Torsdagen den 17/6 sammanträder samhällsbyggnadsnämnden. Ett av ärendena som ska avhandlas är förhandsbesked avseende byggandet av ett LSS-boende i Domsjö.
Förhandsbesked är ett förfarande en byggherre kan välja för att pröva om bygglov på en plats överhuvudtaget är möjlig, genom att kommunen tar ställning till om platsen är lämplig att bygga på. En full bygglovsansökan kräver i större projekt kostsamt projekteringsarbete och råder osäkerhet kring huruvida bygglov är möjligt, kan den utgiften komma att bli slängd i sjön om bygglovet nekas.
Vi skriver här ”kommunen”, men man ska förstå att såväl förhandsbesked som bygglov lämnas av nämnd. Med andra ord: av politiker. Jo, det är politiker som beslutar vad du får bygga och var. I just det här fallet så söker kommunen förhandsbesked av sig själv – man är både byggherre och (sedermera) givare av bygglov.
LSS är en förkortning av Lagen om Stöd och service till vissa funktionshindrade. De grupper som omfattas av LSS är de med utvecklingsstörning, autism- eller autismliknande tillstånd, begåvningsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder, samt andra fysiska och psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte orsakas av ålder.
I ansökan om förhandsbesked framgår att LSS-boendet planeras byggas på fastigheten DOMSJÖ 31:1 med adress Bondegatan:

Projektet förväntas resultera i en bebyggd tomt om 7500 m2 med två huskroppar separerade av en miljöstation. Vardera huskropp ska hysa sex lägenheter och gemensamma utrymmen.

I en investeringsrapport upprättad av ekonomidirektör Mikael Öhrling, framgår att ovan boende är två av fem sådana boenden med vardera sex lägenheter som planeras de närmaste åren. (Vi återkommer till den rapporten och vi avundas inte den gode ekonomidirektören när han tvingas sammanställa politikens tokerier, ty sällan ser man en sådan sammanställning av oansvarigt spenderarslag).
För de boende i området som blir grannar till LSS-boendet, om det materialiseras, trillade planerna ned som en ren överraskning. Och inte en glad sådan. Enskilda i området har skrivit insändare i Allehanda, andra har hört av sig till bloggen och på slutet skrev Allehanda t.o.m. en artikel om motståndet.
Det sistnämnda är kors i taket, då man beskrev LSS-projektet så här i en artikel från april 2021:

Ingressen i screenshoten ovan visar hur det blir när media och dess journalister gör det till sin uppgift att vara reklamambassadörer för kommunförvaltningen och ytterst det politiska styret.
Tre frågor har naturligt uppstått när vi läst in oss på detta ärende och de är som följer.
Varför måste man bygga så många LSS-boenden helt plötsligt? Frågan besvaras delvis genom att citera välfärdsförvaltningens egna ord om sina investeringsbehov:
”LSS-handläggare och boendesamordnare LSS har, bland annat utifrån särskolans avgångar och övrig kännedom, kommit fram till att ca 80 personer kan komma att bli aktuella för boende inom LSS de närmaste fem åren. Uppskattningsvis kommer det att vara ungefär hälften som söker servicebostad kontra gruppbostad. Av dessa 80 personer tas också hänsyn till det genomsnittliga antalet beslut som avslutas årligen (tre st/år) vilket innebär ca 65 personer över en femårsperiod. Detta ger ett årligt snitt på ca 13 personer. Investeringsmedel har tilldelats förvaltningen gällande en gruppbostad som ska stå klar 2020, denna är nu försenad till 2022. Utifrån angivet underlag framträder dock behov av ytterligare två gruppbostäder behöver stå färdiga till 2022/2023. Avdelningen ser i dagsläget vidare ett behov av att ytterligare en gruppbostad behöver stå klar 2025 och en 2027, dels utifrån inflödet men också utifrån att förvaltningen behöver avveckla befintliga gruppbostäder som inte lever upp till de krav som ställs på fullvärdiga lägenheter. Kan röra sig om personer som förbereder sig på eget boende genom korttidsverksamhet eller på annat sätt har en identifierad behovsbild. Gruppbostäderna som bör stå färdiga till 2022/2023 innebär ökade driftskostnader då det är en utökning av verksamhet medan gruppbostäderna som bör stå färdiga 2025 och 2027 till viss del kan ge oförändrade kostnader om det är möjligt att avveckla andra gruppbostadsplatser som ej är fullvärdiga. Om inflödet är för stort för att kunna avveckla andra enheter genererar även dessa nybyggnationer ökade driftskostnader.”
En artikel i Fastighetstidningen från januari 2021 ger ytterligare pusselbitar:

I artikeln står att läsa:
”– Underskottet är stort och hemmen fyller en viktig social funktion. Lagen kräver att kommunerna ska ta fram boenden så att funktionshindrade kan få en egen bostad men väntetiderna kan vara långa, upp till ett år, säger Dan T. Sehlberg, vd och huvudägare i Sehlhall.”
Vad vi betraktar är alltså ett särfall av ett generellt problem: riksdagen stiftar lagar och statliga myndigheter utger föreskrifter, som ställer allt högre krav på kommunerna och begränsar det kommunala självstyret. Det här är en process som nu pågått mycket länge. Den är problematisk.
Varför kan man inte utnyttja befintliga lokaler? Rimligen av två skäl: 1) I befintligt skick uppfyller de inte krav från Socialstyrelsen och en hoper andra myndigheter, samt 2) kommunen bygger hellre nytt än bygger om.
Servicehusen är nu snart alla nedlagda. Samtidigt uppstår behov av LSS-boenden, men de tomma servicehusen kan inte tas i anspråk för permanent LSS-verksamhet. Istället planerar man att nybygga fem boenden till en kostnad om 24 Mkr styck. Totalt 120 Mkr. Det är ju ren galenskap. Ett samhällsekonomiskt vansinne.
Om nu statliga krav gör existerande och tillgängliga lokaler omöjliga att använda, varför förs inte en debatt om detta? Varför är kommunalråd över hela riket tysta? Svar: för att de är fega typer och de är lojala mot sina respektive partiers överordnade riksorganisationer. Per Nylén står istället och viftar med ett plakat – ”bygg tunneln nu!” – som något hämtat ur Barnjournalen på 80-talet. Fast gråsprängt och rätt så många kg tyngre.
Varför väljer man platsen i Domsjö för ett boende? Titta på kartan högre upp. Boendet är placerat precis där mattan med småhus tar slut och skogen tar vid. De som ska bo på boendet är antingen fysiskt eller psykiskt ofärdiga och behöver förmodligen hjälp mer eller mindre dygnet runt. Deras vardag kommer att vara boendet. För att se och vistas i annan miljö är de helt utlämnade till ledsagning och hjälp. Vad kommer de att se i sin vardag? En skogsridå och ett helt stilla bostadsområde.
Inte entrén till en butik i sikte. Ingen siluett av ett kyrktorn. Liv och rörelse, nej. Vi funderar och försöker förstå vad som anses bra med platsen. Intet finner vi, när saken betraktas ur de blivande boendes perspektiv. Projektledaren vet dock besked i Allehanda:
”– Det är ett bra geografiskt läge. Vi har tänkt att vi inte ska samla alla på samma ställe, utan försöka sprida ut boendena.”
Det var storsint. En ynnest som förskolebarn och gamla inte åtnjuter.
Någonting felas när man bygger Mekonomenverkstad mitt i stadskärnan och gömmer undan LSS-boenden i samhällsperiferin, i skuggan av en skog de boende har små möjligheter att göra till sin.
Och nej, någon brist på alternativa placeringar där ett visst mått av liv, rörelse och stimuli existerar, finns inte.
Någon kanske invänder att de som bor i området idag och är negativt inställda till etableringen, endast är intoleranta och ogina. Det är en orättvis framställning. Deras hem är egna hem och de har en gång bosatt sig där granne med skogen i ett medvetet val. De får sin dos av liv och rörelse annorstädes och har sin rörelsefrihet. Inget gott kommer ur att göra intrång på det valet med en lösning som knappast är den bästa för den andra parten – de blivande hyresgästerna i LSS-boendet.
De enda som eventuellt vinner något här är kommunen. Osäkert vad.
Att välja att bygga en sådan enorm verksamhet i ett område där djur, natur och barn samsas är helt ofattbart. Att förstöra ett helt skogsparti och dessutom öka trafiken där så många barn bor är ett konstigt beslut. Hela Bondegatan kommer att drabbas och det är inte ok. Vi är många som är upprörda över detta och man hoppas ju verkligen att politikerna tar sitt förnuft till fånga och tänker på allas bästa för en gångs skull.
Tack för att ni tar upp detta. Tycker det här är oacceptabelt. Först säga att man ska sprida ut boendena och ändå ska man bygga två stycken på samma ställe. Det är inte att sprida ut det. Sen säga att det inte kommer att störa någon utsikt. De husen som är närmast har kök och tomt mot baksidan. Väljer de att gå vidare med detta bygge så kommer man att se hela boendet eftersom att de är precis bakom husen, så hur kan det då inte påverka utsikten. Det finns så många bättre ställen att bygga på som inte behöver förstöra för varken djur, natur eller människorna som valt att bo här. Man borde vara mer rädd om de få lugna, barnvänliga naturområdena som finns i kommunen.
Behöver man bygga nytt? Nu friställs ju ett stort antal förskolor i och med starten av den nya mastodont förskolan Sjölyckan (i folkmun redan döpt till “lilla Saltvik” på grund av dess fängelseliknande arkitektur) i Högland nu till hösten.
Gamla fina .välrenoverade Folkskolan i Arnäsvall, renoverad av kommunen för 5,5 miljoner för några år sedan och upphör som förskola nu till hösten, förskolan på Källhusvägen i Brösta, en stor välbyggd och väl underhållen byggnad kallställs också.
Lokaler mycket lämpliga för LSS-verksamhet. Förskolan i Gullänget är till och med ute till försäljning.
Man frågar sig, hur tänker de egentligen de som planerar? Varför inte bygga om dessa lokaler och utnyttja dem som mindre enheter för just LSS-boenden. Mindre anläggningar som skapar lugn och ro i områdena i stället för dessa gigantiska sammandragningar som enbart skapar buller, trafikproblem och allmän otrivsel.
Liknande process som när man förstörde skogen för förskolebarnen vid förskolan vid Fågelsångsvägen i Gullänget. Inget samråd med boende. Man körde ner huvudet i sanden och började bygga på ett förhandsbesked.
Denna galenskap måste få ett stopp!