16 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Länsstyrelsen förbjuder cykellopp – nytt bottennapp av byråkratadeln

Allehanda har rapporterat att anrika cykelklubben CK Örnen inte får annordna det årligen återkommande cykelloppet Själevadsfjärden runt. Länsstyrelsen har, med hänvisning till ett yttrande från Trafikverket Region Mitt, avslagit klubbens ansökan om att arrangera loppet på allmän väg. Till saken hör att Själevadsfjärden runt har arrangerats i många år, utan problem. Men helt plötsligt har byråkraterna hittat på nya bud.

Samma sak gäller i Ånge, där den lokala cykelklubben nekats tillstånd att arrangera loppet Ljungadalen runt. ST skriver om detta.

Vi kontaktade ansvarig byråkrat på Länsstyrelsen Västernorrlands rättsavdelning, Gusten Windelhed. Han bekräftade att ansökan avslagits. Beslutet ser ut så här:

BB48B97A-C632-49FB-9168-77CE55FFA47A

och så här:

B7A2AE2C-8447-4E2C-86E1-BCAB3A48867C

 

(Kuriosa: Sören Thor, som tituleras tf Länsråd, är chefen för miljöenheten, som krumbuktar sig som en orm, vad avser Länsstyrelsens ansvar i fiberbanksfrågan i Köpmanholmen)

Vidare hänvisade han till Trafikverket Region Mitts yttrande. Delar av det ser ut så här:

AE6FCC17-5CFF-44F5-9180-2F9641B50046

Så vad händer här egentligen? Jo, byråkrater på två myndigheter löper fullkomligt amok i vansinne. CK Örnen är något så ovanligt i idrottsliga sammanhang, som en klubb som hamnade i malpåse en period om runt 10 år, för att sedan återuppstå. Loppet Själevadsfjärden runt har arrangerats 34 gånger. Men nu har alltså kostymfjantar på Länsstyrelsen och Trafikverket beslutat att det är slut med det.

Våra tankar gick omedelbart till…Vätternrundan. Det är världens största motionslopp på cykel. Bansträckningen är 30 mil och passerar fyra län på sin väg runt rikets andra sjö. Start och mål i Motala i Östergötland. 20 000 startande. Inga avstängda vägar och loppet framförs på allmän väg under ca ett dygn.

Vi slog en signal till Länsstyrelsen i Östergötland. Det finns inga planer på att förbjuda Vätternrundan. Östergötland är tillståndsgivande myndighet, då start och mål ligger där, men ansökan behandlas i samråd med övriga tre inblandade län (Jönköping, Västra Götaland och Örebro).

Vad i helvete är det för fel på Västernorrland?

Landsvägscykel är ingen liten sport. Trots att Vätternrundan håller en extremt lång distans, så lockar loppet 20 000 startande och startbiljetterna säljs slut på under timmen när de släpps. I Europa är landsvägscykling en av de absolut största sporterna efter fotboll. Och ett lopp runt Själevadsfjärden kan naturligtvis arrangeras säkert och utan problem, till glädje för utövarna.

Vad göra?

Här är några råd till aktiva och organiserade cyklister i Västernorrland: Som ni vet är er sport inte liten. Den finns över hela landet och det finns ett betydande antal inflytelserika människor som utövar sporten. Förmodligen för att det är en utpräglad enmanssport av pannbenskaraktär. Lid i sadeln. Det gör det troligt att Länsstyrelsen Västernorrlands idrottsfientliga beslut går att spinna i riksmedia. Gör det! Och ring personerna ni ser i beslut och yttrande ovan. Tala om för dem vad ni tycker.

Den strävsamma ideella cykelklubben som i ett slag fråntas sitt återkommande årliga evenemang av byråkrater på Länsstyrelsen – det är en bra story. Och fegisarna på Länsstyrelse och Trafikverk kommer inte bli förtjusta över att intervjuas i riksmedia.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!