25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Räkna med fortsatta problem i utbyggnaden av fibernät

I oktober 2019 gav Post- och telestyrelsen – PTS – ut nedan rapport:

Man slog i rapporten fast följande, vad avser kostnader för att nå regeringens målsättning i bredbandsutbyggnaden:

Prognosen är alltså att privata och kommunala bolag kommer att investera (med hjälp av befintliga bredbandstöd) 31 miljarder kr i fibernät fram till 2025. Ändå kommer det då att saknas 22 miljarder kr för att ansluta resterande hushåll och nå regeringens mål om 99,9% täckning.

Totalkostnaden kommer alltså att landa på 53 miljarder kr. Den kostnaden fördelar sig på nätbolagens egna investeringspengar, hushållens anslutningsavgift och skattefinansierade bredbandsstöd.

På Övik Energis hemsida kan man läsa detta:

En titt på PTS:s hemsida, visar att detta stöd offentliggjordes den 30/4:

650 Mkr på tre år. I hela landet. Kaffepengar. Det betyder att nu står Övik Energi, i förekommande fall privata aktörer, samt fiberföreningarna, på egna ben. Kapitaltillskott från kommunen (till Övik Energi) ska man nog inte räkna med. Pengar kommer, som nog alla förstår, vara en bristvara för kommunen.

Bredbandsutbyggnaden är ett haveri på så många sätt. Offentlig investering när den är som allra sämst fungerande. Kanske illustreras det i sin mest kondenserade form i detta: skattestöd till fiberdragning ut i sommarstugeområden. (Ja, det förekommer).

Vi påminner om att det finns radiobaserade alternativ med god hastighet. En sådan installation är avsevärt billigare. Men framförallt ger den tillfredsställelsen av att inte deltagit i bidragscirkusen kring fiberdragningen. Smarta, driftiga människor i den lokala ekonomin har skapat en tjänst och du köper den utifrån ditt behov och på helt kommersiella villkor. Tummen upp för det!

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.6 / 5. Vote count: 23

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!