På kommande kommunstyrelsesammanträde ska det hanteras ett ärende där humanistiska nämnden begär tilläggsanslag för 2021.
I en skrivelse formulerar nämnden sig så här:
”Örnsköldsviks kommun ser kostnadsökningar inom området placeringar och främst då placeringar av vuxna inom HVB (Hem för vård eller boende). Kostnaderna har under åren mellan 2016–2019 legat på en stabil nivå mellan 7–9 mkr för att få en liten ökning 2020 till 12 mkr och prognosen för 2021 är 19 mkr. Det är främst nästintill en fördubbling av antalet individer som placeras från 12 till 24 från 2020 till 2021. Men även dygnspriserna på placeringar ökar kopplat till att de som placeras har en större problematik och därmed blir dygnspriset betydligt högre.”
Individplacering på HVB-hem har alltså fördubblats på ett års tid och de boende ”har en större problematik”, vilket ger högre kostnader. Någon förklaring till varför utvecklingen på HVB-hemmen ser ut så här, ges inte.
Enligt en av fullmäktige beslutad ekonomistyrningspolicy, ska nämnd vid befarat underskott i verksamheten vidtaga åtgärder i tre steg. Först om möjligt lösa situationen med omprioriteringar. Därefter vända sig till fullmäktige och – om så låter sig göras – lägga fram behov av ändring i mål och inriktning för verksamheten. Om detta inte går, så återstår att begära mer pengar.
Humanistiska nämnden kan inte prioritera bort andra kostnader och i stort sett hela verksamheten är styrd av tvingande lagar. Man ser därför ingen annan möjlighet än att begära 3,5 Mkr i tilläggsanslag.
Kommunstyrelsen bereder ärendet. Fullmäktige fattar beslut.
Det vore intressant att få veta varför utvecklingen på HVB-sidan ser ut som den gör.
(HVB är förkortning för ”Hem för Vård och Boende”. Verksamheten kan omfatta barn, ungdomar eller vuxna. Behov av HVB kan föreligga av en rad olika skäl; från missbruk till funktionsnedsättning. Det är alltså ett begrepp som är vida större än att husera s.k. ensamkommande flyktingbarn. Många förknippar nog fortfarande HVB-hem med just ensamkommande, p.g.a. de, låt säga, särskilda omständigheter som rådde för ett antal år sedan och den uppmärksamhet det ledde till.)
Hur är det ställt med planeringen inom Örnsköldsviks kommun? Det kan man verkligen fråga sig. Och hur förehåller sig det ekonomiska ansvaret??? Är det så enkelt att bara äska om flera miljoner… Det är ju trots allt vi skattebetalare som får ta smällen. Nej, för tusan – gör en översyn över hela tjänstemannatillsättningen inom kommunen. Ta bort en del “pappersvändare” och tillsätt kompetenta personer. Vi skattebetalare kräver detta. Och kom ihåg – hösten 2020 är det val även till den kommunala verksamheten…
Några förklaringar till de ökade placeringarna och kostnaderna kan vara:
-ramavtalen förnyas var fjärde år och kan leda till högre dygnspriser
-är inte ovanligt att man genom hemmaplanslösningar vill spara pengar på placeringar. Det kan ge ett bakslag om de ändå måste placeras senare och då kanske med svårare problematik
-ökad samsjuklighet, dvs psykisk ohälsa i kombination med beroende. Psykiatrin har iallafall tidigare inte velat utreda personer som inte är drogfria, detta är dock bara trams som jag hoppas har försvunnit.
-samarbete eller kansken bristen av samarbete med sjuk- och hälsovården och då speciellt psykiatrin
-tvångsvård enligt LVM har väldigt höga dygnspriser.
-en icke eller dåligt fungerande öppenvård på hemmaplan