Den 19 december hålls fortsatt muntlig förberedelse vid Ångermanlands tingsrätt, i en tvist mellan byggbolaget Peab och brf Strandkajen.

Brf Strandkajen är tidigare ishockeyspelaren Markus Näslunds bygge i hamnen jämte Resecentrum. För att bereda plats för brf-projektet revs den sista kulturhistoriskt intressanta byggnaden i hamnområdet. Området har nu uteslutande modern bebyggelse utan historiskt värde eller kulturhistorisk koppling till platsen.
Tvisten avser fordringar Peab anser sig ha på brf Strandkajen och det är inga småsummor det handlar om; 15 miljoner kr. Peab skriver nedan i stämningsansökan:

Det man tvistar om är huvudsakligen s.k. ÄTA-arbeten (Ändringar, Tillägg, Avgående) under byggtiden. Viktigt att förstå är att det inte är bostadsrättsföreningen som avropat dessa byggtjänster och haft ett avtalsmässigt förhållande med Peab under byggtiden. Det är Näslunds bolag Strandkajen som då varit avtalande part. När sedan borätterna försålts, överlåter Näslunds bolag fastigheten på bostadsrättsföreningen, som då också övertar skyldigheter och rättigheter gentemot Peab.
Hur mycket är då 15 miljoner kr i sammanhanget? En rackarns massa. I den ekonomiska plan för brf Strandkajen som Näslund lämnat in till Bolagsverket, så finner man nedan:

Den ekonomiska planen är daterad december 2019. Notera hur den hundra år långa amorteringsplanen inte har åldrats väl och då har det förflutit endast tre år.
Av finansieringsplanen framgår att Näslund avsåg att lägga lån om 40 miljoner kr i föreningen. Huruvida samtliga bostadsrätter var sålda denna tid eller ej, vet vi inte. Säkert är att i mars 2020 påbörjades inflyttning.
Den som köper en lägenhet i en förening under förespegling att föreningen kommer att ha 40 miljoner kr i lån, för att sedan tre år senare drabbas av ett krav från Peab på 15 miljoner kr, har förmodligen inte gjort en god affär.
Brf Strandkajen omfattar 38 lägenheter och lokaler (restaurangen). Lägenheterna omfattar 1-5 RoK med en total boyta på knappt 3000 m2. Peabs fordran utslaget per m2 blir 5000 kr. För en 3 RoK om 80 m2 blir andelen av denna fordran 400 000 kr. Om föreningen förlorar tvisten, så lär det bli att gå till banken och låna hela summan. Knappast lär det finnas sådana belopp i kassan.
En helt annan omständighet som är värd att nämna i sammanhanget är följande: söker man på Ratsit på föreningens adress Järnvägsgatan 5A-G, så finner man 18 hushåll på den adressen. (Ratsit anger lägenhetsnummer, varför antalet hushåll är synligt). Det betyder att förmodligen ägs ett stort antal lägenheter i föreningen av människor som inte är folkbokförda där – antalet lägenheter var ju nämligen 38.
En del hemliga personuppgifter kan förstås förekomma och Peter Forsberg lär äga en lägenhet, men det måste vara en hel hoper lägenheter till som antingen ägs av människor som nyttjar lägenheten sporadiskt eller vilka ägs av företag.
Hela projektet är ett trist exempel på hur en levande stad inte utvecklas av och för sina invånare. Dock blev det ett halvt dussin hyllningsartiklar i Allehanda under resans gång, som i alla sammanhang f.d. hockeyspelare är inblandade.
Fler inlägg
Så stor är din andel av regionens underskott
Då riksdagsledamot – nu bidragsfall
Blandad kompott