I våras gav SCB ut en intressant rapport med statistik om förtroendevalda i kommuner och regioner. Den kan läsas här. Statistiken avser år 2019.
Förtroendevalda är alla de som antingen valts in i fullmäktige av väljarna eller valts av fullmäktige till uppdrag i nämnder och styrelser eller andra förtroendesammanhang. I gruppen återfinns allt från kommunalråd likt Per Nylén, med runt 75 000 kr i månadslön, till nämndsledamöter med, i jämförelse, blygsam ersättning.
Rapporten är lång, över 80 sidor, och presenterar en rad tabeller med fakta. Var är förtroendevalda anställda? Rapporten ger besked:

Endast 18% av befolkningen i åldersintervallet 18-64 år, är anställda i kommuner. I den samlade gruppen förtroendevalda i landets kommuner är dock 44% anställda i kommuner. Bland manliga förtroendevalda är överrepresentationen ännu mer uppseendeväckande – 38% bland de med förtroendeuppdrag, 8% i befolkningen. Det vore mycket intressant att få reda på denna siffra för Öviks kommun, förstås. Men det låter sig inte göras utan enormt tidskrävande research.
Den statistiska uppgift som verkligen ger skäl till eftertanke, är dock tillgänglig och det är denna: I Sveriges samlade kommuner finns 551 heltidsarvoderade kommunpolitiker.
Jaha…? Jo, det blir utslaget på befolkningen drygt en heltidsarvoderad förtroendevald i kommunsektorn per dryga 18 500 invånare. För Öviks vidkommande motsvarar det att vi skulle ha 3 heltidsarvoderade politiker.
Vi har istället 8 stycken sådana.
Det är en heltidsarvoderad politiker per 7000 invånare. Så trots att Övik tillhör en av rikets 15% största kommuner med våra 56 000 invånare, så har vi samma antal yrkespolitiker per capita, som en liten kommun om 7000 invånare med ett heltidsavlönat kommunalråd.
Endast 34 kommuner i hela landet har 4 heltidsarvoderade politiker eller fler. 176 kommuner hade endast en sådan politiker.

Hedervärt är att 16 kommuner hade inga yrkespolitiker alls.
Man kan utifrån tabellen ovan och uppgiften att det finns 551 heltidsarvoderade kommunpolitiker, räkna ut att i de 34 kommuner som har 4 eller fler sådana politiker, så är snittet 7 heltidsarvoderade politiker i kommunen. Men då ska man ha klart för sig att de största kommunerna drar upp snittet. I Stockholms Stad finns det 15 heltidsarvoderade förtroendeuppdrag.
Stockholms Stad med 900 000 invånare, har alltså 15 heltidspolitiker. Övik har 8 på 56 000 invånare.
Malmö Stad har 9 kommunalråd som mellan sig har ett beredningsansvar som motsvarar Öviks tre kommunalråd och nämndernas fem ordföranden. Kommunens befolkningsmängd är 346 000. Göteborg har på samma sätt 13 kommunalråd, på en befolkning om 580 000.
Skulle Stockholm ha samma antal heltidspolitiker per capita som Övik, så voro de 128 till antalet.
Det totala antalet förtroendevalda i kommunerna är 35 900. Som jämförelse fanns det i jan 2020 drygt 20 400 poliser i riket. Antalet poliser i yttre tjänst var under 2019 runt 9000.
Det gick alltså 4 förtroendevalda på varje polis i yttre tjänst.
I Övik pågår just nu en ”demokratiutredning” där förslag på framtida politisk organisation i kommunen skall tas fram. Det ingår i det arbetet att bestycka organisationen med heltidsarvoderade förtroendeuppdrag.
Utredningen leds av arbetarkommunens ordförande, tillika fullmäktigeledamot och heltidsarvoderad ordförande för humanistiska nämnden, Carolina Sondell.
You do the math.

Fler inlägg
Blandad kompott
Det ska löna sig att vara politiker – exemplet Sonidsson
Så skapas en oligark – med skattepengar och S goda minne