Igår inträffade den s.k. skattefridagen för en medelinkomsttagare. Skattefridagen visar hur lång tid det tar för en normalinkomsttagare att arbeta ihop till hela årets inkomstskatt, arbetsgivaravgifter, punktskatter och moms. Från och med igår får alltså normalinkomsttagaren (med en ”normal” konsumtion) behålla det denne tjänar.
Eftersom kommunalskatten är högre i Övik än medel i riket, inträffar egentligen Öviks skattefridag lite senare. Förra året någon gång 20-22 juli.
Med anledning av skattefridagen vill vi påminna och/eller (i förekommande fall) upplysa om vad skatterna faktiskt är.
På den lön din arbetsgivare ger dig, betalar du 22,44% skatt till Örnsköldsviks kommun och 11,29% skatt till Region Västernorrland. Din arbetsgivare betalar dessutom in 31,42% arbetsgivaravgifter till staten. Sammansättningen på arbetsgivaravgifterna framgår längst ned i bilden nedan.

Detta betyder att när du får en hundralapp i handen så får kommunen 34 kr och regionen 17 kr. Samtidigt har din arbetsgivare betalat in 47 kr till staten. På den hundralapp du har i handen åtföljs alltså 98 kr som går till offentlig sektor. Och när du får hundralappen i handen, så har din arbetsgivare en utgift på 198 kr.
Över till moms. Det finns tre momssatser. 25%, 12% och 6%. Den vanligaste momssatsen är 25% och det betalar du t.ex. när du lämnar in bilen på verkstaden eller anlitar en rörmokare.
På livsmedel betalas 12% moms och 6% på bl.a. böcker, konsertbiljetter, taxi och tågbiljetter.
Läs mer om momssatser här.
Om du så tar din hundralapp och använder den för att betala en 1500-milservice på valfri verkstad, så kommer 20 kr att gå till staten i moms. (20 kr är 25% av 80 kr och summan av 20 kr och 80 kr är en hundralapp).
Det som började med att du fick en hundralapp i handen av arbetsgivaren, slutar alltså i detta exempel med att du betalar 80 kr till verkstaden och offentlig sektor har fått 218 kr. Ett riktigt Nigeriabrev.
Man kan också räkna saken i arbetad tid. Om du har en timlön som ger dig hundra kr i handen och köper en annan arbetstagares tid – som har samma lön som du – hur mycket tid får du för din egna arbetade timme? Vid momssatsen 25% så betalar du arbetsgivarens arbetskraftskostnad per timme, som är 198 kr, med 80 kr. Det räcker till 24 minuter. Resterande 36 minuter skall bli arbete i offentlig sektor.
Vid samma lön, nota bene. För att köpa en arbetsdag av någon med väsentligt högre lön än du, så drar det iväg riktigt ordentligt. Vid dubbla lönen måste du arbeta 4 dagar för att finansiera köpet av 1 arbetsdag.
Äldre tiders socialdemokrater förespråkade inte ett sådant här galet skattesystem. Det var på 1970-talet skatterna exploderade. En av många riktigt dåliga saker som i socialdemokratins namn drabbade landet denna period. Kommunreformen i början på 70-talet reducerade antalet kommuner kraftigt. 1952 fanns det 816 kommuner. Idag är antalet 290. Den enskilde väljarens makt genom sin röst, har devalverats kraftigt. All makt åt centralorten!
Socialdemokratin vill ha det så här. Inte för att du skall få s.k. välfärd. Den går att få med lägre skatter och är inte beroende av socialdemokratins konfiskatoriska inställning till skatter. Länder som Schweiz, Nya Zeeland, Kanada, Japan och Australien, har väsentligt lägre skatter än i Sverige. Deras befolkningar lever inte materiellt sämre liv än vi.
(Det gäller f.ö. stora delar av USA också. Lev inte i villfarelsen att välfärdssamhället i Sverige är till för de allra sämst lottade. Då skulle inte hemlösa dra runt på huvudstadens gator eller barnfamiljer vräkas från allmännyttan. Inte heller skulle maxtaxa på dagis vara en socialdemokratisk produkt. )
Nej, inte välfärd. Makt.
Pengar är makt. Större och färre kommuner, samt högre och högre andel av omsättningen i samhället som passerar offentlig sektor. Det gör det enklare att befästa makten och behålla den, samt försörja de lydiga tjänstemän som agerar autonoma S-valarbetare. Desto högre skatt, desto mer makt till politikerna och mindre makt till den enskilde.
Så snurrar det socialdemokratiska hamsterhjulet på.
Fler inlägg
Så stor är din andel av regionens underskott
Då riksdagsledamot – nu bidragsfall
Det ska löna sig att vara politiker – exemplet Sonidsson