordförande för fackförbundet Byggnads region Mittnorrland och sitter i Byggnads förbundsstyrelse. Nästa steg i den personliga karriären för Jim Sundelin är att kriga om förbundsordförandeposten i Byggnads.

Att den personliga makten utgår från kombinationen socialdemokrati-fackförbund kommer synas i fler avsnitt av Sossesåpan™. Vi påminner här om att IF metall innehar statsministerposten i konungariket Sverige. Hur sosseslumpen verkar genom Byggnads för Jims del, kommer vi också återkomma till. Notera dock att det inte är något krav att vara fackligt engagerad för att simma uppåt i sossegrädden. I avsnitt 2 om Mikael Breilin så såg vi att det går utmärkt att vara arbetsgivarens representant (rektor, sedermera grundskolechef i det fallet) och samtidigt politiskt aktiv sosse.

I ett tidigare avsnitt citerade vi ”Internationalen”, den socialdemokratiska kampsången. Vi bytte ordet ”arbetare” mot ”tjänstemän” i textsnutten ”Arbetare, i stad på landet”. Det stycket i sin helhet lyder så här:

Arbetare, i stad på landet

en gång skall jorden bliva vår.

När fast vi knyta brodersbandet,

då lättingen [latmasken] ej råda får.

Många rovdjur på vårt blod sig mätta,

men när vi nu till vårt försvar

en dag en gräns för dessa sätta

skall solen stråla mera klar!

På valsedeln presenteras Jim Sundelin som betongarbetare. (Tom som civilingenjör). Vi vet inte när Jim kände svedan av cement på fingrarna senast. Förmodligen när han göt plintar till sin egen veranda. Inte under arbete åt en arbetsgivare. Säkert är dock att tre avsnitt av Sossesåpan™ har publicerats och i samtliga tre ser vi hur sossar har säkrat en plats vid köttgrytan för sin avkomma. Arvssocialism sa Bull. Ja, arvssocialism, sa Bill.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!