12 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

En riktigt bedräglig artikel i Allehanda om Ulvöns popularitet på nätet

Idag har Allehanda en artikel vars rubrik och ingress ser ut som ovan.

Vi får veta att Ulvön är ”glödhett” och att namnet slår andra sökord som ”Västkusten” och ”friluftsliv”.

Längre ned i texten får vi veta följande:

”Magasinappen Readly har analyserat sökstatistiken för maj månad och där visar det sig att de allra flesta söker efter friluftsaktiviteter. Men det visar sig också att två svenska resmål får plats på listan, och där är ”Ulvön” bäst i klassen. Före sökordet ”Västkusten”.”

Samt detta:

Hur kommer det då sig att Ulvön kvalat in som det resmålet svenskarna sökt efter allra mest under maj?

– Vi tycker också att det är intressant att Ulvön utmärker sig på topp 8-listan. Oftast är det så att en magasinläsare läser om en destination, återkommer till magasinläsandet och sedan söker upp den destination som växt uppmärksamhet, säger Linnéa Aguero som är pr- och kommunikationschef för appen.”

Tusentals läsare kommer att läsa artikeln och inte vara uppmärksamma. De kommer att tro att Ulvön är den mest sökta inhemska destinationen på nätet.

Det är helt falskt. Det är användarna av appen ”Readly” som sökt. Har inte du heller hört talas om den? Det hade nämligen inte vi. Appen ger åtkomst till ”obegränsat med magasin” för en fast månadskostnad om 99 kr. Det är sökningar i appen som gett en rangordning enligt nedan (bilden från Allehandas artikel):

Att ”Ulvön” som semestersökord placerar sig före generella ord som ”friluftsliv” och före alla andra destinationer, tyder på att readlyanvändarna är relativt få och starkt påverkade av en eller flera artiklar i appen. Det finns vad som på engelska kallas för en bias.

Så varför skriver Allehanda så bedrägligt? Ja, i dagens artikelflöde i tidningen finns också en artikel där ägarinnan av Ulvö hotell, Jennie Marcusson, intervjuas. Budskapet är att bokningarna plötsligt har vänt.

Låt oss ge en alternativ framställning av hur populärt Ulvön är på nätet. Google har ett utmärkt och mycket intressant verktyg i Google Trends. Där kan man se hur populära sökord är. Så här ser det ut för Ulvön de senaste två åren:

Y-axeln utgörs av ett index där den högsta toppen under vald period sätts till 100. Vi ser två likartade sommarsäsonger 2018 och 2019. Det verkar som att 2020 kommer bli likadan.

Hur blir det om vi jämför med sökordet ”Västkusten”, vilket man gjorde i Allehandas artikel? Så här (tidsperioden är de senaste 12 månaderna):

Röd kurva är ”Västkusten”. Kommentarer är nog överflödiga.

En intressant jämförelse att göra, är med sökordet ”Skuleberget”. Då blir det så här:

Nära nog jämt skägg.

Google medger också möjligheten att se från vilka delar av landet sökningarna kommer. Man kan då också jämföra två olika sökord. Om vi jämför ”Ulvön” med ”Skuleberget”, så blir det som nedan. Respektive län färgas med färgen hos sökordet som hade flest sökningar där. Färgintensiteten är ett mått på hur många sökningarna var. Röd färg är ”Skuleberget”.

I storstadsregionerna Göteborg och Stockholm, liksom i stora delar av övriga Sverige, så söker fler på ”Skuleberget” än på ”Ulvön”.

Hur sannolikt är det att Allehanda fångade upp vad som trendade i Readlys app? Är det troligare att hotellets ägarinna ringde tidningen och i sedvanlig ordning fick en beställningsartikel? Ja.

Det kan också vara Readly själva som på ett smart sätt tillskansade sig gratisreklam i Allehanda.

Oavsett vilket, så är det ett helt bedrägligt journalistiskt förfarande.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.9 / 5. Vote count: 36

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!