Skolinspektionen förelägger Broskolan ”…att senast den 1 april 2021 vidta åtgärder så att skollagens krav att motverka kränkande behandling uppfylls”.

Myndigheten låter vidare meddela att i detta ingår att:
- Vid kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling se till att skyndsamt och allsidigt utreda omständigheter kring uppgivna kränkningar (6 kap. 10 § skollagen)
- Att i fall då kränkande behandling förekommer se till att vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden (6 kap. 10 § skollagen)
Bakgrunden är att föräldrar till en tidigare elev vid skolan har anmält till Skolinspektionen att deras barn utsatts för kränkande behandling av två andra elever. Missförhållandet har pågått under längre tid och man anser att skolan inte uppfyllt sina plikter, vad avser att stävja missförhållandet.
Skolinspektionen delar i princip den åsikten och fastslår:
”Skolinspektionen kan sammanfattningsvis konstatera att det finns brister i skolans och huvudmannens arbete i skyldigheten att motverka kränkande behandling.”
Allehanda har enligt uppgift vidtalats om ovan flera tillfällen, men inte intresserat sig för saken. Det är märkligt, då tidningen annars inte dragit sig för att ge Broskolan tjuvnyp.
Eleven som varit utsatt för kränkande behandling bytte skola. Inte de elever som gjort sig skyldiga till kränkningarna. Här ser vi alltså samma fenomen hos en friskola, som länge kunnat observeras i kommunala skolor: det är den plågade som får lämna och bryta upp, inte plågoandarna.
Detta är djupt stötande och strider mot en allmän rättsuppfattning.
Fler inlägg
Lästips: Världen Idag intervjuar Broskolans chef
Varför blir det inga reaktioner på skolavslutningstokerierna?
Gymnasieutbudet fortsätter vara stolligt