Spara och Slösa

De flesta av bloggens läsare känner nog till den gamla tecknade serien Spara och Slösa. Vi citerar ändå Wikipedia:

”Serien handlar om två flickor där Slösa är den som kastar bort sina pengar på nöjen och konsumtion medan Spara istället sparar sina pengar. Spara kan därmed unna sig något fint som hon vill ha i slutändan, vilket inte Slösa kan.”

Vi tycker att Spara och Slösa mycket väl kan illustrera hur Örnsköldsviks kommuns ekonomi har skötts – och fortsätter att skötas. Vad sägs om nedan exempel på aktiviteter och deras kategorisering?

Spara:Slösa:
ÄldreomsorgDisneyresor
SkolaÄventyrsbad med spa
BarnomsorgKulturhus
FastighetsunderhållDyra konsulter
Sociala insatserHöga politikerarvoden
SnöröjningHBTQ-certifiering
VägunderhållMODO Hockey
VårdpersonalHoppbacken
Konst
Etanolproduktion
Kommunernas åtaganden

Kommunerna är skyldiga att ha vissa verksamheter enligt lag. Andra verksamheter är frivilliga och beslutas av lokalpolitikerna. Listorna över respektive områden ovan är inte kompletta, utan endast exempel.

Påfallande ofta framstår den lagstadgade verksamheten som rimlig och en aktivitet som faller under ”Spara”. Det är dock inte alltid fallet. Skolans läroplaner innehåller många krav på vad som skall läras ut. Dessa krav framstår inte sällan som märkliga, när de ställs i relation till hur skolan lyckas med kärnuppgifter som att lära eleverna att läsa, skriva och räkna. Det finns även lagstadgad verksamhet som tvingar kommunen att göra något, som inte för just länge sedan alls, uppfattades som ett val som borde lyda under principen om kommunalt självstyre. Ett exempel är anvisningslagen, som ger Migrationsverket möjlighet att tvinga en kommun till mottagande av migranter.

De frivilliga verksamheterna verkar dock alltid kunna intuitivt placeras just i den kategorin, av såväl de upplysta medborgarna, som de med sämre kunskaper om samhällets uppbyggnad. Alla förstår liksom att det är helt bort i tok att med hot om repressalier (och ytterst våld) ta skatt från medborgarna, för att sedan använda dem till att skicka anställda på Disneyresor, och att det är frivilligt att använda pengarna så.

Spara och Slösa som retorisk figur

Vi kommer försöka att använda Spara och Slösa som en retorisk figur, för att ständigt återkomma till vad kommunen måste göra, respektive åtar sig frivilligt. Det synes oss vara ett gott sätt att såväl pedagogiskt angripa dessa ekonomiska frågor, som att häckla de som bär ansvaret för rådande ordning.

Rubriker som ”Slösa invigde idag det nya kulturhuset!” vore helt enkelt såväl träffande som roliga att skriva. Eller ”Idag återupptar Slösa upphandlingen av ny simhall”.

Det överlappar också till del med hur serien Spara och Slösa kom till: genom en ambition att uppfostra barn till ekonomiskt ansvarskännande individer. Nu går det knappast inte att uppfostra S till sådant. Partiet måste röstas väck, helt sonika.

Vi återkommer till Spara och Slösa inom kort och då inte minst i ett inlägg som i skrivande stund har arbetstiteln ”Elvys tusen miljoner skulle sitta fint nu”.

4 reaktioner till “Spara och Slösa

Lägg till

 1. Lösningen din är för att citera dig själv ” helt bort i tok,”. Socialdemokraterna ska snarare nu flytta fram sina positioner och möjliggöra ett bärande stabilt block som undanröjer extremister som såna som du företräder. Sverige och Örnsköldsvik behöver inga fler åsikter. Snarare med fler insikter. Vad har du för insikter förresten? Vad har du jobbat med? Vad tror du på ? Är du religiös och medlem i något kyrkoförbund? Redovisa detta nu så kanske vi kan ta dig allvar. Se vad som händer med arbetsförmedlingen eller senast tv4 nedsläckning. Plötslig så försvann en nyhetskanal och det tog död på föreningarnas försäljning av bingolotter inför uppesittarkvällen den 23/12. Du har fortfarande inte svarat på vilket parti du företräder. Du kanske ska överväga att göra detta innan vi på annan plats publicerar och skapar opinion mot dig eller du kanske vill att vi gör det?

