Att dö i ensamhet

Det finns förvisso sämre ställen att ligga på sitt yttersta på, än i det egna hemmet.

Men när man frisk tänker den tanken, ser man nog framför sig ett sammanhang med nära och kära omkring sig. Dödens snara ankomst är känd och förlikad med, tid för farväl finns och omtanke kan ges och fås.

Det som hände i Bjästa står i stark kontrast till detta. En kvinna som är döende i lugncancer, blir utan två hemtjänstbesök i rad. Hon dör kort därefter. Orsaken till uteblivet besök är att den tjänstgörande personalen misslyckats med att hitta kvinnans bostad. Man har försökt gå in i fel hus.

När händelsen kommer media till kännedom, reagerar våra tre lokala/regionala media på olika sätt:

Allehanda verkar inte skrivit om saken alls.

Svt Västernorrland hade ett inslag på TV, men har ingen artikel på sin hemsida. I TV-inslaget intervjuas hemtjänstchefen i Örnsköldsvik. Hon låter meddela att det var mörkt ute.

Sveriges Radio P4 har artikel på nätet med länk till radioinslag. Systern till den döde intervjuas. Lyssna här.

Systern har anmält händelsen till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO. Förmodligen är det den anmälan som gjort att saken blir en nyhet, åtminstone i public service.

På en förfrågan svarar IVO att kommunen inte anmält händelsen till dem.

Ingen ställer den fråga som borde sysselsätta oss: ligger cancersjuka och dör ensamma i hemmet?

Det må så vara att den som vill, kan och är stark, gör ett medvetet val. Och det valet är enklare om man har nära som vakar, när det oundvikliga närmar sig.

Men ligga ensam i hemmet med demonerna på natten?

Vi kommer förmodligen aldrig få veta om den döde gjorde ett val att få palliativ vård hemma, fullt medveten om vad det skulle kunna innebära, eller om hon var ett offer för en ny sorts vård. Man kan bara hoppas att det var det förstnämnda. Hon har inte heller varit helt ensam, då det – tack och lov – funnits minst systern i hennes närhet. Ändå lämnar hela saken en besk smak i munnen.

(Ett krasst konstaterande är att det kommer blir mer palliativ vård i hemmet av gamla, i takt med att tillgången på omsorgsboende sjunker i förhållande till efterfrågan.)

2 reaktioner till “Att dö i ensamhet

Lägg till

  1. Den här bloggen är så skön. Språkbehandlingen är enastående. Det är få i vårt land som skriver svenska så här bra. Sedan är bilderna mycket trevliga och talande.
    Innehållet då? Ja, för det mesta finns det fog för det som skrivs och känns som nyttig för oss kommuninnevånare. Dock händer det att inläggen blir lite väl skruvade.
    Tack!

  2. Jag tycker mycket är skit, i stil med nya tider mm. Men det är ibland rogivande läsning.Skönt att det verkar lösa sig för Arne Gavelin.

Var inte blyg, Kommentera!

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: