Liquid Wind vill bygga fabrik i samarbete med Övik Energi. Koldioxiden i rökgaserna från kraftvärmeverket ska reduceras med vätgas till metanol. Vätgasen ska framställas med elektrolys av vatten, där elförbrukningen ska bokföras som ”vindkraftsproducerad”.
I en handling från sommaren 2020, tillgänglig via Bolagsverket, kan man läsa att 93,9% av Liquid Winds aktier fördelades enligt nedan:
Haldor Topsoe Project Investment A/S. 2650 aktier. Topsoe är ett danskt företag med etablerad teknik för metanolframställning.
Wickman Vind. 400 aktier. Enmansbolag. Andreas Wickman beskriver sig som ”vindkraftskonsult” på LinkedIn.
Tanke och Möda AB. 300 aktier. Styrelseordförande och förmodad ägare i detta lilla bolag, är Tomas Kåberger. Han är inte vem som helst. Tidigare generaldirektör för Energimyndigheten 2008-2011. Styrelseledamot i Vattenfall och Persson Invest. Kåberger anger även att han är rådgivare åt GEISCO, vilket är ett kinesiskt projekt som syftar till att skapa ett globalt elnät.
Freethem generation AB. 50 000 aktier.
LW Community. 2188 aktier.
Bakom Freethem generation och LW Community står Claes Fredriksson. Han beskriver sig själv så här på LinkedIn:
”Claes Fredriksson is a visionary leader with extensive international experience and a solid track record in management, marketing, business development and sales.”

Hans Tommy Arnold Göransson. 4000 aktier. Privatperson.
Det är tydligt att Claes Fredriksson är den drivande kraften bakom Liquid Wind. Han kan höras i en podd om projektet här. Knappast har han det kapital som krävs för att realisera en metanolfabrik. Därför är det logiskt att läsa att Uniper blir delägare i Liquid Wind. Nyheten annonserades i mars 2021. Uniper är ett energibolag och ägs till 69,6% av finska Fortum.
Hur stor andel av aktierna som Uniper förvärvat, vet vi inte.
I god globalistisk anda verkar det alltså bli utländskt kapital som ska bygga fabrik jämte sossarnas kraftvärmeverk.
Fler inlägg
Inte bara MODO Elithockey har återbetalningskrav på sig
Kort om Sekab
Fabriksbygget i Köpmanholmen – demokratilektion