  1. Hej Stefan!
   Skulle innehållet i artikeln ”Spara och Slösa” och övriga artiklar på bloggen GÖ få en annan betydelse och ett annat allvar för dig om du visste att den skulle vara skriven av exempelvis; en 37-årig kvinna vid namn Anna som tidigare jobbat på ICA men numera jobbar i hemtjänst. Hon är medlem i svenska kyrkan då hon är döpt men hon är ingen aktiv kyrkobesökare. Har tidigare varit miljöpartist men är numera politisk vilde.
   Helt seriöst kan väl ingen anse att sådana personuppgifter varken skulle bekräfta eller dementera det som skrivs här på Granskning Örnsköldsvik. Anser man att det som skrivs är ”felaktigheter” kan man i egen person skriva till GÖ och ge sin åsikt eller insikt. Jag tror att det skulle uppskattas av både GÖ och bloggläsarna.
   ”Helt bort i tok” är det att påstå att GÖ företräder, och är extremister. Vad grundas det påståendet på? Då du längre ned i texten ifrågasätter vilket parti GÖ företräder. Det skulle vara ”kul” om GÖ drevs av ”någon av de era” då ”ni” hotar med att på annan plats publicera och skapa opinion mot GÖ.
   Personligen är jag helt ointresserad av vem/vilka som skriver på bloggen. Det är innehållet i artiklarna som intresserar mig och många andra.

 2. Käre Stefan, jag förstår att paniken växer för dig. Ni är verkligen pressade nu.
  Det som är utmärkande för dig och likasinnade, är att ni aldrig kommenterar de helt korrekta uppgifterna i artikeln, ni angriper istället författaren.

  Det bekymrar dig inte att Örnsköldsviks kommun, är den helt oansvariga Slösa, i ovanstående artikel. Slösa är verkligen i stort behov av förmyndare, för sin egen och befolkningens skull. Den som struntar i problemet med kommunens nedmonteringen av sina viktigaste ansvarsområden, vård, skola och omsorg i kommunen och istället oroar sig för bingolottos uppesittarkväll, har definitivt inte ”alla hästar hemma”. Egentligen borde man inte bry sig, men tyvärr är hans ställningstagande inte något avvikande i den politiska världen.

  Jag har som åskådare, besökt många politiska möten de sista åren, för att förstå hur de arbetar och tänker. En slutsats jag dragit är att de som svamlar mest, inte tar till sig kritik, kan konsten att ”köra över folk” och naturligtvis de med nära släktband (nästan alltid broilers med på möten) eller vänskapsband till redan sittande politiker, hamnar högst på valsedeln. Konsekvenstänkande, Utbildning, Gedigen kompetens från arbetslivet är inget som premieras. Nu har socialdemokraterna t.o.m. börjat direktimportera politiker, som gjort sig omöjliga i andra kommuner.

  Granskning Örnsköldsvik ger oss hopp,

 3. Det är väl som vanligt, Granskning Örnsköldsvik är, i grund och botten, ett hot mot alla inom kommunförvaltningarna, mot politiker, mot den härskande, grandiosa svågerpolitiken.

  Klart som f_n att de kommer att göra allt de kan för att detronisera de som är ett hot. Tro inget annat. Kommunen är deras inkomstkälla. Höga arvoden, höga ersättningar.

  Men, så här är det i alla kommuner, alla landsting, inom staten och dess företag, Vattenfall är ett sådant företag. För att nämna något.

Var inte blyg, Kommentera!

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: