12 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Stölderna i hemtjänsten: Härnösand kan – Övik kan inte

En person tidigare anställd i hemtjänsten i Härnösand åtalas nu för bedrägeri. Vederbörande skall ha stulit totalt 25 000 kr från en 90-årig mottagare av hemtjänst, rapporterar Allehanda.

Stölderna skall ha utförts perioden december 2018 till april 2019. Det är oss inte känt när saken uppdagades och blev polissak. Men givet att den sista stölden skedde för drygt ett år sedan, bör det inte gått mer än ett år från anmälan till väckande av åtal.

Jämför nu det med fallet i Övik, där brottsoffren var (minst) två. Ett dödsbo upptäckte under boutredningen att den döde blivit bestulen. När den saken blev känd, gjorde en godman en översyn av sin huvudmans ekonomi, då huvudmannen hade samma person från hemtjänsten till hjälp, varpå stölder upptäcktes även där.

Den anställde avskedades i april 2018. Dödsboet polisanmälde stölderna. Det andra brottsoffret ville inte polisanmäla. Hemtjänsten, godmannen och Överförmyndarenheten valde alla att inte polisanmäla. Så vitt vi vet har inte polisen på eget initiativ utrett stölderna mot huvudmannen, trots att saken faller under allmänt åtal (någon anmälan från brottsoffret krävs inte för att utreda).

Läs mer i inläggen ”Så slutade stölderna i hemtjänsten – avgångsvederlag istället för rättegång” och ”Hemtjänststölderna – fortsättning”.

En tipsare med viss insyn i fallet där ett dödsbo upptäckte stölderna, meddelar bloggen att utredningen fortfarande pågår. Åtminstone formellt. En bra bit över två år har nu förflutit, sedan saken blev polisanmäld.

Det är inte första gången polisutredningar drar ut på tiden i Övik.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.7 / 5. Vote count: 35

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!